Spórolhatunk-e még a fekete pénteken?

2023 / 11 / 22 / Bobák Áron
Spórolhatunk-e még a fekete pénteken?
A fekete pénteken mi is szétnéztünk Magyarország legnagyobb webáruházában, hogy kiderüljön, mennyit is tudnak megspórolni azok a vásárlók, akik az eMAG novemberi akciója keretében szeretnének új elektronikai készülékeket vásárolni. A szúrópróba szerűen kiválasztott akciós termékek között bőven találtunk valóban jó ajánlatokat, de belefutottunk olyan, három évvel ezelőtt bemutatott iPhone-ba is, amely csaknem 850 ezer forintról volt leárazva.

Magyarország legnagyobb online kereskedelmi platformja, az eMAG múlt hét pénteken rendezte meg a szokásos Black Friday akcióját, amelynek keretében a vásárlók mintegy egymillió leárazott termék közül válogathattak. A cég tájékoztatása szerint a látogatók délelőtt még inkább a napi fogyasztási cikkeket keresték, délután viszont már az elektronikai termékekre, például a háztartási gépekre, mobiltelefonokra és televíziókra érkezett a legtöbb rendelés, a teljes forgalom pedig mintegy 20%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Black Friday kapcsán az elmúlt években az eMAG-nál és más áruházaknál is gyakran felmerült, hogy bizonyos esetekeben önkényesen állapítják meg a termékek eredeti árát, amivel félrevezetik a fogyasztókat, ennek következtében pedig a Gazdasági Versenyhivatal több esetben is bírságot szabott ki a piacvezető online kiskereskedőre. A hatóság először 2019-ben indított versenyfelügyeleti eljárást, az indoklás szerint azért, mert az eMAG "nem megfelelően alakította ki és ellenőrizte a 2018. novemberi Black Friday akciója feltételeit, árazását illetve kedvezményrendszerét", majd 2021-ben összesen 200 millió forintos bírságot szabott ki és nagyságrendileg négymilliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az online áruházat annak akciótartási gyakorlata miatt. "A vállalkozáscsoport a kampányok során nem alakított ki olyan belső szabályokat, amik biztosították volna, hogy »eredeti« árként a termék tényleges, jellemző ára jelenjen meg: ehelyett az áthúzott árak korábban csak alkalomszerűen, nagyon rövid időre érvényesültek" - szólt a hatóság indoklása, akik idén januárban további 50 millió forintra büntették az áruház üzemeltetőit, mert azok nem teljesítették maradéktalanul a korábban tett vállalásaikat.

Az akciós árakkal való trükközés idő közben az EU döntéshozóinak a szemét is elkezdte szúrni, aminek eredményeként tavaly májusban érvénybe lépett az az új, uniós szintű jogszabály, amely egységes szabályokat teremt az akciós árak feltüntetésére vonatkozólag. A 2019/2161-es uniós direktíva 6a cikkelye szerint a kereskedők csak abban az esetben hirdethetnek egy terméket akciósként, ha annak ára alacsonyabb, mint az akciót megelőző harminc nap legalacsonyabb ára - ezzel egyszersmind azt is megakadályozza, hogy a boltok az akció kezdete előtt szándékosan megemeljék a termékek árát, hogy aztán azokat leértékeltként hirdethessék. Az EU tehát szigorúbb feltételekhez kötötte az akció feltételeit, mint az addigi hazai szabályozás, ami csak azt várta el a kereskedőktől, hogy a termék múltbeli "jellemző" áránál alacsonyabb legyen a termék ára, ami elég sok mozgásteret hagyott a trükközésnek.

Hogy kiderüljön, a vásárlók mennyit is spórolnak valójában a Black Fridayen, múlt pénteken szúrópróbaszerűen mi is ellenőriztük néhány elektronikai termék eredeti valamint akciós árát az eMAG-on, amelyeket összevetettünk a többi nagy elektronikai áruház valamint márkakereskedés nem akciós áraival. Az eMag egyébként a termékek eredeti (vagyis áthúzott) ára mellett rendre feltüntette, hogy azok az elmúlt harminc nap legalcsonyabb árát tükrözik, és bár ezt nem is akarjuk (adatok híján pedig nem is tudnánk) kétségbe vonni, az egyes áruházak árait egymás mellé téve látható, hogy noha a vásárlók valóban nagyjából minden esetben spóroltak valamennyit a Black Fridayjel, ennek mértéke sok esetben jóval kisebb volt, mint amire a számok alapján gondolhattak.

Playstation 5 + EA FC 24

A Sony játékkonzolja a tipikus esete annak, amikor a vásárlóknak ugyan megérte a Black Friday keretében beszerezni a terméket, de ha valaki nem tájékozódott a megrendelés előtt, akkor eléggé túlbecsülhette, hogy mennyit is spórol valójában az üzleten. Az EA FC 24 videojátékkal együtt értékesített PS5 a nagyobb elektronikai áruházakban egységesen 200 ezer forintba került múlt pénteken, az eMAG kínálatában ugyanakkor 255 ezer forintról volt leárazva 190 ezerre, vagyis a vásárlók valójában nem 65, hanem csupán 10 ezer forintot takarítottak meg ezzel az ajánlattal.

