Speciális X-repülőgépet fejleszt a DARPA, ami minden eddigi VTOL-tól különböző fog

2022 / 09 / 10 / Bobák Zsófia
Speciális X-repülőgépet fejleszt a DARPA, ami minden eddigi VTOL-tól különböző fog
A légi járműveket olyan zord helyszíneken vetik be, ahol nincs lehetőség a megfelelő infrastruktúra kialakítására.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege új projekt indulását jelentette be: az ANCILLARY (AdvaNced airCraft Infrastructure-Less Launch And RecoverY X-Plane) program keretében olyan légi járművet fejlesztenek, ami nem igényli az indításhoz és landoláshoz szükséges infrastruktúra kiépítését, hanem egészen egyszerűen és gyorsan bevethető bármilyen zord vagy ellenséges terepen.

Az X-repülőgép egy VTOL típusú gépet takar, vagyis vertikálisan, egy helyből való fel-, és leszállásra alkalmas gépet, ami eleget tesz a katonai célú felhasználás szigorú feltételeinek. Emiatt minél könnyebb, de egyúttal minél nagyobb teherbírású és minél nagyobb hatótávú jármű kialakítását tervezik különböző cégek bevonásával. A leendő VTOL-okat az elképzelések szerint részben hajókon alkalmazzák, részben olyan helyszíneken szolgálnak majd, ahol nem ideálisak a körülmények a hagyományosabb repülőgépek használatához.

A DARPA a gép tervezéséhez és építéséhez még most keresi a partnereket, akik a különféle alkatrészek és a gyártási módszerek fejlesztését végzik majd. A VTOL-ok pilóta nélküli járművek lesznek, és emellett kis méretűek, ami azért lényeges szempont, mert így a gépeket nagyobb példányszámban lehet hajóval szállítani, elrejtve őket az ellenséges erők megfigyelései elől. A repülőgépek különlegességét nem csak az infrastruktúra nélküli üzemelés adja, hanem más tekintetben is újdonságot és a lehető legfejlettebb technológiát képviselik majd, mivel a DARPA tesztplatfromnak is szánja őket, amelyeken újfajta (hibrid) meghajtási módokat, nagy sűrűségű akkumulátorokat és fejlett gyártási technikákat kísérleteznek ki.

(Fotó: DARPA)

Lézerrel, menet közben töltené fel a repülőgépeket a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége A DARPA régóta próbálja kifejleszteni azt a technológiát elektromos légi járművek számára, ami az üzemanyagot használó repülőgépekkel már működik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.