Samsung Galaxy Note 20 vs Note 20 Ultra - Melyiket válasszam?

2020 / 10 / 03 / Bobák Áron
Samsung Galaxy Note 20 vs Note 20 Ultra - Melyiket válasszam?
A Samsung legújabb csúcstelefonjának legolcsóbb és legdrágább változata között 130 ezer forint a különbség, ezért adja magát a kérdés, hogy megéri-e mélyebben a zsebünkbe nyúlni a vásárláskor. Tételes összehasonlító elemzésünk végén erre a kérdésre is választ adunk.

Dizájn

Megjelenésben egyértelműen a Note 20 Ultra viszi a pálmát, ami a bronz hátlapjával, a hatalmas, szinte keret nélküli, az oldalain lekerekített kijelzőjével és a kicsit szögletesebb kialakításával az elmúlt évek talán legszebb androidos telefonja lett, aminek a sima Note 20 legfeljebb a szürke eminenciása lehet. Nem arról van szó, hogy a Note 20 csúnya lenne, de a lapos kijelzővel és a kerekebb formáival nem igazán tűnik ki a mai okostelefon-mezőnyből. A különbségeket növeli, hogy a Note 20 műanyag hátlapot kapott, ami minimum megkérdőjelezhető választás egy 355 ezer forintos telefon esetében. Esztétikai szempontokon túlmenően ennek nagy jelentősége nincsen, de azért elég meglepő döntés a Samsung részéről.

A Note 20 Ultra esetében az egyetlen negatívumként annyit tudtunk felhozni, hogy a kameramodul túlságosan kiáll a telefonból, ami így kicsit billeg is, ha lerakjuk valahova. A Note 20 esetében egy fokkal jobb a helyzet, de az biztos, hogy nem ez alapján döntenénk az olcsóbbik Note mellett. Utóbbi készülék mellett szól viszont, hogy kicsit kisebb, így kényelmesebben lehet egy kézzel kezelni, mint az Ultrát, ami még mai mércével mérve is egy brutálisan nagy telefon lett.

Kijelző

Kijelző tekintetében is az Ultra viszi a prímet, hiszen a drágábbik Note egy 120Hz-es képfrissítésű, 3088x1440 pixeles AMOLED panelt kapott. Kis szépséghiba, hogy választanunk kell a nagyobb képfrissítés és a QHD felbontás között, amit a Samsung korábban azzal indokolt, hogy a kettő együtt túlságosan gyorsan lemerítené az akkumulátort. Ahogy az Ultráról szóló tesztben már írtuk, a 120Hz-es kijelzőnek számos előnye van, hiszen bármilyen mozgás látható a képernyőn, azt folyamatosabban tudja megjeleníteni, így nem csak filmeket vagy videókat nézni nagyobb élmény rajta, de akár újságot olvasni is.

Ha csak simán a kijelzők minőségét nézzük, akkor alig van különbség a két készülék között. A Note 20 Ultra nagyobb fényereje miatt a fehérek valamivel fehérebbnek tűnnek, de amúgy mindkét kijelző ugyanazzal az AMOLED technológiával érkezik. A méretükben van hajszálnyi eltérés, hiszen az Ultra 6,9, míg a sima Note 6,7 colos kijelzőt kapott, ez utóbbi 2400x1080 pixeles felbontású és fixen 60Hz-es képfrissítésű. A telefonok képernyőjével kapcsolatban az egyetlen apró negatívum talán az, hogy ha nem szemből nézzük őket, akkor enyhén kékes árnyalatot kapnak, viszont mivel OLED-panelekről van szó, így polarizált napszemüvegben is tökéletesen jól látható a képük.

A Note 20 Ultra előnye, hogy elméletben valamivel nehezebben törik, hiszen a kijelzőt és a hátlapot is a legújabb Gorilla Glass Victus (azaz a hetedik generációs Gorilla Glass) védi, ami a gyártó szerint kétméteres zuhanást is kibír. Ezzel szemben a sima Note 20-nál meg kell elégednünk a régebbi Gorilla Glass 5-tel.

