Sosem látott részletességű képeken a Jupiter tüzes holdja, az Io

2023 / 05 / 21 / Felkai Ádám
Sosem látott részletességű képeken a Jupiter tüzes holdja, az Io
Az Io a Naprendszer legvulkanikusabb égiteste, és a héten a Juno űrszonda olyan közel került hozzá, mint korábban egyetlen eszköz sem.

Az Io a Jupiter négy Galileai-holdjának egyike, ezen a héten kedden pedig a NASA Juno űrszondája eddig példátlan mértékben közelítette meg a Holdat. Mindez nem volt veszélytelen vállalkozás a Juno szempontjából, mivel a Jupiter a legerősebb sugárzási környezettel rendelkezik az egész Naprendszerben. A Junót azonban már előre felkészítették arra, hogy hihetetlen gravitációs erők kegyére lesz bízva, miközben rendeszerünk egyik legbrutálisabb sugárzási zónájában közlekedik – e célból dolgozták ki nagyon aprólékosan a szonda repülési tervét, és emiatt rendelkezik az űreszköz a speciális “páncélozott tank” kialakítással.

Mióta a Juno 2016-ban megérkezett a Jupiterhez, már eddig is rengeteg adatot továbbított a planétáról és annak a holdjairól. Most azonban sosem látott közelségből készültek példátlanul részletes képek az Ioról, amely rendkívül vulkanikus, mivel amolyan kötélként viselkedik egy gigászi kötélhúzó versenyben, amely a Jupiter és a többi Galileai-hold közt zajlik:

Mint a fenti képsorozaton is látható, az Io repedezett és erősen textúrázott felszínét ezek a fáradhatatlan gravitációs erők alakították ki. Mint Scott Bolton, a Juno küldetés vezetője elmondta:

“Az Io a Naprendszerünk legvulkanikusabb égiteste.”

Egyébként később még a mostaninál is részletesebb képek várhatóak, mivel a Juno júliusban és októberben még közelebb kerül a holdhoz. Az Io azonban nem csak önmaga miatt érdekes – a vulkanikus tevékenysége ugyanis hatással lehet a többi Galileai-holdra is: az Io vulkánjaiból származó kén például eljuthat az Európa felszínére is. Ez azért is érdekes, mert bár a Jupiter jelenleg elég távol található a Naptól (ez a Föld-Nap távolság ötszörösét jelenti körülbelül), az Európán talán megvannak az élet kialakulásához szükséges feltételek – a hold jégpáncélja alatt mély óceán húzódhat hidrotermikus szellőzőkkel. A feltevések szerint amennyiben az Io kénje eléri az Európát, és ha az Európa jege kölcsönhatásba lép az óceánnal, ez a tápláló korom talán bejut az Európa felszín alatti óceánjába, és akkor esetleg kialakulhatott élet a Naprendszer ezen szegletében is.

Ezt a kérdést azonban végleg már egy másik küldetés fogja tisztázni: az Európát vizsgáló, és jövőre induló Europa Clipper misszió.

(Forrás: Inverse, Kép: NASA/SWRI/MSSS/JASON PERRY)


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Hány ember tartózkodik jelenleg az űrben?
Hány ember tartózkodik jelenleg az űrben?
Most, hogy már két űrállomás üzemel folyamatosan és a kereskedelmi űrutazások is fellendülőben vannak, néha egész sokan utaznak egyszerre az űrbe. Ha kíváncsiak vagyunk rá, jelenleg éppen hányan és név szerint kik tartózkodnak a Földön kívül, egyszerűen utánajárhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.