Sérült amerikai, de Európában tárolt atombombáról szivárgott ki felvétel

2023 / 04 / 04 / Felkai Ádám
Sérült amerikai, de Európában tárolt atombombáról szivárgott ki felvétel
A láthatóan sérült, és kárfelmérés alatt álló eszközről a kép a Federation of American Scientists (FAS) riportjában bukkant fel – mint kiderült, a kép egy holland katonai támaszponton készült. A Pentagon közleményt adott ki.

A FAS által közzétett képen egy B61-es bomba látható, amelyet amerikai katonák (ketten közülük egy robbanóanyag-megsemmisítő egységnél szolgálnak), és egy civil vizsgáltak meg. A képen látható az is, hogy a bomba hátsó része egy ütközés következtében megcsavarodott, és az egyik faroklégterelő hiányzik. Egy látszólagos lyukat pedig rózsaszín ragasztószalag fed – számol be róla a The Guardian.

A B61-es bomba az egyetlen olyan taktikai nukleáris fegyver, amely az Egyesült Államok arzenáljában maradt, és ebből 100 darabot Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Törökországban tárolnak. A bombák az Egyesült Államok tulajdonában maradnak, de hat másik NATO-szövetséges repülőszemélyzetét kiképezik arra, hogy repülőgépekre szereljék, és adott esetben be is vessék ezeket. A fegyver bevetéséhez egyébként az Egyesült Államok, a NATO nukleáris tervezőcsoportja, valamint az Egyesült Királyság miniszterelnökének a beleegyezése szükséges. Mint azt a Guardian megemlíti, többen érvelnek amellett, hogy a B61 katonailag elavult, ezért le kell szerelni és ki kell vonni Európából. Az Obama-adminisztráció ezt fontolóra is vette, de néhány európai szövetséges ellenállásába ütközött, akik a bombákat az őket védő amerikai atomernyő jelképének tekintették. Miután Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krímet, ez az ötlet teljesen feledésbe is merült.

Végül tehát inkább a fegyver modernizációja mellett döntöttek, az új változat, a B61-12 Európába történő szállítása pedig több jel alapján is valószínűleg épp folyamatban van.

A cikk tárgyát adó felvétel először az új-mexikói Los Alamos National Laboratory (LANL), az USA egyik atomfegyver-létesítményének a 2022-es prezentációjában tűnt fel. A képek a holland Volkel légibázison készültek. Hans Kristensen, a FAS nukleáris információs projekt igazgatója által írt blogbejegyzés szerint az nem világos, hogy valódi bombáról vagy kiképzési modellről van-e szó.

Az Egyesült Államok európai légiereje és a LANL először nem kommentálta a fényképet, de hétfőn, Kristensen blogjának közzététele után a Pentagon közölte, hogy valójában egy kiképzési modellről van szó, amelyet egy gyakorlathoz használtak fel. Mint azt Oscar Seára, a Pentagon szóvivője közölte:

„Minden katonai létesítményben van egy reagálócsapatunk, amelynek közös kiképzést tartunk, és a képen ez látható, és a fotó egy toborzási kézikönyvbe került.”

A Nobel-békedíjat nyert, The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) hivatalos oldala szerint ennek a bombának a modenrizált változata különböző robbanaerővel rendelkezik, ami a bevetés körülményeitől függ – a skála 0,3 kt-tól egészen 50 kt-ig terjedhet. A bombák bevethetőek földalatti célpontok ellen is, amely esetben a robbanás ereje egy felszíni, a Hirosimában bevetett bomba 83-szorosának felel meg. Az ICAN kifogásolja azt is, hogy ezen fegyver európai megosztása mögül hiányzik az átláthatóság, és épp ezért kérdéses, hogy a fogadó országok lakossága mennyire támogatná ezen eszközök bevetését adott esetben, amit tehát nem is amerikai személyzet végezne, hanem a szóban forgó ország katonái.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.