Sokkal emberibb lett a Tesla humanoid robotja

2023 / 12 / 15 / Bobák Áron
Sokkal emberibb lett a Tesla humanoid robotja
A cég csütörtökön tett közzé egy videót az Optimus második generációjáról, amely már egészen ügyesen mozog.

Sokan felhúzták a szemöldöküket, amikor Elon Musk 2021 októberében bejelentette, hogy az elektromos autóiról ismert Tesla egy humanoid robot fejlesztésébe kezdett, amely az "unalmas, veszélyes és repetitív" feladatok elvégzésében fogja kiváltani az emberi munkaerőt. A cég vezetője a tőle egyáltalán nem szokatlan hurráoptimizmussal később azt is kijelentette, hogy véleménye szerint az Optimus hosszú távon az elektromos autóknál is sokkal fontosabb terméke lesz a Teslának. "Meglepett, hogy az emberek nem érzékelték az Optimus program jelentőségét. Azok, akik jól értesültek vagy eléggé odafigyelnek, meg fogják érteni, hogy az Optimus végső soron többet fog érni, mint az autógyártás vagy a teljes önvezetés. Ez szilárd meggyőződésem" - mondta Musk tavaly áprilisban.

A cégvezető grandiózus víziója ha lassan is, de úgy tűnik, valóban kezd testet ölteni, hiszen a Tesla a napokban bemutatta az Optimus második generációs változatát, amely nem csak megjelenésében, de a képességeiben is sokat fejlődött a májusban bemutatott, első generációs modellhez képest.

A Tesla által megosztott videó alapján a robot 10 kilogrammal könnyebb az elődjénél, sokkal jobb egyensúllyal rendelkezik, emellett az "emberi geometriájú", lábujjakkal is ellátott lábfejének köszönhetően mintegy 30%-kal gyorsabban tud mozogni. Az Optimus Gen 2-nek azonban nem csak a lábai lettek "emberiek", hanem a keze is, amelyeket tapintásérzékeny ujjakkal láttak el, így a robot immár olyan aprólékos, finom mozdulatokat igénylő műveletekre is képes, mint egy tojás felemelése. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Optimust mikortól lehet majd megvásárolni, a Tesla tervei szerint mindenesetre a gyáraikban már a közeljövőben elkezdik használni a robotokat, ami egyfajta próbaüzem is lesz a forgalmazás megkezdése előtt.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.