Magyarországra is olcsóbban érkeznek a Samsung új hajlítható telefonjai

2023 / 07 / 26 / Bobák Áron
Magyarországra is olcsóbban érkeznek a Samsung új hajlítható telefonjai
Amíg az utóbbi években a Samsung nyári bemutatóinak rendre a táblagéppé szétnyitható Fold volt az igazi sztárja, idén a Flip ellopta a show-t a nagy testvértől, és bebizonyította, hogy a clamshell telefonokban is van még fejlődési potenciál.

A koreai gyártó a megszokott, augusztus eleji időponthoz képest idén jóval korábban, már július végén megtartotta a szokásos nyári bemutatóját, amely hosszú éveken keresztül az új Note telefonok érkezését jelentette, a Note nyugdíjazása óta viszont a hajlítható kijelzős telefonjaik legújabb generációi mutatkoznak be ebben az időpontban. Hogy az előrehozott dátumnak mi lehet az oka, arról csak feltételezések vannak, mindenesetre amellett, hogy a harmadik negyedéves számaik így várhatóan sokkal szebbek lesznek, a dátum módosításában az is szerepet játszhatott, hogy június elején a Google bemutatta a Pixel Foldot, ami a Z Fold közvetlen - és az USA-ban egyelőre az egyetlen - konkurenciája.

Noha tavaly még azt írtuk, hogy a Samsung telefonjainak nincs versenytársa, idén ez az állítás már egyértelműen nem állja meg a helyét: a Galaxy Fold a tengerentúlon a már említett Pixel Fold, míg Európában a Honor Magic Vs képében kapott riválist, míg a Flip trónjára pályázó, normál okostelefonná szétnyitható hajlítható készülékek sora az Oppo Find N2 Flip képében bővült egy igencsak potens kihívóval.

Hogy ezek a gyártók mennyire lesznek veszélyesek a Samsung trónjára, nem lehet tudni, mindenesetre a jelek szerint a koreai gyártó egyelőre nem aggódik - a számok alapján pedig erre nincs is igazán okuk. A Canalys piacelemző adatai szerint a tavaly eladott 14,2 millió hajlítható kijelzős telefonból csaknem 12 milliót a Samsung szállított, ami mintegy 80%-os piaci részesedést jelent, az idei évben pedig minden elemző a hajlíthatók piacának további bővülését várja: a Canalysnál egyenesen arra számítanak, hogy idén megduplázódik a kereslet, de még a jóval visszafogottabb IDC is 21 millió feletti eladással kalkulál 2023-ra.

Bármilyen dinamikusan is fejlődött azonban az elmúlt években a hajlíthatók piaca, a tavalyi eredmények a Samsungnak egy kicsit mégis csalódástkeltőek lehetnek, hiszen év közben még arról szóltak a hírek, hogy a koreai gyártó 15 millió eladott készülékkel számol, amit nem sikerült elérni. A másik oldalról ugyanakkor ugyanezek a számok hatalmas sikernek is tűnhetnek, hiszen 2023-ban a teljes okostelefon-piacon jelentős visszaesés volt megfigyelhető, ami a Samsungot sem kerülte el: a gyártó 5-6%-kal kevesebb telefont értékesített, mint az azt megelőző évben, a hajlítható készülékek eladásai viszont ennek ellenére is töretlenül íveltek felfelé. Feltételezhetően ez is szerepet játszott abban, hogy a Samsung Mobile Experience üzletága a kiábrándító darabszámok ellenére 10%-kal több bevételt termelt, mint 2021-ben.

Arról ugyan nincsenek pontos információink, hogy a Samsung portfólióján belül milyen volt az eladások megoszlása a Fold és a Flip között, de ha az utolsó három hónap adataiból indulunk ki, akkor az látható, hogy az olcsóbb Flipből majdnem kétszer annyit vásároltak, mint a Foldból. Ez a trend feltehetőleg nem most fog megfordulni, hiszen a Samsung idén érezhetően inkább a Flipre helyezte a hangsúlyt a két telefon közül, ami már a szerdai Unpacked szlogenjéből is eléggé nyilvánvalóvá vált. Ezt ugyan magyarul egyszerűen úgy fordították, hogy "Csatlakozz a hajlítható oldalhoz", ám az eredeti angolban "Join the flip side" szerepelt, ami egyszerre utal a Csillagok háborúja ikonikus mondatára valamint a Samsung kisebbik hajlítható telefonjára.

