A Samsung megmutatta, hogy mi jön az okosórák után

2024 / 03 / 03 / Pőcze Balázs
A Samsung megmutatta, hogy mi jön az okosórák után
Az év elején még csak utaltak rá a koreaiak, hogy egy okosgyűrűn dolgoznak, a barcelonai Mobil Világkongresszuson, az MWC-n azonban már a kiváltságos látogatók kezébe adták az első ilyen kütyüjüket, a Galaxy Ringet.

Csuklóra hajlítható és a levegőn keresztül tölthető mobilok, átlátszó laptopok, arcon viselhető okosasszisztensek - idén is volt miről beszámolnunk Barcelonából, de úgy tűnik, egy egészen apró kütyü legalább ennyi figyelmet érdemel. Tíz-tizenöt éve kézzelfogható, illetve ujjra húzható közelségbe kerültek a viselőjük élettani jellemzőit figyelő okosgyűrűk, azonban igazi áttörést egyelőre egy terméknek sem sikerült elérnie. A legközelebb ehhez talán az Oura áll, aminek a neve gyakorlatilag egyet jelent a teljes kategóriával. A finn cég 2017-ben hozta ki a hardver első változatát, most a harmadiknál tartanak, és különösen az első években sportolók és hírességek egész sora szavazott bizalmat a startupnak.

Azonban a közel százharmincezer forintos alapár, valamint a kötelező, havi hat eurós előfizetési díj sokakat visszatart attól, hogy kipróbálják a kütyüt - különösen, hogy a legtöbb okosóra képes arra, amire egy Oura. A weboldalukon az alvás minőségének az elemzését, az aktivitások, a szívritmus és a stresszre utaló szívritmus-variabilitás figyelését és naplózását, valamint a betegségek korai felismerését hangsúlyozzák ki. Ami az okosórák és a trackerek egy részéhez képest mindenképp előny, hogy egy Ourát csak hetente egyszer kell tölteni, és nem kényelmetlen benne aludni.

Egy gyűrű mind mellett

Hogy pontosan miért lehet vonzó ez a kategória a Samsung számára, miközben a Galaxy Watch-ok viszonylag népszerűek voltak az elmúlt években? Úgy tűnik, hogy a cég nem leváltani vagy helyettesíteni szeretné az órákat, hanem egy átfogó egészségügyi stratégia részeként kezeli a gyűrűt - számolt be a The Verge. Dr. Hon Pak, a cég "digitális egészségért" felelős alelnöke egy teljes ökoszisztéma létrehozásáról beszélt, vagyis arról, hogy több eszköz, például a mobilunk, az óránk, vagy épp a gyűrűnk egy helyre gyűjti az egészségünkkel kapcsolatos adatokat, hogy azokból hasznos információkat, felismeréseket szolgáltasson nekünk. Ha figyelembe vesszük, hogy a Samsung nem csak mobil kütyüket, hanem klímákat, hűtőket, tévéket is gyárt, nem nehéz egy egészen utopisztikus vagy disztopikus világot elképzelnünk, ahol a telefonunk csipog, ha azt sejti, hogy meg fogunk fázni, ha nem tekerjük egy kicsit feljebb a fűtést.

Vagyis a vízió érdekes és kissé ködös - ahogyan ezen a ponton maga a gyűrű is. Mivel az MWC-n csak prototípusokat adtak át néhány kiválasztott újságírónak, ezért nem meglepő, hogy a 9to5Google-nél úgy kellett összegereblyézniük, amit a Galaxy Ringről tudni lehet. Az ezüst, arany vagy fekete gyűrű könnyű lesz, mérettől függően 2,3 - 2,9 gramm. Az akkumulátora is mindössze 14-21 mAh kapacitással bír, amivel öt-kilenc napon át fog működni. Samsung mobilokkal biztosan, más Android telefonokkal idővel, iPhone-okkal nem lehet párosítani a Ringet. Azt viszont nem tudjuk, hogy mennyibe kerül, kell-e előfizetési díjat fizetni a használatáért, ahogyan a megjelenésről is csak annyit árultak el, hogy idén várható. Ennyi információ alapján pedig még senki sem fog örök hűséget fogadni a Samsung első gyűrűjének.

(Fotó: Adria Puig/Anadolu via Getty Images)

A csuklónkra hajlítható telefon lesz a jövő? A Motorola és a Samsung szerint nem elképzelhetetlen A barcelonai Mobil Világkiállításon a Samsung és a Motorola is hozott magával olyan telefon-prototípust, ami szinte 360 fokban hajlítható kijelzővel van ellátva, így akár a csuklónkra is felpattinthatjuk.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.