A Samsung új telefonjainak nincs versenytársa

2022 / 08 / 10 / Bobák Áron
A Samsung új telefonjainak nincs versenytársa
A Samsung két új telefonnal növeli tovább az egyébként sem kicsi lépéselőnyét a hajlítható kijelzős telefonok piacán, amelyről éppen a koreai gyártónak köszönhetően az elmúlt években világosan kiderült, hogy van rá igény felhasználói oldalról is. Bár a Z Flip 4 és a Z Fold 4 nem definiálja újra, amit a hajlítható készülékekről eddig gondoltunk, de a Samsungnak így is minden esélye megvan rá, hogy az eladásokban idén átlépjék a bűvös tízmilliós határt, amivel jelentősen megerősíthetik a pozíciójukat a prémium telefonok szegmensében.

2019 meglehetősen izgalmas évnek ígérkezett az okostelefonos piacon. Miközben a Huawei az azt megelőző években apró lépésekkel egyre inkább megközelítette az androidos piacot évek óta magabiztosan uraló Samsungot, a láthatáron egy egészen új frontvonal képe kezdett kirajzolódni: az okostelefon-piac két gigásza mindössze néhány hónap eltéréssel mutatta be a saját, táblagéppé kinyitható telefonját, amelyek ráadásul koncepciójukban lényegesen eltértek egymástól, így minden jel arra utalt, hogy a következő évek arról fognak szólni, hogy melyik gyártó tudja okosabban kiaknázni a technológiában rejlő lehetőségeket. A nagy összecsapásra végül a Huaweire kivetett amerikai szankciók miatt nem kerülhetett sor, hiszen a Google-szolgáltatásoktól és az 5G-s chipektől megfosztott gyártó a nyugati országokban rohamléptekben kezdte elveszíteni a felhasználói bázisát, amelyből főként a feltörekvő kínai gyártók profitáltak sokat.

A hajlíthatók királya

Ezzel együtt a Samsung is nagyon fura helyzetben találta magát, hiszen gyakorlatilag egyedül maradtak a piacon egy olyan technológiával, ami az egyik legnagyobb (de egész biztosan a leglátványosabb) változást hozta el az okostelefonok piacára az első iPhone 2007-es bemutatása óta. Ennél is meglepőbb, hogy a helyzet érdemben 2022-re sem változott, annak ellenére sem, hogy a koreai gyártó az elmúlt három évben minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy a hajlítható kijelzős technológiának igenis van helye az okostelefonokban. Bár az elmúlt másfél évben a Xiaomi, az Oppo, a Honor és a Vivo is bemutatta a saját hajlítható telefonját, emellett a Huawei is időről-időre jelentkezik új készülékekkel, ám ezek a telefonok - a Huawei készülékeit leszámítva - egyelőre egytől-egyig csak Kínában kaphatóak, így a Samsung az elmúlt években zavartalanul tarolhatta le az egyre nagyobbra növő nemzetközi piacot.

Míg az IDC piackutató adatai szerint 2020-ban még világszerte csak mindössze 1,9 millió hajlítható kijelzős készülék talált gazdára, addig ez a szám 2021-re 7,1 millióra nőtt, becslések szerint pedig az idei évben az eladott telefonok száma már a 16,6 milliót is elérheti. Ha ez a trend folytatódik, akkor az elemzők szerint 2025-ben már évi 27,6 millió hajlítható készüléket fognak értékesíteni, ami közel 30 milliárd dolláros piacot jelentene. Talán mondanunk sem kell, hogy a fenti számok jelentős részben megfeleltethetőek a Samsung eladásainak, akiknek a saját adataik még ennél is valamivel biztatóbb képet festenek a piacról: a cég elnöke, TM Roh egy június közepén kiadott közleményben arról számolt be, hogy 2021-ben összesen mintegy tízmillió hajlítható kijelzős készüléket adtak el világszerte, aminek nagy része Samsung-készülék volt. Bár Roh a konkrét számokkal adós maradt, annyit elárult, hogy az eladásoknak nagyjából a 70%-át adták a Galaxy Z Fliphez hasonló, hagyományos okostelefonná szétnyitható (úgynevezett clamshell) készülékek, míg 30% jött a Z Fold-típusú telefonokból, amelyek a szétnyitható kijelzőjüknek köszönhetően egyszerre nyújtják az okostelefonok és a táblagépek funkcióit a felhasználóknak. Bár Roh bejelentését sokan azonnal úgy értelmezték, hogy a felhasználók előnyben részesítik a clamshell dizájnú hajlítható telefonokat, nem szabad elfelejteni, hogy a Samsung kínálatában a Flip és a Fold ára között csaknem kétszeres a szorzó, így nem csoda, hogy a Flipből jóval több fogy.

