Megvehetjük Spot kutyát, de nem használhatjuk se fegyverként, se otthoni szórakoztatásra, se rakétatechnológia fejlesztésére

2021 / 01 / 11 / Bobák Zsófia
Megvehetjük Spot kutyát, de nem használhatjuk se fegyverként, se otthoni szórakoztatásra, se rakétatechnológia fejlesztésére
Ha valaki éppen ezekre a célokra rendelt volna magának egyet, akkor gondolja újra, a Boston Dynamics ugyanis kiemeli, hogy csakis jótékony célokra szánja a robotot, valamint azt is, hogy gyerekek és háziállatok közelében veszélyes lehet a működése. Spot kereskedelmi értékesítése egyébként is a szoftverek és alkalmazások fejlesztését szolgálja, nem saját magunk szórakoztatását.

BigDog=BadDog

Amikor a Boston Dynamics elkezdte építeni első olyan négylábú robotját, amely elhagyhatta a laboratórium szűkös terét és kiléphetett a valódi világba, hogy valódi feladatokat oldjon meg, még a DARPA, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatóintézete adta hozzá a támogatást. A 2004-ben debütált BigDogot a katonák legjobb barátjának szánták, nem is annyira kutyának, inkább futurisztikus teherhordó szamárnak, aki cipeli a nehéz felszerelést a harcosok helyett.

BigDog végzetét a hangja okozta: nagyon zajos ebnek bizonyult. A Tengerészgyalogság háborús technológiára fókuszáló Warfighting Lab nevű részlege 2014-ben, a Rim of the Pacific nagyszabású harcászati gyakorlatán próbálta ki a kutya legújabb verzióját, LS3-at (Legged Squad Support System), azonban a katonák nem találták elég profinak a fűnyírószerű, fülsüketítő lármát produkáló gázüzemű motor hajtotta gépet, ami éles bevetés közben könnyedén elárulta volna pozíciójukat az ellenségnek.

"Ahogy a tengerészgyalogosok használták, kihívást jelentett számukra, hogy lássák a potenciális lehetőségeket a robot behatároltsága miatt"

- mondta Kyle Olson, a Warfighting Lab szóvivője a Military-nak. BigDog azonkívül nehezen járt egyenetlen terepen és nem okozott számára problémát, hogy leessen sziklákról vagy belepotyogjon gödrökbe.

Katonából házikedvenc

Ezeket a hibákat az aranyos LittleDoggal próbálták kompenzálni, majd 2015-ben jött Spot, aki BigDoghoz hasonlóan a katonák teherhordó társának építettek, csak immár sokkal csendesebb kivitelben.

Spot már jóval agilisebb volt robosztus elődjénél, de első prototípusa sokkal kevesebb terhet bírt csak el. Az eredeti cél száznyolcvan kilogramm lett volna, de Spot csak tizennyolc kilóval birkózott meg. Elektromos motorja viszont kiküszöbölte a zaj problémáját, az igazi újdonság pedig a LittleDoggal kikísérletezett, nehéz terepen is elboldoguló mobilitása volt. "Spot egyelőre inkább egy földi felderítő eszköz" - nyilatkozta a robot 2015 szeptemberi próbája után James Pieniro kapitány a Warfighting Lab földi harci egységének vezetője -

"A probléma az, hogy Spot a jelenlegi konfigurációjában nem rendelkezik a megfelelő autonómiával, hogy erre lehessen használni. Megvan a képessége, hogy körbejárjon, de teljes mértékben függ a kontrollertől."

A robotkutyákat a katonaságnál akkor polcra tették, de a Boston Dynamics nem hagyta magára kedvencét, megjelent Spot Clasic mellett Spot Mini is, 2019-ben pedig elkezdték bérbeadni kutatóintézeteknek és cégeknek, hogy kipróbálják különböző terepeken és fejlesszék a képességeit. Főleg ekkortól szaporodott meg a Spotos videók száma, melyeken a kutya a legkülönbözőbb helyszíneken bukkant fel, építkezéseken, parkokban, olajfúrótornyokon, Csernobilban. A négyes reaktorban azért jön különösen jól a vékony lábú gépállat, mert apró lábfejei nem vernek fel túl sok mérgező, radioaktív port. Tavaly júniusban aztán elérhetővé vált a széles közönség számára is Spot, először az Egyesült Államokban, majd szeptembertől Kanadában és Európában is.

A gyártócég indítéka azonban továbbra is az, hogy a robot alkalmazási lehetőségeit tesztelje, nem az, hogy valamilyen kedves háziállatot kreáljon belőle, aki odahozza a papucsunkat és örömmel vár minket az ajtóban.

Bár az sehol nincs specifikusan megtiltva, hogy Spotot mondjuk bundába öltöztessük, de határozottan nem az az irány, mint Aibónál. Noha a nemrég megjelent videóban Atlas és Handle mellett tökéletes Pas de Bourée lépéseket adott elő a kutya (a koreográfiát egyébként valódi táncosok tanították be hónapokon át a gépeknek, pontosabban a kezelőiknek, majd mindössze két nap alatt vették videóra a kész táncot), valamint a Boston Dynamics honlapján is azt olvashatjuk, hogy Spot Explorer (ez a jelenlegi verzió) mindenféle feladathoz adaptálható, az ipari alkalmazástól kezdve a szórakoztatásig, de a vállalat mégsem szeretné házikedvencként viszontlátni találmányát. Az IEEE Spectrum kérdésére határozottan kijelentették, hogy "kifejezetten nem szeretnénk, hogy az emberek otthon szórakozásra használják."

