Spot beállt a francia hadseregbe, de nem lett belőle jó katona

2021 / 04 / 11 / Bobák Zsófia
Spot beállt a francia hadseregbe, de nem lett belőle jó katona
Amióta a Boston Dynamics kereskedelmi forgalomba bocsátotta a robotot, egyre többen használják olyan célokra, amely nem egészen egyezik a cég eredeti célkitűzéseivel.

Spot robotkutya családfája a katonai robotokból eredeztethető, elődei, BigDog és Cheetah abból a megfontolásból készültek, hogy a hadsereg gyalogosait segítsék a tehercipelésben. Erre a célra ezek a gépek nem váltak be, BigDog szervomotorai például használhatatlanul hangosak bizonyultak a próbagyakorlatok során. Kyle Olson, a Tengerészet Warfighting Lab részlegének szóvivője 2015-ben úgy nyilatkozott, a gép éles helyzetben nagyon könnyedén elárulhatná az alakulat pozícióját az ellenség számára, ezért a katonák nem szívesen használják.

Ilyen előzmények után hozták létre Spotot, aki a mostani, sárga (zöld), fürge verziónak még sokkal harciasabb, terepszínű őse volt.

Ő már jóval halkabban tudott haladni, mint BigDog, viszont nem tudott annyi terhet szállítani a hátán, ez egyébként azóta sem változott sokat, most is körülbelül 20 kiló a teherbírása. A katonaság tehát lemondott a harci robotkutyák tervéről és, mivel a Boston Dynamics alapvetően inkább a gépek képességeinek fejlesztésében gondolkodott, nem a felhasználhatóság volt az elsődleges cél, ezért mikor Spotot, Atlast és társaikat továbbfejlesztették, az eredeti funkciójuk már háttérbe szorult. Azonban, mióta Spot kereskedelmi forgalomban is megjelent és bárki, akinek van felesleges huszonkét millió forintja, megrendelheti a gyártótól, a használati körét már az újdonsült tulajdonosok határozzák meg.

Ők pedig nem mindig tartják be a használati feltételek szabályait.

A cég elképzelése szerint a robot nem annyira szórakozásra, mint inkább munkára való, ennek ellenére az elmúlt hónapokban több ízben is lehetett látni, ahogy a gazdái pórázon sétáltatják New Yorkban vagy Floridában. A floridai tengerparton sétáló példánynak, Scrappy-nek már saját YouTube csatornája is van.

Ami viszont ennél nagyobb problémákat okozhat a jövőben az a robot erőszakos vagy militáns célú felhasználása. Igaz, hogy a Boston Dynamics világossá teszi mindenki számára a Szerződési Feltételekben, hogy sem magát a robotot nem lehet bántani, sem azt mások kárára használni, valamint nem lehet a segítségével 'nukleáris, kémiai és biológiai fegyvereket terjeszteni vagy rakétatechnológiát fejleszteni', ha valaki mégis megpróbálja, és ez a cég tudomására jut, visszavonják a garanciát. De mi történik, ha nem jut a cég tudomására?

A The Verge április 7-én arról számolt be, hogy Spot a francia École Spéciale Militaire de Saint-Cyr katonai iskola gyakorlatán vett részt, azért, hogy felkészítse a tanulókat a jövő kihívásaira, többek között a harcitéri robotok megjelenésére.

A magazinnak nyilatkozó Michael Perry, a Boston Dynamics üzleti fejlesztésének al-igazgatója viszont elárulta: tudomásukra jutott ugyan, hogy a gépet megvásárolta a francia kormány és a hadsereg is használja, de azt a Verge-től tudták meg, hogy a kiképzésen szerepelt, vagyis pontos információik nem voltak róla, hogy milyen körülmények között alkalmazzák.

Ha azonban a gyakorlaton való szereplése határozza meg a jövőbeli bevetéseken való használhatóságát, akkor nem kell attól tartani, hogy Spot fényes katonai karriert fog befutni.

Legalábbis egyelőre nem. A gépkutyának ugyanis, noha egyszer megmentette egy katona életét a szimuláció során, de a tréning közepén egyszer csak lemerült az akkumulátora és a katonáknak ölben kellett kivinniük a harctérről. Az Ouest-France szerint Spot feladata elsősorban a felderítés volt, amihez a fején található kamerákat használták, vagyis nem volt felfegyverezve, Michael Perry pedig úgy gondolja, ebben az esetben megengedhető a katonai célú alkalmazása is. A cég egyelőre még nem döntötte el, hogy betiltja-e a hadseregek számára a robot bevetését, mindenesetre a harcosok életének megóvása érdekében még az sem zárható ki, hogy engedélyezni fogják.

(Fotó: Saint-Cyr Coëtquidan)

Ez is érdekelhet:

Ki felelős a robot tetteiért? Három nagy robotikai vállalat CEO-ja válaszol Pontosan ki, és milyen mértékben felelős az egyre növekvő számú robot viselkedéséért, és hogyan kell kordában tartani őket? A világ legmenőbb robotikai cégei közül három vezetője mondja el véleményét arról, hogy vajon mi vár ránk.
Végre valaki felfegyverezte Spotot, a robotkutyát A robotkutya egy paintball-puskát kapott a hátára és a neten keresztül bárki célba lőhetett vele különböző műtárgyakra.
Az Amerikai Haditengerészet a cukiság manipulatív vonzerejét kutatja A haditengerészet keménykötésű katonáinak és az online posztokban megosztott aranyos kiscicás képeknek eddig nem sok köze volt egymáshoz, de a két világ most találkozik. A kutatóiroda szakértői a “cuki” emberi pszichére és médiatartalmak megosztására gyakorolt hatását próbálják jobban megérteni.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.