Stockholm kitiltja a benzin- és dízelüzemű autókat a belvárosából

2023 / 10 / 12 / Bodnár Barna
Stockholm kitiltja a benzin- és dízelüzemű autókat a belvárosából
2025-től Stockholm belvárosi részére, amely az üzleti negyedet, illetve a város luxus bevásárlóutcáit foglalja magában, csak elektromos járművekkel lehet majd behajtani.

Stockholm lesz az első nagy főváros, amely teljesen kitiltja a benzines és dízel autókat a városközpontból, hogy csökkentse a környezetszennyezést és a zajterhelést, írja a The Guardian. Főként irodaházak és bevásárlóutcák vannak a szóban forgó, 20 háztömbnyi részen, ahova csak elektromos járművekkel lehet majd behajtani 2025-től. A zóna esetleges kiterjesztéséről várhatóan 2025 elején döntenek.

A terv bejelentésekor Lars Stromgren, a város közlekedésért felelős alpolgármestere azt mondta, hogy

a stockholmi levegő rossz minősége különösen a csecsemőre és az idősekre van hatással, nagy szerepe van az idő előtti elhalálozásokban is, ezért kell megszüntetni a légszennyezés egyik fő okát, és kitiltani a benzines és dízelautókat a belvárosból.

Ezzel az eddigi legambiciózusabb alacsony kibocsátású zónát hozzák létre Svédországban.

Bár számos város alkalmaz hasonló stratégiát a légszennyezés elleni küzdelem érdekében, de a svéd főváros a legtöbb településnél messzebbre megy. Párizs, Athén és Madrid például csupán a dízelautókat tiltotta be, London pedig csak a legszennyezőbb belső égésű motorokra vonatkozó díjfizetési rendszert vezetett be. Stromgren szerint a stockholmi modell ennél jóval előremutatóbb, hiszen a szabályozás minden károsanyagot kibocsátó járművet kitilt a zónából, míg Londonban díjfizetés ellenében még a különösen szennyező autók is közlekedhetnek.

A svéd városvezetés szerint tudatosan olyan területet választottak, ahol nagyszámú kerékpáros és gyalogos van kitéve az egészségtelen levegőnek nap mint nap. Ez a városnak egyben egy olyan része is, ahol számos olyan vállalat irodája van, amely szívesen vesznek részt a fenntarthatóbb jövőre való átállásban. Szintén a belvárosi régióban találhatóak Svédország legdrágább irodai ingatlanjai.

Persze a svéd kezdeményezésnek is vannak „kiskapui”. Bár a tervek szerint elsősorban csak a teljesen elektromos autók közlekedését engedélyezik majd, a területre a nagyobb, plug-in hibrid motorral felszerelt kocsikkal is be lehet majd hajtani, illetve kivételt képeznek a mentő- és rendőrautók, valamint azok a járművek is, amelyekben a vezető vagy az utas regisztrált fogyatékkal élő.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint az európai városok lakosságának mintegy 96 százaléka lélegzik be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által egészségtelennek minősített levegőt. Ennek eredményeképpen csak a légszennyezés miatt évente közel 300 ezer európai hal meg idő előtt. Az európai levegő minőségének javítása érdekében az Európai Parlament nemrégiben az uniós levegőminőségi szabályok felülvizsgálatáról szavazott, erről részletesen korábbi cikkünkben írtunk:

Évente több százezer ember hal meg a légszennyezés miatt Európában Európában évente mintegy 300 ezer idő előtti halálozást okoz a légszennyezettség, az EU új irányelve azonban felére csökkentheti a levegőben szálló finompor okozta halálesetek számát 2030-ig, segítségével pedig 2050-re ez EU elérheti a nulla szennyezés célkitűzését.

(Borítókép: Getty Images/georgeclerk)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.