Akkor mire használjuk?

Az alapcsomag, amihez egy kisebb lakás áráért, 74 500 dollárért (huszonkét millió forint) jutunk hozzá (+ áfa), tartozik egy kutya, két 605 Wh akkumulátor, töltő, tablet kontroller és ehhez való töltő, szállítótáska a robotnak és a töltőnek is, kalibrációs panel, Phyton csomag, garantált szoftverfrissítések és jótállás. Ha beruházunk még egy pár milliót, kaphatunk plusz kiegészítőket is, mint például a fejre (mármint a robot fejére) szerelhető kamera vagy lidar, de ezek önmagukban 5-8 milliót kóstálnak. A Pomerlau építési cég például ezekkel felszerelve járőrözteti a gépet a Montreal közeli építkezésükön, mint ahogy a Foster + Partners is a Battersea Roof Gardennél, hogy az így kapott felvételekkel létrehozzák a hely digitális mását.

Használhatjuk csomagszállításra is, bár csak tizennégy kilót bír el, szenzoros adatgyűjtésre, valamikor idén tavasszal pedig érkezik a felszerelhető robotkar is, aminek a végén egy fogó található, mellyel ajtókat lehet nyitni és segítségével önállóan emelhet fel tárgyakat.

Mire ne használjuk?

Spot használati utasításában (innen lehet letölteni pdfben) a gyártó sokszor kiemeli, hogy a gép nem alkalmas arra, hogy gyerekek és háziállatok közelében tartózkodjon, többek között azért sem, mert nem tudja kellően felmérni a mozgó tárgyak pályáját. Figyelmeztetnek azon kívül arra is, hogy ne jusson eszünkbe a robot és egy fal közé állni (amennyiben pont a fal felé tart), valamint, arra is, hogy ha Spot lépcsőre mászik, ne kerüljünk alá véletlenül se: mivel harminckét és fél kilót nyom, nem kellemes, ha az ember fejére esik. Emellett akad még néhány hiányossága, az átlátszó felületeket például nem érzékeli, így könnyen betörheti az ablakokat és tükröket.

Attól viszont nem kell félni, hogy kóbor kutya lesz belőle, amennyiben kikerül a wi-fi hatóköréből, vagy valamilyen okból elveszti a jelet, egyszerűen leül és kikapcsolja a motorját.

A Szerződési Feltételekben (ezt itt tölthetjük le) kitérnek a gazdi felelősségére is, specifikusan arra, hogy nem lehet bántani a robotot, se olyan anyaggal beszennyezni, amely nem mosható le róla szappannal és vízzel. Valamint nem engedhetjük, hogy bárki "nukleáris, kémiai és biológiai fegyverek terjesztésére vagy rakétatechnológia fejlesztésére" használja.

Jó kutya

Ha ezek valamelyikét megszegjük, búcsút mondhatunk a jótállásnak. Az emberek javát szolgáló, békés célú alkalmazás különösen fontos a cég számára, most, hogy szabadjára engedték a robotot. "Amint széleskörűen elérhetővé teszed a technológiát, a történet elkezd kicsúszni a kezeid közül. Azt reméljük, hogy még időben felhívtuk a figyelmet a robot hasznos alkalmazására olyan környezetben, amelyben nagy az esélye, hogy csökkenteni tudja az embereket fenyegető veszélyeket, ahelyett, hogy kárt okozna." - mondta Michael Perry, a Boston Dynamics üzletfejlesztési igazgatóhelyettese. A károk elkerülése és a békés felhasználás nem csak etikai szempontból lényeges a cégnek, hanem üzleti érdekből is, a cél ugyanis az, hogy minél többen megbízzanak a technológiában és ne kelljen megijedni, ha összetalálkozunk Spottal valahol.

"A robotok rettenetesen alkalmatlanok arra, hogy a szándékainkat közvetítsék.

Így ahelyett, hogy ránéznénk egy robotra és azon gondolkodnánk 'vajon ez olyasmi, ami bántani tud engem', azt szeretnénk, ha az emberek azt gondolnák 'ez a robot azért van itt, hogy segítsen nekem'. Ha azt látjuk, hogy valaki megszegte a felhasználási feltételeket, visszavonjuk a garanciát, nem javítjuk meg a terméküket és van egy engedélyre vonatkozó időhatár, aminek lejárta után nem férhetnek hozzá (a robothoz) többé." Egyelőre nem fordult még elő, hogy Spot rosszul viselkedett volna, a legközelebb talán akkor került a némileg unszimpatikus magatartáshoz, mikor májusban a parkban sétálókat emlékeztette a távolságtartás fontosságára Szingapúrban.

(Fotó: Flickr/websummit, Spot a 2019-es lisszaboni Web Summiton lépett fel)

Ez is érdekelhet:

Spot, a robotkutya Csernobilban szaladgált A Boston Dynamics négylábú robotja ideális eszköz a sugárszennyezett területek felmérésére, megtisztításuk előkészítésére.
Megvásárolta a Hyundai a robotkutyát gyártó céget A robotipari technológiák miatt kacsingatott a koreai autógyártó a Spotot, a robotkutyát fejlesztő Boston Dynamics irányába, amelynek most meg is szerezte a 80 százalékát.
A NASA a Marsra küldené a Boston Dynamics robotkutyáját Az ötlet annyira logikus, hogy az a meglepő, hogy csak most merült fel.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.