Bejött a kockáztatás a Samsungnak, rengetegen vettek tavaly hajlítható kijelzős telefont A cég közleménye szerint a hajlítható kijelzős készülékeikből 2021-ben négyszer annyi fogyott, mint az azt megelőző évben.

Hogy a két telefon egymáshoz viszonyított eladásai hogyan alakulnak, az a Samsung szempontjából egyáltalán nem mellékes kérdés, hiszen a gyártó tavaly elég merész döntést hozott azzal, hogy kivezették a piacról a Note telefonokat (amit azóta lényegében beolvasztottak az S-szériába), és helyette a hajlítható kijelzős telefonjaikra helyezték a hangsúlyt. Ahogy Brian Ma, az IDC elemzője korábban a CNBC-nek elmondta, ez logikus lépés volt a Samsung részéről, hiszen az ilyen készülékek meglehetősen nagy haszonrátával értékesíthetőek, ráadásul arra is különösen alkalmasak, hogy megkülönböztessék a Samsungot a többi gyártótól. Egyelőre úgy tűnik, hogy a gyártó húzása bejött, hiszen a Note-ból a COVID előtti utolsó évben, 2019-ben mindössze 12,7 millió fogyott, miközben a koreai ET News értesülései szerint a Samsung idei célja, hogy 15 millió hajlítható kijelzős készüléket értékesítsenek. Ezeknek az eladásoknak nagyjából a kétharmadát adná az olcsóbb Flip és egyharmadát a Note-nál is lényegesen többe kerülő Fold, így ha sikerül elérni a kitűzött számokat, az minden kétséget kizáróan azt is jelentené, hogy a hajlítható kijelzős telefonok már idén több profitot termelnének a cégnek, mint a megszüntetett Note-széria.

A fenti okok is szerepet játszhattak abban, hogy a Samsung az idei évben a "győztes csapaton ne változtass" elv jegyében meglehetősen visszafogottan fejlesztette tovább a hajlítható kijelzős telefonjait, amelyek nagyjából annyit változtak az előző évi modellekhez képest, amit egy hagyományos telefontól is elvárhatnánk. A Z Flip 4 esetében inkább beszélhetünk ráncfelvarrásról, hiszen a gyorsabb processzoron, a nagyobb akkumulátoron és a jobb kameraszenzoron kívül tényleg nem igazán találhatunk változást a Flip 3-hoz képest, míg a Z Fold 4-nél azért van olyan terület, ami miatt a Fold 3 tulajdonosok is elgondolkodhatnak a váltáson.

Samsung Galaxy Z Fold 4

A Samsungnak elsőre még nem teljesen, második nekifutásra viszont szinte hibátlanul sikerült eltalálnia, hogy hogyan is kéne működnie egy táblagéppé széthajtható okostelefonnak, így nem meglepő, hogy az elmúlt két évben radikális változtatásokat már nem eszközöltek a készülékben. A Fold 2 minden előnye ellenére azért nem volt mentes a kompromisszumoktól, a hosszúkás előlapi kijelző például csak közelített ahhoz, amit a hagyományos okostelefonoknál megszokhattunk, a hátlapi kamerarendszer pedig jócskán elmaradt az S vagy a Note-széria tudásától. Előbbi problémát a Samsungnak idénre sikerült szinte teljesen felszámolnia, hiszen a telefon elejére egy 6,2 colos képátlójú, 2316x904 pixeles felbontású kijelző került, ami ugyan még mindig valamivel hosszúkásabb, mint a legtöbb okostelefon képernyője, de ez használat közben egyáltalán nem zavaró. A Samsung szerint a kijelző kerete ezzel együtt vékonyabb lett, így a készülék összességében nem szélesebb, mint a tavalyi modell, és bár jellegéből fakadóan még mindig eléggé vaskos, de legalább 8 grammal könnyebb, mint a Fold 3.

