Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül

2024 / 05 / 30 / Felkai Ádám
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
A bolygónkon az életet a mágneses mező teszi lehetővé, ezért is fontos, hogy minél jobban megismerjük.

Mi az egyik fő különbség a Föld és a Mars között? Az, hogy a Marsnak nincs olyan globális mágneses mezője, mint bolygónknak, amely védené a kozmikus eseményektől, például a napszéltől – igaz, a tudósok zömében azon a véleményen vannak, hogy egykor a Mars is rendelkezett ilyennel.

Mint látható tehát, ez a bolygónkat körülvevő “láthatatlan páncél” esszenciális a Földön a törékeny élet megóvásához, és ha akadt élet egykor a Marson, akkor azt a vörös bolygó ősi mágneses mezője tette lehetővé. Nem árt tehát, ha minél többet tudunk erről a mezőről – azzal például már tisztában vagyunk, hogy bolygónk mágneses mezője nem statikus: a Föld mágneses mezőjét befolyásolja a napszél, amely naptevékenységi időszakokban erősebben összenyomja a magnetoszférát. A hagyományos modellek azt feltételezik, hogy ezek a változások magyarázzák a mágneses tér variációit, amelyeket a Föld felszínén és az űrben is megfigyelhetünk. Azonban az új kutatások szerint ennél többről van szó, különösen a mágneses mezők északi és déli pólusai közötti különbségek tekintetében – írja az IFLScience.

A kutatók 2014 és 2020 között gyűjtöttek adatokat, egy olyan időszakban, amikor a geomágneses körülmények többnyire mérsékeltek voltak, méghozzá éppen azért, hogy minimalizálják az űridőjárásnak a megfigyelésekre gyakorolt hatását. Annak ellenére azonban, hogy ezek a feltételek tehát relatíve stabilak voltak, jelentős különbségeket észleltek a sarki régiók mágneses mezői között. Ez annyiban volt újdonság, hogy hagyományosan azt feltételezték, hogy a Föld mágneses mezője közel szimmetrikus az északi és déli pólusoknál.

A kutatók a Swarm műholdakkal gyűjtöttek adatokat az ionoszféra és a magnetoszféra áramlatairól. Ezek a műholdak poláris pályán mozognak, vagyis a Föld sarkai körül sok adatot gyűjtenek. Csak van egy kis gond: az adatok ilyen eloszlása mintavételi torzításhoz vezethet, mivel a Föld többi részéről aránylag kevesebb adat áll rendelkezésre. Ha pedig ezeket az adatokat egy olyan modellbe illesztjük, amely egyszerűsített nézetet ad a Föld mágneses teréről, akkor a modell eredményei eltérhetnek a valóságtól.

Mindez tehát oda vezet, hogy ezek a jellemzően egyszerűsített modellek így nem veszik figyelembe a Föld mágneses terének az aszimmetriáját.

Mark Moldwin professzor szerint ezeknek a torzításoknak a megértése gyakorlati haszonnal is jár: lehetővé teszi, hogy jobban modellezzük a Föld mágneses terét, ami javíthatja a műholdas és repülési navigációs rendszereket. Mindehhez társul, hogy ráadásul a poláris mágneses tér valamiért gyors változáson esett át az elmúlt évtizedben – ami egy olyan jelenség, amire a tudósoknak még magyarázatot kell adniuk. Mint Moldwin hozzátette:

“Ez tovább bonyolítja a pontos mágneses térmodellek létrehozását.”

(Kép: Earth.com)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.