Teljesítmény

Mind a Note 20, mind pedig a Note 20 Ultra a Samsung saját gyártású Exynos 990 processzorával érkezik, tehát a proci és a grafikus kártya teljesítményében nincs különbség. A sima Note 20-ba nyolc gigabájt RAM-ot pakoltak, míg az Ultrában ennél négy gigabájttal többet találunk, és utóbbinak van nagyobb, 512 GB tárhellyel szerelt változata is. Amire vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy a sima Note 20-nak van 5G nélküli változata is, ami valamivel olcsóbb, mint az 5G-képes modell (technikailag az Ultrából is van csak LTE-s modell, de nem tudunk róla, hogy ezt Magyarországon bárhol árulnák).

Az általunk használt Antutu benchmark teszten, ami a telefonok teljesítményét igyekszik számszerűsíteni, a két telefon nagyon hasonló pontszámokat kapott (531 ezer vs 523 ezer), a mérleg nyelvét pedig meglepő módon nem a több memória, hanem a felhasználói élmény billentette az Ultra felé. Tekintve, hogy mindkét telefonon ugyanazt az operációs rendszert és felhasználói felületet találjuk, ebben talán a magasabb képfrissítésű kijelzőnek lehetett szerepe.

Kamera

A telefonok kameráját az Antutu-benchmark nem vizsgálja, noha az Ultra ebben is képes a Note 20 fölé nőni. Ez elsőre nem feltétlenül egyértelmű, mert noha a különbségek már a kamerák felbontásában is megmutatkoznak, a két készülékkel készült fotók között első látásra nem sok különbség van.

Hardver tekintetében az Ultra sokkal erősebb, hiszen egy 108 megapixeles főkamerát találunk benne, ami a lézeres autofókusznak köszönhetően rendkívül gyorsan és pontosan fókuszál. A hátlapi kameratriót egy 12 megapixeles nagy látószögű lencse és egy 12 megapixeles telefotó lencse teszi teljessé, amely 5x-ös optikai és 50x-es digitális zoomra képes. A sima Note 20-nál a főkamera mindössze 12 megapixeles és lézeres autofókusz sincs benne, a nagy látószögű kamera itt is 12 megapixeles, emellett pedig kapunk egy 64 megapixeles telefotó lencsét, ami 3x-os hibrid zoommal és 30x-os digitális zoommal van felszerelve.

Nappali fotók

Automata módban fotózva, ideális fényviszonyok között szinte semmilyen különbséget nem lehet felfedezni a két telefon által készített fotók között, ami nem csoda, hiszen alapbeállításoknál az Ultra is csak 12 megapixeles fotókat készít. Ez a menüben szabadon átállítható, így az Ultrával akár 108 megapixeles fotókat is lőhetünk, de igazán sok értelme ennek nincsen.

Nagy látószögű

A mobiltelefon kijelzőjén összehasonlítva a képeket itt sem láttunk különbséget, de belenagyítva, és tüzetesebben megvizsgálva a fotókat kiderült, hogy itt azért van egy komolyabb különbség, ugyanis a Note 20 Ultra kamerája valamivel részletesebb fotókat készít, és a színei is kicsit szebbek.

Makró

A makró fotók minőségében nem láttunk számottevő különbséget, viszont az Ultra a lézeres autofókusznak köszönhetően gyorsabban fókuszál.

Zoom

A zoomja is sokkal jobb az Ultrának, ez nem is kérdés, és nem csak amiatt, mert ezzel a telefonnal akár 50x-es nagyítású fotókat is készíthetünk, míg a sima Note-nak 30x-os a maximális zoomja. A különbségek már 20x-os nagyításnál is tisztán látszanak, ahogy az a tesztfotókon is látszik.

Portré

Itt megint csak hajszálnyi a különbség, de ha belenagyítunk a fotókba, látható, hogy az Ultra valamivel több apró részletet jelenít meg a képeken. A bokeh-effekt viszont mindkét készüléknél ugyanolyan kitűnően működik: a témát mindkét telefon szinte tökéletesen vágja körbe, és a háttér elmosásában sincs különbség.

