Nem ez az első alkalom, hogy az egész világnak maszkot kell viselnie és el kell felejtenie a kézfogást 2020 / 03 / 29 / Bobák Zsófia

“A fegyverkezés kérlelhetetlen szükségessége igazolja a fertőzés terjedésének megkockáztatását és az ezzel összefüggő létrehozását a betegség egy még életképesebb típusának.” - jelentette ki Sir Arthur Newsholme, Nagy Britannia tisztifőorvosa 1918-ban, a Royal Society of Medicine konferenciáján, mikor az ország vezetésének el kellett döntenie, vajon hogy reagáljon az egyre több áldozatot szedő influenza vírusra. Történészek szerint ekkor született a britek híres “carry on” mentalitása, noha hivatalosan 1939-ben jelent meg posztereken (Keep Calm and Carry On) egy esetleges náci invázió lehetőségére készülve. Természetesen azt akkoriban is tudták, hogy az izoláció a legjobb megoldás arra, hogy elejét vegyék a fertőzés terjedésének, és sok helyen bevezették a karantént, kezdetben még a laktanyákban is, de a világ háborúban állt és ez prioritást kapott az egészségügyi aggodalmakkal szemben. A járvány két év alatt nagyjából a Föld népességének egyharmadát fertőzte meg és több tízmillió emberrel végzett. A spanyolnátha jóval több áldozatot szedett a mostani járványnál, mivel az egy évszázada alkalmazott orvosi módszerek, gyógyszerek és megelőzési technikák kezdetlegesebbek voltak a mainál, de mivel akkor is légúti megbetegedésről volt szó, a lakosoknak szóló jótanácsok száz évvel ezelőtt is a maihoz hasonlóak voltak: mindenki viseljen maszkot, ne érintkezzenek egymással, találkozáskor ne kézfogással köszönjenek és lehetőleg ne essenek pánikba. Bár 1920-ban alternatív üdvözlési megoldásként még a tisztelgést javasolták. A Fox Movietone alábbi rövid némafilmjében egy kis betekintést kaphatunk, hogyan éltek akkoriban a járványsújtotta Amerikában. (Fotó: Flickr/lac-bac)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk a 2024-től kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
Nagy Sándor a teste a halála után hat nappal sem indult oszlásnak – akkor azt gondolták, hogy azért mert tényleg isten volt. Akadnak tudósok akik szerint ennél prózaibb volt az ok: az uralkodó akkor még élt, és így is temették el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.