Sikeresen landolt a titokzatos kínai űrrepülőgép

2020 / 09 / 15 / Justin Viktor
Sikeresen landolt a titokzatos kínai űrrepülőgép
Ahogy arról nemrég hírt adtunk, múlt héten pénteken a reggeli órákban Kína, felbocsátott egy újra felhasználható űrhajót, és -bár akkor ezt még nem tudtuk -  most már biztos, hogy egy űrrepülőgép is volt a fedélzetén. Ezt onnan lehet tudni, hogy most bejelentették, hogy leszállt, és Micimackó óta tudjuk, hogy ami leszáll, annak előtte fel kellett szállnia.

A sas leszállt

A kínai állami média most annyit közölt, hogy a frissen és épségben leszállt “újrafelhasználható űrhajó” „kényelmes és olcsó” módszert biztosít majd az országnak az űrbe jutáshoz és az űrből való visszatéréshez. Az űrhajó 2 napot töltött odafent, szeptember 4-én indult és szeptember 6-án landolt - közölte az állami Xinhua Hírügynökség.

Az űrhajóról továbbra sem tudunk többet, mint eddig, a leszállás ténye ezen nem változtatott. A formális logika azt diktálja, hogy hasonló lehet az USA Air Force X-37B-es siklójához. Ugyanakkor egy közelebbről meg nem nevezett kínai katonai forrás azt nyilatkozta a nyugati hírszerzőkkel egyenlő mértékben kíváncsi kínaiaknak a South China Morning Poston keresztül, hogy bár nem tudtak részleteket közölni a küldetéssel kapcsolatban, de „talán vessenek egy pillantást az Egyesült Államok X-37B-esére”.

Az X-37B (teljes nevén: Boeing X-37, született: Fejlett Technológiai Demonstrátor, de manapság leginkább: Orbitális Teszt Jármű) első repülésére 2010-ben került sor, de az, hogy egészen pontosan mit is csinál a jármű az űrben, a mai napig rejtély. A légierő időről időre ad azért néhány tippet. A mini-űrrepülőgépnek tűnő X-37B-ről tudható például, hogy kipróbál olyan technológiákat és kísérleteket, melyek  a hosszas világűrben tartózkodást hivatottak elősegíteni. 

Andrew Jones, a kínai űrprogramra szakosodott szabadúszó riporter szerint: “Már az év elején felröppentek olyan hírek, miszerint valamikor 2020-ban egy űrrepülőgépet is igénybe vevő küldetés következhet. Az űrrepülőgép indítása összhangban áll a Kína által az űrkutatásra vonatkozóan kitűzött célokkal. Kína jó néhány éve vizsgálja az űrrepülők néhány különböző koncepcióját" - mondta Jones. 

Kína most érthetően jó hangulatban ünnepli az űrrepülő visszatérését, az eseményt tudományos mérföldkőnek tartják. A Hszinhua „fontos áttörésnek” minősítette a hírt, míg az emlegetett kínai katonai forrás azt tette hozzá a South China Morning Postnak , hogy „sok első volt ebben a kilövésben”. „Az űrhajó új, az indítási módszer is más. Meg kellett bizonyosodnunk róla, hogy megfelelő a biztonság ”- mondta a forrás.

(Forrás: TheVerge Kép: Andrew Jones)


Kína egy aszteroida eltérítését tervezi
Kína egy aszteroida eltérítését tervezi
A misszió célpontja egy olyan kisbolygó lesz, ami földközeli objektum besorolást kapott.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.