Microsoft Xbox Series S, 512 GB

Nagyságrendileg ugyanennyit spórolhattak azok is, akik a Microsoft olcsóbbik konzolját, a Series S-t igyekeztek beszerezni, nekik viszont egy percig sem kellett azon gondolkodniuk, hogy vajon jó üzletet kötöttek-e. A játékkozol 512 GB-os tárhellyel ellátott változatának eredeti ára az eMAG-nál is megegyezett azzal, amennyiért más boltokban lehet kapni a konzolt, ennek megfelelően a 11%-os akcióval valóban meg is spórolhattak a vásárlók nagyjából 13 ezer forintot.

iPhone 12 Pro

Az iPhone 12 Pro több szempontból is kaukktojásnak számít: egyrészt a többi, általunk ellenőrzött termékkel szemben nem közvetlenül az eMAG, hanem annak az egyik partnere, a Mobi Store hirdette meg, másrészt, mivel egy három évvel ezelőtt bemutatott telefonról van szó, amelyet az Apple idő közben kivont a forgalomból, így elég nehéz megállapítani, hogy mi is számítana a telefon jelenlegi "normális" árának. Két kapaszkodónk azért mindenképpen akad: az 512 GB tárhellyel ellátott iPhone 12 a megjelenésekor Magyarországon 572 ezer forintba került, az Apple idei modellszériájából pedig az ugyanekkora tárhellyel ellátott iPhone 15 Prót jelenleg 650 ezer forintért lehet megvásárolni a gyártó hivatalos oldalán. A Black Friday akció keretében ugyanakkor az iPhone 12 Pro "Pacific Blue" színű változata 844 ezer forintról volt leértékelve 436 ezer forintra, ami csaknem 50%-os kedvezményt jelent - persze csak az eredeti, reálisnak semmiképp sem tekinthető árhoz képest.

Samsung Galaxy A14 LTE

Jóval könnyebb igazságot tenni a Samsung Galaxy A14-gyel kapcsolatban, amit idén február végén mutattak be, vagyis jelenleg is jó néhány helyen kapható. A koreai gyártó belépőszintű A-szériája a kedvező ára miatt évről-évre az egyik legnagyobb számban értékesített Samsung-telefon, az A14-en pedig még ehhez képest is sokat spórolhatott az, aki a Black Friday alatt vásárolta meg. A készülék 5G nélküli változata 57 ezer forintról volt leértékelve 48 ezer forintra, ami egyrészt megfelel annak az árnak, amennyibe az eMAG-on a Black Friday előtt került a telefon, másrészt a Samsung márkakereskedésben és a nagyobb hazai elektronikai áruházakban is ugyanennyiért tudjuk megvenni a készüléket.

Whirlpool TDLRB 65241BS felültöltős mosógép

Ebben az esetben is spórolhattak valemennyit, akik a Black Friday keretében mosógépet szándékoztak venni, ám valószínűleg nem annyit, mint amennyire a kiírt árak alapján gondoltak. Ennek a modellnek az ára más elektronikai áruházakban jellemzően 152-160 ezer forint között mozog, a 221 ezer forintos eredeti ár tehát ebben az esetben jócskán a mosógép "jellemző ára" fölött van.

Lenovo Tab M10 3rd Gen

A Lenovo tabletjével egészen jól járhattak azok, akik időben leadták a rendelésüket, hiszen a tavaly szeptemberben bemutatott táblegép 4G-s adatkapcsolat nélküli változatához igen kedvező, 50 ezer forintos áron lehetett hozzájutni az eredeti, 72 ezer forintos ár helyett. A készülék jellemző ára más elektronikai áruházakban egyébként 67-70 ezer forint körül mozog, vagyis ebben az esetben is igaz, hogy a Black Friday akciót kihasználó vásárlók mindenképpen spóroltak valamennyit.

Sony WH1000XM4L

A Sony csúcskategóriás fejhallgatója elsőre nagyon jó üzletnek tűnhetett, hiszen néhány nappal korábban még 120 ezer forintért hirdették az eMAG-on, ehhez képest a Black Friday keretében már egy ennél jóval alacsonyabb, 100 ezer forintos árról volt leakciózva 85 ezer forintra. Ha azonban kicsit jobban szétnézünk, akkor azt is láthatjuk, hogy ugyanehhez a füleshez a Sony márkaboltjában és a nagyobb elektronikai áruházakban 90 ezer forintért lehet hozzájutni, vagyis a pénteki vásárlással valójában csak ötezer forintot lehetett megspórolni.

(Borítókép: Sandy Huffaker/Getty Images)

Fekete Péntek - hogyan indult hódító útjára a költekezés leghíresebb napja? Gazdaságot romba döntő rablóbárók, munkakerülő gyári dolgozók és kialvatlan rendőrök - több, egymástól teljesen eltérő történet is kering arról, milyen eseményről kapta a nevét a nap, amelyet a világ egyre több pontján ismernek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.