A szétnyitható, 7,6 colos belső kijelző képátlója szintén nem változott a tavalyi modellhez képest, viszont az előlapi kijelzőhöz hasonlóan ez is valamivel négyzetesebb lett, így 2176x1812 pixeles felbontásban nézhetünk rajta tartalmakat. Ahogy a Fold 3 esetében, úgy a Fold 4-nél is mindkét kijelző 120Hz-es képfrissítésre képes Dynamic AMOLED 2X, a fent említett változásokon kívül különbség csak a maximális fényerőben valamint a biztonsági üvegben figyelhető meg, hiszen a telefon képernyőit immár a legújabb Corning Gorilla Glass Victus+ védi.

Mivel Samsung telefonról van szó, így fontos kiemelni, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően az idei széria is világszerte Qualcomm processzorokkal kerül forgalomba, ami a Fold 4 és a Flip 4 esetében értelemszerűen a legújabb Snapdragon 8+ Gen 1-et jelenti. Ez azt jelenti, hogy az S-szériától eltérően a telefonok Európába sem a Samsung Exynos processzoraival érkeznek, ami a két chipset (és főként a GPU) képességeit ismerve inkább jó hír, noha az még nyitott kérdés, hogy vajon a Samsungnak mennyire sikerült megoldania a Qualcomm idei csúcslapkájának az egyik legnagyobb problémáját, vagyis hogy számításigényes feladatok közben néha olyannyira felmelegszik, ami már a készülék teljesítményére is hatással van. Ha a készülék hűtésével nem lesznek gondok, akkor a Z Fold 4-gyel minden bizonnyal az idei egyik legerősebb készüléket köszönthetjük, hiszen a telefonban 12 GB RAM-ot találunk, ami mellé 256 vagy 512 GB, bizonyos piacokon pedig akár 1 TB tárhelyet is kapunk.

A legjelentősebb változás a hátlapi kamerát érinti, ami a tavalyi modellben meglehetősen keveset tudott egy olyan telefonhoz képest, aminek az ára meghaladja a 700 ezer forintot. Bár a Fold 4 kamerarendszere a specifikáció alapján még mindig nem éri el azt a szintet, amit a csúcskategóriás Galaxy S22 Ultrában találunk, de legalább azt elmondhatjuk, hogy a sima S22-től már nem marad el ilyen szempontból: a készülék egy 50 megapixeles, optikai képstabilizátorral is ellátott főkamera mellett egy 12 megapixeles nagy látószögű valamint egy 10 megapixeles telefotó lencsét kapott, és a Samsung szerint éjszakai fotózásban is sokat javult a tavalyi modellhez képest, hiszen az új szenzor 23%-kal több fényt tud beengedni.

Az előlapi és a belső kamera képességei a gyári adatok szerint nem változtak, előbbi továbbra is 10, utóbbi pedig 4 megapixeles, ugyanakkor a Samsung hangsúlyozta, hogy a tavaly bemutatott, a kijelző alá beépített "rejtett kamerát", ami táblagép módban a képernyő felső részén található, idén méginkább sikerült láthatatlanná tenni, így videók nézése vagy játékok közben egyáltalán nem zavar be a látványba.

A Samsung igyekezett szoftveresen is újítani, így a készülékbe bekerült többek között egy taskbar, amivel villámgyorsan válthatunk az alkalmazások között, az App Pair funkcióval pedig az előre meghatározott három különböző alkalmazást nyithatjuk meg egymás mellett egy mozdulattal. Ahogy a Fold 3, úgy az idei modell is használható a Samsung digitális tollával, az S-Pennel is, ami a megszokott funkciók mellett már olyan érdekességekre is képes, mint hogy a dátumokat, címeket vagy telefonszámokat kijelölve azokat azonnal felvehetjük a kontaktjaink közé, a naptárunkba, vagy megoszthatjuk őket valamelyik ismerősünkkel.

