Sokáig körözött a magyar légtérben az USA nukleáris kapacitású nehézbombázója

2023 / 03 / 11 / Felkai Ádám
Sokáig körözött a magyar légtérben az USA nukleáris kapacitású nehézbombázója
A B–52H Stratofortress Romániából szállt fel, majd ismeretlen okból körülbelül másfél órát időzött a hazai légtérben.

Mint arról a 74nullanulla beszámolt, csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett az USA nukleáris töltetek szállítására is képes nehézbombázója, a B–52H Stratofortress. Mint a lap írja: „A NOBLE41 kódjelü gép Romániából indult, majd háromnegyed 4-kor lépett be a magyar légtérbe. A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő egyik oldal szerint a B–52-es nem sokkal 4 óra után érkezett Kaposvár felé, ám itt egy kicsit elidőzött.” A gép Kaposvár környékén ismeretlen okból elidőzött pár órát, majd háromnegyed 6 körül folytatta az útját a célállomását jelentő Spanyolország irányába. A lap kitér arra is, hogy értesülésük szerint az érintett országok közül csak hazánk légterében időzött el ez a gép ilyen hosszan.

A lap megkeresésére a Magyar Honvédség részéről az a válasz érkezett, hogy tudomásuk volt a gép érkezéséről, az útvonalat előre egyeztették, és mivel a gép érvényes repülési engedéllyel rendelkezett és végig kapcsolatban maradt a polgári és katonai légiirányítással, így nem volt szükség a hazai légierő részéről semmiféle intézkedésre.

A B–52H Stratofortress egy nagy hatótávolságú, nehéz bombázó, amely különféle küldetésekre alkalmas. A bombázó szubszonikus sebességgel akár 15 kilométer magasságban is képes repülni, és horodozhat mind nukleáris, mind pedig hagyományos fegyvereket is. Légi utántöltés nélkül több mint 14162 kilométer a harci hatótávolsága. A B–52H 1961-ben állt szolgálatba, de már többször is korszerűsítették új hajtóművekkel, repüléselektronikával, fegyverrendszerekkel és kommunikációs berendezésekkel. A jelenlegi flotta 76 repülőgépből áll, és a B–52H várhatóan 2050-ig fog szolgálni.

A B–52H legfeljebb 20 légi indítású robotrepülőt (ALCM) képes szállítani. Az ALCM-ek belső és külső pilonokról is indíthatóak. Ezeken kívül azonban a B–52H hagyományos bombákat és rakétákat is szállíthat. A gépet ötfős legénység üzemelteti: pilóta, másodpilóta, radarnavigátor (bombardier), navigátor és elektronikus hadviselés tiszt. A repülőgép önvédelmi fegyverzettel is rendelkezik, amely egy távirányítású M61 Vulcan 20 mm-es ágyúból áll, amely a farokba van szerelve. A B–52H különféle küldetéseket támogat, mint például a stratégiai támadást, a közeli légi támogatást, a légi elzárást és a tengeri műveleteket. A gép kulcsszerepet játszik az Egyesült Államok nukleáris elrettentésében is.

Ritka képeken végre jól látható az új generációs amerikai bombázó, a B–21 Raider Az amerikai légierő két új képet tett közzé a B–21 Raiderről, az USA következő generációs lopakodó bombázójáról. A képeken a B–21 felülről és oldalról is látható, így további részleteket villantottak a gép a kialakításáról és a jellemzőiről.

Fentebb írtunk a B–21 Raiderrel kapcsolatos legutóbbi hírekről, mely fejlesztés alatt álló bombázó nem csak a B–1B Lancer és B–2 Spirit bombázókat váltja majd le, de kiegészíti a meglévő B–52H Stratofortress flottát is.

(Kép: Amerikai Légierő/Tech. Sgt. Richard Ebensberger)


Immár valóság a tűzköpő pulzushajtómű – Videó
Immár valóság a tűzköpő pulzushajtómű – Videó
A szerkezetben nincs mozgó alkatrész, és most működés közben is látható.
Repülő taxik szállítják a párizsi olimpia látogatóit, de nem mindenki tetszését nyerte el az ötlet
Repülő taxik szállítják a párizsi olimpia látogatóit, de nem mindenki tetszését nyerte el az ötlet
Egyedül a Volocopter VoloCity járművei kapták meg az engedélyt a légitaxi-szolgáltatásra, de a városi tanács nem látja szívesen az eVTOL-okat és perre is viszi az ügyet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.