Sérti az emberi jogainkat, ha muszáj bekapcsolnunk a webkameránkat munka közben

2022 / 10 / 16 / Pőcze Balázs
Sérti az emberi jogainkat, ha muszáj bekapcsolnunk a webkameránkat munka közben
Egy amerikai vállalat hollandiai munkavállalója harmincmillió forintnak megfelelő összegű kártérítést kap, miután azért rúgták ki, mert nem volt hajlandó egész nap bekapcsolva tartani a webkameráját.

A világjárvány alatt és után egyre többen kellett, hogy dolgozzanak, illetve dolgozhattak otthonról, távolról, ami a munkavállalókat és a munkáltatókat is új kihívások elé állította. Már 2020-ban írtunk arról a Rakétán, hogy egy cég megköveteli, hogy minden munkatársának egész nap legyen bekapcsolva a webkamerája, és úgy tűnik, hogy két év alatt az ilyen problémák már a bíróságok elé is eljutottak.

Egy amerikai szoftverfejlesztő cég, a Chetu egyik volt munkatársa ugyanis hetvenötezer eurót fog kapni azért, mert jogtalanul mondtak fel neki - számolt be a Gizmodo. Az alkalmazott, miután másfél éve már a cég foglalkoztatásában állt, részt kellett, hogy vegyen egy "korrekciós képzésen". Ezen nem csak azt követelték meg, hogy a képernyője végig legyen megosztva, vagyis az illetékesek láthassák, hogy pontosan mit csinál a számítógépén, azt is megtiltották neki, hogy kikapcsolja a webkameráját bármikor a munkanap folyamán.

"Rosszul érzem magam attól, hogy napi kilenc órán át figyel a kamera. Ez a magánszférám megsértése."

- mondta a férfi, és elutasította a kérést. Néhány nappal később kirúgták, arra hivatkozva, hogy "megtagadta a munkát", illetve nem hajtotta végre a munkahelyi utasításokat. A munkáltató azzal védekezett, hogy a bekapcsolt kamera gyakorlatilag nem különbözik attól, mintha a kollegájuk fizikailag jelen lenne az irodában. A bírót azonban ez nem hatotta meg, egyetértett a felperessel abban, hogy ez az utasítás sértette a privát szférához való jogát. Amint a cikk és ez ítélet felidézi, az Emberi Jogok Európai Bírósága 2017-ben kifejezetten úgy ítélte meg, hogy "egy alkalmazott videós megfigyelése, akár rejtett, akár nyílt módon, behatolás az illető magánéletébe", és csak különleges esetekben, szűk korlátok között, bizonyos célokhoz rendelten lehetséges.

A távmunka sajátosságaival összefüggésben a jövőben számíthatunk még hasonló konfliktusokra és perekre; az Egyesült Államokban például százezreknek van két teljes állásuk a Munkaügyi Statisztikai Iroda szerint. Az Equifax nevű, hitelképességet nyilvántartó cégnél nemrég ezerből huszonnégy távolról dolgozó munkatársról derült ki, hogy titokban vállalt még egy főállást. Őket most elbocsátotta a cég.

(Borítókép: Emiliano Cicero/Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.