A telefont a tavalyi modellhez hasonlóan IPX8 vízállósággal látták el, így elméletileg másfél méteres mélységig gond nélkül ellenáll a víznek, és természetesen nem hiányozhat belőle a WI-FI 6E adatátviteli szabvány sem. A 4400 mAh-os akkumulátor kapacitása nem változott, mint ahogy a töltési sebesség sem: a Fold 4-et vezetékkel 25 wattal, vezeték nélkül pedig 15 wattal tölthetjük. Az ujjlenyomat-olvasó továbbra is az oldalsó bekapcsoló gombban található, ami egy csúcskategóriás telefonnál manapság már meglepő, de a Fold 4 esetében logikus döntés: ha a Samsung a kijelzőbe építené be az ujjlenyomat-olvasót, akkor egy helyett két szenzort kéne a készülékbe rakniuk, ráadásul a telefont táblagépként használva valószínűleg kényelmetlen is lenne a használata.

A bemutatón a Samsung hangsúlyozta, hogy a készülékeik gyártása során nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, ami a töltő elhagyása mellett ma már abban is megnyilvánul, hogy a készülékek bizonyos elemeit az Indiai-óceánból kihalászott, majd újrahasznosított halászhálókból gyártják. A vállalat emellett 2025-ig teljesen kivezeti a készülékek csomagolásából az egyszer használatos műanyagokat, és azt is vállalták, hogy töltőiket úgy tervezik meg, hogy azok egyáltalán ne fogyasszanak áramot, amikor be vannak dugva, de nincsenek használatban.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Bár az első széria bemutatásának idején a normál okostelefonná szétnyitható Z Flip még inkább tűnt egy divatos érdekességnek, mint egy olyan eszköznek, ami létező problémára nyújt megoldást, az elmúlt évek igazolták, hogy a felhasználók milliói számára igenis fontos, hogy a telefonjuk kényelmesen elférjen egy kisebb zsebben is. A Samsungnak a Z Flip dizájnjával emiatt értelemszerűen a jövőben sem lesz sok dolga, hiszen sokat változtatni nem lenne érdemes rajta, de a Z Flip 4-nek néhány fontos területen azért így is sikerült megújulnia a tavalyi modellhez képest. A legnagyobb változás, hogy a készülékbe egy jóval nagyobb, 3700 mAh-os akkumulátor került, ami várhatóan sokkal hosszabb üzemidőt biztosít a telefonnak.

A Z Flip 4-ben természetesen már szintén a legújabb Snapdragon 8+ Gen 1 processzort találjuk 8 GB RAM és 128, 256 vagy 512 GB tárhely társaságában, a kijelzője viszont semmit sem változott a tavalyi modellhez képest: a telefonban egy 6,7 colosra szétnyitható, 2640x1080 pixeles felbontású Dynamic AMOLED 2X kijelzőt találunk, ami a Foldhoz hasonlóan 120Hz-es képfrissítési rátával rendelkezik. A telefon előlapi kijelzője is ugyanakkora, mint a Flip 3-nál, azonban az 1,9 colos, 512x260 pixeles AMOLED kijelző kapott néhány extra funkciót, ilyen például a továbbfejlesztett gyorsfelvétel funkció és a fedlapon idítható hívások.

Ami a fotózást illeti, a telefonban továbbra is egy 10 MP-es előlapi kijelzőt találunk, a hátoldalán pedig egy 12+12 MP-es duál kamera áll rendelkezésre, ám a fejlettebb szenzornak köszönhetően a gyártó állítása szerint 65%-kal javult a pixelek világossága, így az éjszakai fotók elméletileg jóval jobb minőségűek lesznek. A telefont a Fold 4-hez hasonlóan vezetékkel 25 wattal, vezeték nélkül pedig 15 wattos teljesítménnyel lehet tölteni, és ez a modell is rendelkezik IPX8 vízállósággal is.

Árak

Magyarországon a Galaxy Z Fold 4 256GB-os változata 779 990 forintos, a 512GB-os változat 839 990 forintos, az 1 TB-os változat pedig 944 990 forintos áron kerül forgalomba, míg a Galaxy Z Flip 4 128 GB-os változata 479 990 forintba, a 256GB-os változata pedig 499 990 forintba fog kerülni. A készülékeket mától, vagyis augusztus 10-én, 15 órától lehet előrendelni, és augusztus 26-án kerülnek boltokba.

A Samsung a szerdai rendezvényen új okosórákat és egy vezeték nélküli fülhallgatót is bemutatott, a Galaxy Watch 5-tel, Watch 5 Próval és Galaxy Buds 2 Próval hamarosan külön cikkben foglalkozunk.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.