Sárkányvitorlás teherhajót tesztel az Airbus

2021 / 12 / 19 / Bobák Zsófia
Sárkányvitorlás teherhajót tesztel az Airbus
A speciális vitorla az automatikus irányításnak köszönhetően mindig a lehető legjobban kiaknázza a szél erejét, ezzel akár 20%-os csökkenést lehet elérni az üzemanyagfelhasználás és üvegházhatású gázok kibocsátásának tekintetében.

A Skysails vállalat már több mint egy évtizede teszteli automata vitorlarendszerét, amelyet a tengereken történő teherszállítás során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésére szán, valamint az üzemanyagfelhasználás redukálására, azonban a sikeres tesztek ellenére a sárkányvitorlákkal közlekedő hajók látványa egyelőre még nem vált megszokott és hétköznapi elemévé a tengeri közlekedésnek. Jövőre azonban már az Airbus is csatlakozik a mozgalomhoz, amely a vitorlás teherszállítás beindítását tűzte ki célul és egyik hajóján elkezdi alkalmazni az újfajta hibrid meghajtórendszert.

A cég nem a Skysailsszel, hanem saját startupjával, az Airseaszel kötött szerződést a technológia próbájára, a 2022-es év elején induló hat hónapos tesztidőszak alatt azt vizsgálják majd, hogy hogyan lehet a lehető legjobban működő hibrid rendszert létrehozni a vitorla integrálásával és az is kiderül, hogy valóban az ígért mértékben csökkenti-e az üzemanyagfogyasztást és üvegházhatású gázok kibocsátását a módszer. A Seawing vitorlát már fel is szerelték az Airbus által bérelt egyik szállítójárműre, a 154 méter hosszú Ville de Bordeaux-re, amely a cég repülőgép alkatrészeit fuvarozza az európai gyárakból a Toulouse-ban található üzembe.

A vitorla 500 négyzetméter kiterjedésű és egy kábellel akár 200 méter magasságba is képes emelkedni, a szabályozását pedig automatizált rendszer oldja meg. A végső változat, amellyel megvalósítható lesz majd a tervezett 20%-os csökkentés az üzemanyagfelhasználásban, ennek kétszerese, 1000 négyzetméteres lesz, és, amennyiben jól sikerülnek a tesztek, ezt a verziót alkalmazzák majd a kereskedelmi hajókon.

(Designboom Fotó: Airseas)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A Harci Vakond nevű szerkezetet a szovjetek azért fejlesztették, hogy a föld alól támadják vele az USA katonai létesítményeit, akár rakétasilóit is. Miért nem lett semmi a dologból? Állítólag egy “kis üzemi baleset” miatt, ami alatt egy nukleáris robbanást kell érteni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.