Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is

2024 / 05 / 13 / Bobák Zsófia
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.

A Shadow Hand (Árnyékkéz) nevű cég fejlesztette ki a világ legügyesebb robotkezének kikiáltott gépi kezet, aminek ötujjas változata az emberi kézmozgást egészen finom és precíz mozdulatokkal tudja imitálni. A kéz fő pozitívuma a mozgékonysága és gyorsasága, amit a benne elhelyezett 20 darab motor és a 24 szabadságfok biztosít, emellett a Dextrous Hand elnevezésű eszköz 100 szenzorral is fel van szerelve, amivel könnyebbé válik a folyamatos adatgyűjtés szükség esetén. A Dextrous Hand különféle ipari vagy kutatási alkalmazásokra használható, de, ahogy sok más robotkéznek, ennek is megvan az a hátránya, hogy meglehetősen érzékeny és nem feltétlenül a strapabíró jellege a legfőbb erőssége.

A cég, a Google DeepMinddal együttműködve, ezért megépítette a következő generációs robotkezet, amit a lehető legellenállóbbra terveztek, hogy azokban a helyzetekben is sérülés nélkül lehessen használni, amelyekben intenzív és ismétlődő terhelésnek van kitéve. Ilyen szituáció a kutatás-fejlesztés is, ahol robotikai eszközöket gyakran a tűrőképességük határán túli megterhelésnek teszik ki, így az új Shadow Hand a DeepMind kísérleteihez alkalmas platformot jelent. Ahhoz, hogy a kezet igazán acélossá tegyék, a mérnökök feláldozták a korábbi verziók néhány előnyös tulajdonságát: az új kéz már kevésbé hasonlít az emberi végtagokra, mivel csak három ujjal látták el, ezért a kinézete inkább egy fogót idéz, valamint a súlya is jelentősen megnőtt, egyetlen ujj rajta 1,2 kilogrammos.

A robotkéz alkalmas rá, hogy a gépi tanulási fejlesztési projektek és betanítás során elviselje az esetleges ütéseket és az agresszív használatot, amit a cég többek között egy kalapáccsal végzett teszttel demonstrált. Az eszköz hosszú ideig nem romlik el, és sokkal kevesebbszer kell javítani, mint a szokványos, kifinomult robotkezeket a Shadow Robotics leírása szerint.

Az új árnyékkéz ujjai végén speciális szenzorok és kamerák találhatóak az adatgyűjtés érdekében és a sokszáz tapintási érzékelőcsatornának köszönhetően valójában ugyanolyan érzékeny, mint a Dextrous Hand széria tagjai, csak robosztusabb külsőbe csomagolva. A kezet meg is lehet vásárolni, hivatalos bemutatására pedig a Japánban a mai napon kezdődő ICRA (International Conference on Robotics and Automation) konferencián kerül sor.

(Fotó: Shadow Hand)

Szinte tökéletesen leköveti az ember kézmozdulatait a brit cég távvezérelhető robotkeze A Shadow Robot Company most egy szenzorokkal ellátott irányítókesztyűt is fejlesztett a robotkéz mellé, mely mindössze pár milliszekundumos késéssel követi a használó minden mozdulatát.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.