Segítsünk a NASA Hold-missziójának, és nyerjünk egy rakat pénzt!

2020 / 04 / 16 / Felkai Ádám
Segítsünk a NASA Hold-missziójának, és nyerjünk egy rakat pénzt!
Az Artemis program új tudományos eszközöket és technológiát juttatna a Holdra. Sőt a tervek szerint 2024-ig ismét embert küldenének a Hold felszínére, és 2028-ig állandó telepet is létrehoznának ott.

Nagyszabású célok, évtizedek óta még csak nem is hallottunk ilyesmit. A legjobb pedig, hogy mindennek most bárki a részese lehet, és még némi pénzt is kereshet a dologgal.

Ha tehát már megőrülünk az unalomtól a karanténban, akár neki is állhatunk, és segíthetünk az emberiség egyik legnagyszabásúbb vállalkozásában.

A feladat lényege a következő a NASA sajtóközleménye szerint: A Hold (illetve adott esetben a még távolabbi célpontok) felfedezése rengeteg méretű és alakú szerszámot igényel. Ezek közé tartoznak a különböző robotok, mint amilyen például a Viper (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), amely a Hold déli sarkán fog jég után kutatni.

A tervek szerint a jövőben a NASA még a Vipernél is kisebb önjáró eszközöket küldene bolygónk kísérőjére.

Ezek az apró robotok rugalmasabb missziókat tennének lehetővé, és fontos információkat gyűjtenének a Hold felszínéről, az ott található nyersanyagokról és úgy általában a környezetről.

Ezek az adatok a későbbi missziók tervezésénél is kiemelten fontosak lennének.

A pályázatot a NASA űrközpontja, a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory írta ki. A nyilvános pályázat lényege, hogy minél apróbb eszközöket tervezzünk az eljövendő Hold-küldetések számára. A pályázat fantázianeve amúgy „Honey, I Shrunk the NASA Payload”, ami a népszerű, 1989-es Drágám, a kölykök összementek című komédiára utal.


A Viper

A NASA szerencsére nem várja tőlünk, hogy a gyerekeinket miniatürizáljuk (bár logisztikai szempontból időnként ez sem jönne rosszul), hanem elég ha csak meglévő eszközöket tervezünk át kisebbé.

Mindez nem azért van, mert az űrhivatal úgy általában rajong a különféle tárgyak apró megfelelőiért, hanem – mint azt az olvasó is nyilván kitalálta – mert a missziók egyik szűk keresztmetszete a hasznos tehernek a Holdra juttatása.

Magyarán minél kisebb valami, annál több fér el belőle. Ennek megfelelően a terveink nem nőhetnek túl egy átlagos szappanon, ami a dimenziókat tekintve a következőképp fest: 100 mm x 100 mm x 50 mm. A súly pedig nem haladhatja meg a 0,4 kg-ot.

A verseny célja, hogy olyan következő generációs szerszámok, érzékelők, technológiák szülessenek, melyek segíthetik a rövid távú Hold-felfedezést.

Az összdíjazás 160000 dollár, amit több kategóriában osztanak szét. A terveket 2020 június elsején lehet benyújtani.

További információk a feladatról, és arról, hogy miként lehet nevezni, ide kattintva olvashatóak.

(Kép: NASA)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.