Z Flip 5

Amíg a táblagéppé szétnyitható telefonok az elmúlt években több radikális átalakuláson is keresztülmentek, a clamshell dizájnú készülékek esetében leginkább csak a fedőlapon található miniatűr kijelző mérete alapján lehet megállapítani, hogy éppen milyen évet írunk: az első, 2020-ban bemutatott Flipen például még csak egy egészen apró, 1,1 colos kijelzőt találtunk, aminek ennek megfelelően a funkcionalitása is igencsak korlátozott volt, míg a tavalyi Flip 4 fedlapjára már egy 1,9 colos, sokkal több dologra használható kijelzőt rakott a Samsung. Eközben viszont a konkurencia sem tétlenkedett, hiszen a tavaly augusztusban bemutatott Motorola Razr például 2,7 colos kijelzővel érkezett, míg az európai piacra az idei év elején érkezett Oppo Find N2 Flip már egy 3,27 colos fedlapi kijelzőt kapott.

A Samsung a Flip 5-tel most ezekhez képest is alaposan rálépett a gázra, hiszen az új telefon fedlapjára egy 3,4 colos Super AMOLED kijelzőt raktak, ami 720x748 colos felbontásával tulajdonképpen egy normál okostelefonnak is elment volna bő egy évtizeddel ezelőtt. Ennek megfelelően a Flip 5 fedlapi kijelzőjét valóban szinte úgy tudjuk használni, mint egy teljes értékű okostelefont, többek között van rajta virtuális billentyűzet is, emellett pedig számtalan különböző widgetből is válogathatunk az időjárástól az üzeneteken keresztül a hangrögzítőig. Ezeknek a száma ráadásul a jövőben a harmadik féltől származó alkalmazások érkezésével tovább fog bővülni, így a hírek szerint többek között a Google Maps is elérhető lesz majd a fedlapi kijelzőn.

A Flip 5 belső kijelzője ehhez képest nem tartogat sok újdonságot, hiszen a telefont szétnyitva továbbra is egy 6,7 colos, 2640*1080 pixeles Dynamic AMOLED 2X kijelzőt kapunk, amely 1 és 120Hz között tudja állítani a képfrissítés gyakoriságát attól függően, hogy milyen tartalom jelenik meg rajta. A kijelzővel kapcsolatban két újdonságot érdemes megemlíteni: az egyik, hogy a Flip 5 kijelzőjét már a legújabb Gorilla Glass Victus 2 üveg védi, amely a gyártó szerint azt is kibírja, ha egyméteres magasságból betonra ejtik, a másik pedig, hogy számos alkalmazást optimalizálták az egyedi, 90 fokban behajtható kijelzőre, így a Facebook, az Instagram és más alkalmazások mellett már például a TikTok is képes kihasználni a Flip adottságait.

A telefon természetesen a legújabb Snapdragon 8 Gen 2 chippel, egész pontosan annak a Samsung telefonokhoz optimalizált változatával érkezik, amelyben a CPU valamint a GPU órajelét is kicsit feljebb húzták, így a készülék némi helyzeti előnyből indul más csúcskategóriás telefonokkal szemben. Bár RAM-ból továbbra is egységesen 8 GB-ot találunk mindegyik változatban, a tavalyi évhez képest jelentős változás, hogy a Samsung kivezette a 128 GB tárhellyel ellátott Flipet, helyette viszont a 256 GB-os verzió mellé érkezett egy 512 GB-os változat.

Bár ez inkább a Foldnál hozott látványos változást, de a Flipnél is érdemes megemlíteni, hogy a Samsung az idei telefonokat már egy új zsanértechnológiával látta el, aminek következtében összecsukott állapotban nincs rés a készülék két oldala között, ennek köszönhetően pedig a Flip 5 egy egészen kicsit vékonyabb lett, mint a tavalyi modell. A készülék egyéb tulajdonságai nem változtak, vagyis a telefon hátlapján ugyanazt a két 12 megapixeles kamerából álló kamerarendszert találjuk, mint a Flip 4-en, emellett a 3700 milliamperes akkumulátor és az IPX8 vízállóság is maradt ugyanaz.

