Soha nem emelkedhet a levegőbe a NASA kísérleti elektromos repülőgépe

2023 / 06 / 26 / Bodnár Barna
Soha nem emelkedhet a levegőbe a NASA kísérleti elektromos repülőgépe
A NASA múlt hét pénteken közölte, hogy X-57 nevű, kísérleti elektromos repülőgépe soha nem fog felszállni. Az ügynökség olyan biztonsági problémákra hivatkozott, amelyek leküzdhetetlenek a projektre szánt idő és költségvetés mellett.

Néhány hónappal ezelőtt a NASA még bizakodóan nyilatkozott az előremutató fejlesztésről, februárban magazinunk is írt a teljes mértékben elektromos meghajtású X-57 sikeres hőpróba tesztjéről, ami úgy tűnt, az egyik utolsó próba, mielőtt a repülőgép megkezdheti első repülését. Az amerikai űrügynökség ennek megfelelően korábban azt mondta, az X-57 még ebben az évben a levegőbe emelkedett volna, igaz, az eredeti tervekben szereplő, több mint egy tucat légcsavar helyett csupán kettővel, a Mod 2-nek nevezett módosításnak megfelelően.

Már majdnem útra készen áll a NASA első elektromos repülőgépe A fő hajtóművek vezérlőit egy zárt, kísérleti kamrában mínusz 23 és plusz 63 Celsius fok között működtették, ugyanis ez az a hőmérsékleti intervallum, amely már a pilótával együtt végzett tesztrepülések során hathat az alkatrészekre.

Jelenleg azonban úgy tűnik, az X-57 örökre a földön marad, és a gép soha nem fog repülni, se a Mod 2-vel, se újabb módosításokkal. A NASA szerint emögött két tényező áll: a biztonság és az idő. A tervezők ugyanis a közelmúltban olyan biztonsági rést találtak a hajtóműrendszerben, amely meghibásodás esetén komoly veszélyt jelentett volna a pilótára és a földi személyzetre is, ezért úgy döntöttek, ez elfogadhatatlan kockázatot jelent. A probléma kiküszöbölése viszont olyan terhet róna a NASA idei költségvetésére, amely kigazdálkodására jelenleg nincs lehetőségük.

A probléma, ami a projekt meghiúsulásához vezetett a légcsavarokat meghajtó motorokat érintette. A NASA kutatásvezetője azt mondta, a motorok részletes vizsgálata után, a légialkalmassági értékelés során jöttek rá arra, hogy a motorok mechanikusan, repülési terhelés alatt olyan módon is meghibásodhatnak, amely a korábbi földi tesztek során nem derült ki. Bár van megoldás a problémára, azonban ezt a módosítást egyszerűen túl sokáig tartana végrehajtani.

A NASA csapata hangsúlyozta, hogy ennek ellenére büszkék arra, hogy a fejlesztés eddigi eredményeivel segíthetik azokat a magánvállalatokat, akik szintén elektromos repülőgépek létrehozásán dolgoznak.

Az űrügynökség jelenleg két másik, X jelű repülőgép fejlesztésén is dolgozik – ez a megjelölés azt jelenti, hogy a repülőgép kísérleti stádiumban van és elsősorban kutatási célokat szolgál. Az egyik ilyen projekt az X-59, amely a NASA tervei szerint még idén a levegőbe emelkedik, ezzel bebizonyítva, hogy a szuperszonikus repülés jóval csendesebb is lehet, mint jelenleg. A másik pedig egy egészen új, X-66A nevű kezdeményezés, amelyet a „fenntartható repülés élő példájának” is neveznek. A jelenlegi ütemterv szerint a gép 2028-ban repülhet majd először.

(Borítókép: NASA/Lauren Hughes)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.