Sorozatgyilkost csinált egy programozóból a Google

2021 / 06 / 27 / Pőcze Balázs
Sorozatgyilkost csinált egy programozóból a Google
Hriszto Georgiev, egy Svájcban élő bolgár fejlesztő emailben értesült róla, hogy ha valaki rákeres a nevére a Google-ben, akkor névrokonáról, egy sorozatgyilkosról olvashat a találati oldal tetején - de a cikket az ő arcképe illusztrálja.

Hriszto Georgiev, "a szadista" egy rettegett bolgár sorozatgyilkos volt. A Wikipedia szerint 1974 és 1980 között öt embert ölt meg, javarészt nőket. 1980 augusztusában kivégezték. Egy másik Hriszto Georgiev a weboldala szerint Bulgáriában nőtt fel, majd Svájcba költözött, miután eladta a startupját. Jelenleg a helyi Raiffeisennél dolgozik. Utóbbi Georgiev a napokban kapott egy emailt egy barátjától, amely szerint az ő képe szerepel rettegett névrokona története mellett a világ legnépszerűbb keresőjében. Mivel a Google az ilyen kiemelésekhez gyakran a Wikipediát használja forrásként, a férfi először azt gyanította, hogy viccből oda tölthette fel valaki a fényképét, de nem ez történt.

A Google tudás gráfja valamit nem tudott jól

Ez a technológia felel ugyanis azért, hogy a kereső nem csak azt nézi, hogy mit gépelünk be, hanem azt is, hogy az mit jelenthet. Ennek megfelelően, ha azt írjuk be, hogy "cipővásárlás", nem azokat a weboldalakat dobja fel először, amelyeket ez a kifejezés a legjobban leír, hanem rögtön felkínál pár ajánlatot az online cipőboltok választékából. Georgiev esetében is erre vállalkozott a kereső, megpróbálta a rettegett férfihoz megtalálni a megfelelő fotót, ám ahogyan arról a TheNextWeben olvastunk, nem járt sikerrel. A hibát a Google-nél gyorsan javították, de a keresőoldali kiemelésekkel kapcsolatban sok dolguk lehet még a közeljövőben.

A keresőóriást több országban azzal vádolják vállalatok és politikusok is, hogy a saját üzleti érdekei alapján alakítja ki ezeket a dobozokat, ahelyett, hogy az adott terület szakértőihez, például repjegyár-összehasonlító vagy étteremminősítő portálokra terelné tovább a látogatóit. Az EU emiatt korábban büntetést is szabott ki rájuk. Egy esetben egy dalszövegeket gyűjtő weboldal még azt is bebizonyította, hogy a Google ellopta tőlük a találati oldal tetején megjelenített dalszöveg-leiratokat, bár a cég azt állította, hogy mindez egy partnerük hibájából történt.

(Fotó: Getty Images, Hriszto Georgiev)

További cikkek a témában:

Az áldozat okosórája buktatta le a feleségét meggyilkoló pilótát A görög férfi sztorija más volt, mint amit a család kütyüi mondtak.

Öt elképesztő bűntény, amit Szent Patrik napja 'inspirált' Szent Patrik napján világszerte több millió liter sör lecsúszik az ünneplők torkán, arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy ilyenkor nem csupán alkohol, de gyakran vér is folyt, valamint a történelem egyik leghíresebb rablása is a jeles dátumhoz köthető.

Szabályos gyilkossági rituálén, ritka brutálisan ölhették meg Szekenenré fáraót Egy új kutatás szerint Szekenenré Ta-aa fáraó ritka pórul járt a háborúban, amely a vízilovak miatt tört ki.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.