Z Fold 5

A Z Flippel ellentétben a Samsung az idei Z Foldon éppen csak annyit frissített, hogy az még eladható legyen, vagyis az erősebb hardvert és néhány apróságot leszámítva sok különbséget nem találunk a tavalyi modellhez képest.

Ahogy fentebb említettük, az új telefon leglátványosabb újdonsága, hogy az új zsanérnak köszönhetően már teljesen összecsukható, vagyis nem található rés a készülék két oldala között. Ennek köszönhető az is, hogy a Z Fold 5 valamivel vékonyabb lett az elődjénél, hiszen a telefon már csak 13,4 mm vastag, ráadásul a Samsung mérnökeinek a készülék igen tekintélyes tömegéből is sikerült lefaragniuk 10 grammot, ami így már csak 253 grammot nyom.

A telefon kijelzője ránézésre semmit sem változott: kívül továbbra is egy 6,2 colos, 2316x904 pixeles felbontású Dynamic AMOLED 2X kijelzőt találunk, amely 48 és 120Hz között tudja változtatni a képfrissítési rátát, míg a belső, hajlítható kijelző az előző modellhez hasonlóan 7,6 colos képátlóval és 2176x1812 pixeles felbontással rendelkezik. Ez utóbbi a Flip kijelzőjéhez hasonlóan szintén 1 és 120Hz közötti képfrissítésre képes, a maximális fényereje pedig 1750 nit, ami jelentős fejlődés a tavalyi modellhez képest.

Ahogy a Flip esetében, a kijelzőket a Foldnál is Gorilla Glass Victus 2 üveg védi, ez a telefon is rendelkezik IPX8 vízállósággal és természetesen a Fold 5 is a legújabb Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy processzorral érkezik. A Fold esetében a memória és a tárhely sem változott, a készüléket 12 GB RAM-mal és 256, 512 GB vagy 1 TB tárhellyel lehet majd megvásárolni.

A specifikáció alapján egyáltalán nem változott a Fold hátlapi kamerarendszere sem, ami továbbra is egy 50 megapixeles, optikai képstabilizátorral is ellátott főkamerából, egy 10 megapixeles, 3x-os optikai zoommal és optikai képstabilizátorral ellátott telefotó kamerából valamint egy 12 megapixeles nagy látószögű kamerából áll. A telefon előlapján egy 10 megapixeles szelfikamerát találunk, míg a belső kijelző tetején elhelyezkedő kamera maradt 4 megapixeles.

A telefon akkumulátora sem változott, vagyis a Fold 5-ben is egy 4400 milliamperórás akkumulátort találunk, ami vezetékkel és vezeték nélkül is tölthető, ennek teljesítményéről viszont a Samsung nem osztott meg részleteket.

A gyártó tájékoztatása szerint a Fold 5 a korábbinál 38 százalékkal nagyobb hűtőkamrával érkezik, emellett néhány szoftveres újdonság is helyet kapott a telefonban: az egyik ilyen újítás, hogy az alsó menüsávban található gyorsmenübe néggyel több alkalmazást vehetünk fel, a kétujjas copypaste funkcióval pedig rendkívül egyszerűen másolhatunk át képeket vagy fájlokat egyik alkalmazásból a másikba.

Árak

A telefonok augusztus 11-én érkeznek meg a boltokba, a hazai felhasználóknak pedig jó hír lehet, hogy a készülékek Magyarországon is valamivel olcsóbbak lesznek, mint a tavalyi modellek: a Foldból a 256 GB-os modell 10, az 512 GB-os modell 20, míg az 1 TB-os modell 35 ezer forinttal lett olcsóbb a tavalyi árakhoz képest, vagyis összességében így alakul az árlista:

  • 12GB/256GB: 769.990 Ft
  • 12GB/512GB: 819.990 Ft
  • 12GB/1TB: 909.990 Ft

Mivel a Z Flip tárhelykínálata tavalyhoz képest átalakult, itt kevésbé látszik a változás, de ez is olcsóbb lett, a 256 GB-os modellért 10 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni, mint tavaly. Ennek az árai így alakulnak Magyaroszágon:

  • 8GB/256GB: 489.990 Ft
  • 8GB/512GB: 539.990 Ft

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.