A Microsoft mostantól figyeli és pontozza, hogy mennyire dolgozunk rendesen

2020 / 11 / 29 / Pőcze Balázs
A Microsoft mostantól figyeli és pontozza, hogy mennyire dolgozunk rendesen
Azzal, hogy a járvány miatt egyre többen és egyre többet dolgozunk otthonról, a digitális munkavégzés sok szektorban nem lehetőség, hanem szükségszerűség lett. A Microsoft segíteni szeretné a szervezeteket, hogy jobban látszódjon, hol akadozik a munka - de lehet, hogy a nemrég bevezetett megoldásukkal túl messzire mentek.

Kommunikáció: 100 pont. Megbeszélések: 100 pont. Együttműködés: 100 pont. Hálózati kapcsolat: 100 pont. És így tovább. A Microsoft 365, amit valószínűleg a legtöbb irodista még mindig csak Office-ként emleget, nyolc ilyen kategóriában oszt mostantól pontokat, hogy megállapítsa, hogy egy szervezet mennyire produktív. A Productivity Score a cég leírása szerint segít mérni, mintázatokat felismerni és lépéseket javasolni azoknak a vállalatvezetőknek, akik kíváncsiak rá, hogy a Microsoft eszközeivel mennyire termelékeny a csapatuk.

Művészetből tudomány

Jared Spataro, a cég Microsoft 365-ért felelős alenöke egy blogposztban fejtette ki, hogy “a digitális transzformációt művészetből tudománnyá” kell formálni a világjárvány hatására, hiszen cégek sorsa múlik azon, hogy a vállalati folyamatok működnek-e az idén megszokottá vált munkarendben. A Microsoft emberi és technológiai szempontok alapján vizsgálja, ami a rendszereken belül zajlik - a Gizmodo szerint az internetkapcsolat sebessége vagy a számítógépek teljesítménye mellett olyan finomságokra is figyelmet fordítva , mint hogy milyen gyakran kapcsoljuk be a kameránkat megbeszélések közben, részt veszünk-e a közös dokumentumok szerkesztésében, vagy hogy hány nap nyitjuk meg az Excelt vagy a Wordöt. Spataro aláhúzza: a főnökök csak 28 napos átlagot láthatnak kollégánként, de a Gizmodo által megszólaltatott Wolfie Christl privátszféra-kutató szerint így is felmerülhet, hogy az Európai Unió egy részében a Productivity Score illegális a szigorú adatvédelmi szabályok miatt.

Ez még mind semmi

Ha ez a megoldás kissé orwellinek tűnik is, 2020-nak sikerült ennél hajmeresztőbb híreket is produkálnia. A ZDNet nemrég a The Cutra hivatkozva egy olyan cégről számolt be felháborodottan, ahol a főnök elvárja, hogy a csapata egész nap bekapcsolt kamerákkal dolgozzon otthon - a home office-t egyetlen, végtelen Zoom hívássá alakítva. A vezető indoka, hogy így a csapat "azt érezheti, mintha újra az irodában lennének", bár a cikk hozzáteszi, hogy az a bizonyos csapat korábban sem egy helyen ült. Ha ez nem lenne elég, létezik egy app, amit kifejezetten így kell használni: a Business Insider tavasszal mutatta be a Sneeket, amely a dolgozók webkamera képeit egyetlen nagy videófallá alakítja, amelyen ötpercenként frissül mindenkinek a képe. Ha valamelyik kollégánkkal beszélgetnénk, csak rábökünk az arcára, és már indul is a videóhívás.

A Microsoft átváltott a 32 órás munkahétre - a produktivitás 40 százalékkal megugrott Az emberek kreatívabbak és termelékenyebbek, ha kevesebbet dolgoznak, a Microsoft és más cégek pedig megértették ezt.

A szolgáltatás szlogenje: "emberi kapcsolat távoli csapatoknak".

A Market Watch által a témában még nyár végén megszólaltatott szakértő, Laurie Ruettiman, amikor a témáról kérdezték, azt mondta: ne úgy gondoljunk a távoli munka közbeni megfigyelésre, ahogy a túlbuzgó biztonsági őrök követnek minket egy plázában vagy drogériában - már amikor azok épp nyugodtan látogathatók. Egyszerűen annyi adat keletkezik körülöttünk, amikor dolgozunk, különösen, ha egész nap a számítógép előtt ülünk, hogy magától értetődő, hogy a munkáltatók rögzítik egy részét, hiszen ezt olcsón és egyszerűen megtehetik. Aztán az a sok adat vagy jó lesz egyszer valamire, vagy nem; Ruettiman olyan eseteket is elképzelhetőnek tart, amikor pont a munkavállaló érdekeit védi, hogy van nyoma annak, hogy mit csinált, vagy mit nem. Úgy tűnik, ebben az esetben is igaz, hogy ritka, hogy egy technológia önmagában rossz - de sok olyan technológia létezik, amit nagyon könnyű rosszra használni.

(Fotó: Getty Images)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Hét dolog, amit mindenkinek érdemes tudnia, aki otthonról dolgozik Hogyan kezdj neki? Milyen videochatet használj? Hogy rendezd be a virtuális irodádat? Segítünk!

Évek kellettek volna hozzá, most néhány hónap alatt beköszöntött a digitális világ Sokkal többet vagyunk otthon, jobban figyelünk az egészségünkre és kevesebbet érintkezünk más emberekkel - a március óta tomboló Covid19-járvány számos változást hozott magával, ami a legerőteljesebben abban nyilvánult meg, hogy soha nem látott mértékben pörgött fel a digitalizáció.

Mostantól mindig otthonról dolgozunk? Ezt mondja a Google és a Facebook A két vezérigazgató, Mark Zuckerberg és Sundar Pichai is elárulta a terveit.


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.