Súlyos károkat okozhat a szexrobotok használata

2020 / 02 / 15 / Felkai Ádám
Súlyos károkat okozhat a szexrobotok használata
Amerikai kutatók figyelmeztetése szerint a mesterséges intelligenciával ellátott szexrobotok növekvő pszichológiai és erkölcsi veszélyt jelentenek az egyén számára.

A kutatók szerint ez a technológia szépen elsurran az állami hivatalok szeme elől, mert utóbbiak túl szégyenlősek, és nem vizsgálják ezeket alaposabban. A tudósok pedig éppen ezeknek a gépeknek a szabályozatlan használatát akarják megelőzni.

A Duke Egyetem kutatója, Dr. Christine Hendren az American Association for the Advancement of Science éves rendezvényén szólalt fel a témában. Dr. Hendren szerint problémás, hogy bizonyos szexrobotokat úgy programoztak, hogy álljanak ellen, mintegy megerőszakolást „eljátszva”. Más robotok pedig gyermeki külsővel rendelkeznek – az egyik, hasonló termékeket készítő japán fejlesztő pedig a saját bevallása szerint is pedofil, és érvelése szerint ennek az „eszköznek” a használata (ebben a tagmondatban amúgy szinte minden szót idézőjelek közé tehetnék) megakadályozza, hogy igazi gyerekeket bántson.

Dr. Hendren szerint felmerül a kérdés, hogy a robotok nem normalizálják-e és adnak lehetőséget annak a viselkedésnek a gyakorlására, amit alapvetően ki kellene iktatni a társadalomból?

Egyébként sok szexrobotot hirdetnek már. A Realrobotix Harmony nevű androidja például nyolc és tízezer dollár között lesz kapható.

A végső változat életnagyságú lesz, amely pislog, mozgatja a szemét és a nyakát, és tud beszélni. Talán ennél is fontosabb – illetve bizonyos értelemben: veszélyesebb –, hogy a cég vezérigazgatója, Matt McMullen szerint a mesterséges intelligencia segítségével Harmony kapcsolatot alakíthat ki a tulajdonosával. Ezt úgy kell érteni, hogy a robot megjegyzi, mit szeret és mit nem szeret a tulajdonosa, sőt osztozik annak tapasztalataiban is.

A nyelv különben sokszor árulkodó, és elég sokat elmond egy kapcsolat egészséges voltáról, ha annak egyik résztvevőjét tulajdonosnak nevezzük.

Kathleen Richardson, aki a De Montfort Egyetem egyik professzora, és a robotokkal kapcsolatban vizsgálja a kultúrát és az etikát, szerint az efféle reklámokat egyenesen be kellene tiltani. A professzor szerint egy igazi társsal a kapcsolat intimitáson, kötődésen és kölcsönösségen alpul, egy gép pedig mindezt nem pótolhatja. Az ilyen hirdetések ráadásul elfogadtatják a nők szexuális tárggyá való redukálását is. A professzor úgy gondolja, hogy ha valakinek gondja van azzal, hogy kapcsolatot alakítson ki másokkal, annak megoldása, hogy más emberek felé nyit, nem pedig vásárol egy gépet, ami majd helyettesít egy igazi embert.

Richardson professzor egyébként kampányt folytat ezen „termékekkel” szemben, és szakértőket is bevon, hogy olyan szabályozási tervekkel álljanak elő, amely segítségével tiltható lenne, hogy a gépi társak legyenek az emberi kapcsolatok helyettesítői.

(Forrás: BBC, kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.