Éjszakai

Sötétben készült fotóknál egyértelműen kijön az Ultra fölénye: a 108 megapixeles kamera sokkal több fényt tud beengedni egységnyi idő alatt, így mind automata módban, mind éjszakai módban sokkal jobb minőségű, kevésbé zajos képeket készít.

Látható, hogy a Note 20 Ultra kamerája minden tekintetben felülmúlja a sima Note 20-at, de a legtöbb esetben nüanszokról van szó, amik csak a fotókba való komoly belenagyítás után válnak egyértelművé. Igazán komoly különbséget csak az éjszakai fotóknál és a nagyobb zoomal készült fényképeknél tapasztaltunk, ezekben az Ultra egyértelműen jobbnak bizonyult.

Amiben nincs különbség, az a szelfik minősége (mindkét telefonban egy 10 megapixeles előlapi kamerát találunk, aminél azért már láttunk jobbat), valamint a videó. A Note 20-szal ugyanúgy 8K-s felbontásban készíthetünk felvételeket, mint az Ultrával, emellett mindkét telefonban megtalálhatók az olyan extrák, mint a pro video mód, a szuperstabil képstabilizálás vagy a szuperlassítás.

Digitális toll

A digitális toll a Note-sorozat egyik legmarkánsabb ismertetőjegye, aminek a használatára már néhány nap alatt is elég könnyen rá lehet kattanni. Az S-Pennel kijelölhetünk szövegrészeket, jegyzetelhetünk a dokumentumokra, csinálhatunk képernyőfotót a kijelző bármely részéről, emellett pedig rajzolásra és írásra is használhatjuk. A toll használható önkioldóként fotózáshoz, vagy távirányítóként Powerpoint-előadásokhoz és még a zenét is léptethetjük vele.

Az új Note-oknál az S-Pen néhány új gesztusfunkciót is kapott, amivel például visszaléphetünk az előző oldalra, vagy egy mozdulattal készíthetünk screenshotokat, de ezek a funkciók nekünk kevésbé tűntek hasznosnak. Az S-Pen lelke a kiváló Samsung Notes alkalmazás, ami rengeteg különböző lehetőséget ad a felhasználók kezébe, ezek közül a legérdekesebb, hogy magyarul is szinte hiba nélkül képes bedigitalizálni a kézírásunkat, amit aztán normál dokumentumként menthetünk el Worbe, PDF-be vagy akár Powerpointba. Bár a Samsung szerint a 120Hz-es kijelző még gyorsabbá teszi a digitális tollat, mi nem érzékeltünk különbséget a két telefon között, az S-Pen mind a Note 20, mind a Note 20 Ultra esetében ugyanolyan megbízhatósággal működött.

DEX

Szintén nincs különbség a DEX-ben, ami az idei évre ért be igazán, hiszen a telefonunkat egy USB-C-kábellel a számítógépünkre kötve egy teljes értékű androidos operációs rendszert kapunk a gépen. Ez nem csak arra jó, hogy az út közben megkezdett munkát hazaérve kényelmesen folytathatjuk a laptopon, de a Windows és az Android egyszerre, egymás mellett is tud futni, jelentősen megkönnyítve a multitaskingot. Nem kell többé fájlokat küldözgetnünk a telefonról a számítógépre, de még felhőalkalmazásokra sincs szükség, hiszen minden ott van egy helyen, a monitorunkon. Bár arra számítottunk, hogy a Note 20 Ultra több memóriája ezen a területen éreztetni fogja a hatását, de a gyakorlatban pont ugyanolyan volt DEX-szel használni mindkét telefont: nem annyira gyors, mint a Windows, de azért bőven használható.

Hangzás

A Note-széria évek óta a legjobb telefon, ami a hangszórók hangminőségét illeti, és ez az idei évben sincs másként: a Dolby Atmosszal felvértezett sztereó hangszórók egészen tűrhető hangzásvilágot biztosítanak az Ultrának, ami ugyan nem veszi fel a versenyt még egy belépőszintű Bluetooth-hangszóróval sem, de spontán kialakuló házibulikban így is életmentő lehet. Bár a sima Note 20 szintén sztereó hangszórókkal érkezik, és szintén bekapcsolható rajta a Dolby Atmos hangzás, ezen a területen határozottan érzékelhető a különbség a két készülék között: az Ultra hangja sokkal teltebb, a magasak kevésbé "recések" és még a mélyeket is ki lehet hallani valamennyire.

Fülhallgatóra váltva ez a különbség eltűnik, a dobozban található AKG fülhallgató pontosan ugyanazt a minőséget nyújtja mindkét telefonnál, egy gyári füleshez képest kiemelkedő hangzást biztosítva.

Billentyűzet

Szintén elég nagy a különbség a virtuális billentyűzet tekintetében, hiszen míg az Ultránál az egyik legjobb érintésvisszajelzést kapjuk, amit pontosan ott érzünk, ahol megnyomtuk a kijelzőt, addig a sima Note 20 igazából csak rezeg egyet, amikor lenyomjuk valamelyik billentyűt. Nem nagy különbség, de ha valaki sokat ír a telefonján, annak elég fontos lehet. Tegyük hozzá, hogy a Samsung billentyűzete önmagában is az egyik legjobb, vagyis más márkájú telefonokhoz képest a sima Note 20-on is elég pontosan lehet gépelni.

Biometrikus azonosítás

Mindkét telefon kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval érkezik, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Az ultrahangos ujjlenyomat-olvasó még mindig nem annyira gyors, mint egy hagyományos szenzor, és a nedves kézre sem reagál a legjobban, viszont alapvetően megbízható, és a legtöbb esetben jól működik. Nem vagyunk viszont igazán megelégedve a Note-ok arcfelismerő funkciójával, ami sötétben nehezen, napszemüvegben pedig egyáltalán nem képes azonosítani az ember arcát, így pedig elég körülményesen használható. Ez mindkét modellre egyaránt igaz.

Akkumulátor

Az Ultra nagyobb akkumulátort kapott (4500 vs 4300 mAh), viszont a 120Hz-es kijelző jobban fogyasztja is az akksit, így az, hogy melyik telefon merül le gyorsabban, leginkább attól függ, hogy mire és mennyit használjuk a készülékeket. Lezárt képernyőnél értelemszerűen az Ultra bírja valamivel tovább, viszont normál használat közben (fotózás, webes böngészés, Facebook stb.) a sima Note 20 valamivel lassabban merült. Ezzel egyik telefonnál sem lesz gond, hiszen az egynapos üzemidő még az Ultránál is simán megvan, de ha nem vagyunk igazi power userek vagy Insta celebek, akkor az sem kizárt, hogy csak kétnaponta kell a töltőre dugnunk a telefont.

Tölteni mindkét telefont nagyjából ugyanolyan gyorsan tudjuk a 25 wattos gyorstöltővel, amivel kicsit több, mint egy óra alatt lehet teljesen feltölteni az akkumulátort. Fontos megjegyezni, hogy a sima Note 20 a műanyag hátlap ellenére is ugyanúgy tölthető vezeték nélkül is, mint az Ultra, valamint találunk benne fordított töltés funkciót is, azaz a készülék hátlapjára helyezve más vezeték nélkül tölthető eszközöket is feltölthetünk a telefonnal.

Ár

485 ezer forint általában is nagyon sok pénz egy telefonért, pláne akkor, amikor a járvány miatt sok ember veszítette el a munkáját, megtakarítását, vagy kényszerült alacsonyabb bérért dolgozni. Bár a Note 20 Ultra a nevéhez híven összességében felülmúlja az olcsóbbik riválisát, az előnye javarészt apróságokban mutatkozik meg. Mindeközben a sima Note 20 is egy kiváló telefon, aminek az 5G-s változata 95 ezer, az 5G nélküli változat pedig 130 ezer forinttal olcsóbb, mint az Ultra. Figyelembe véve, hogy az 5G-hálózat kiépítése még mindig gyerekcipőben jár, a három modell közötti árkülönbség szerintünk nem igazán tükrözi a készülékek közötti különbségeket, vagyis ár-érték arányban a legolcsóbb Note 20 tűnik a legjobb választásnak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.