Szagokat is érezhetünk a virtuális valóságban az olfaktométerrel

2022 / 10 / 26 / Bobák Zsófia
Szagokat is érezhetünk a virtuális valóságban az olfaktométerrel
A berendezés a VR-kontrollerhez csatlakoztatva új szintre emeli a játékok valóságos jellegét.

A Stockholmi és Malmöi Egyetemek kutatói által kifejlesztett olfaktométerrel a VR-világok még valósághűbbé válhatnak, az eszköz használata ugyanis lehetővé teszi, hogy bizonyos egyszerű illatok kapcsolódhassanak a VR-sisakok kijelzői által a felhasználó szeme elé vetített objektumokhoz.

Az olcsó és könnyű szerkezet a kézben tartott kontrollerhez csatlakoztatható és abban az esetben, ha eljön az ideje a játék során, mikor szükségessé válik a szaglás alkalmazása, az orrhoz kell emelni a berendezést, ami négy szelepen és egy csövön keresztül engedi be a tartályokban lévő különböző illatanyagokat. Ezek az anyagok, illetve a kombinációik a valódi tárgyak vagy élelmiszerek illatát utánozzák és a szelepek állításával módosítható az arányuk. A szerkezet túlságosan komplex szagok megtapasztalására nem ad lehetőséget, de a kutatók által létrehozott borkóstolási játék például kivitelezhető a segítségével.

A megoldás az online játékok színesebbé tétele mellett terápiás célokra is használható, a szaglás valamilyen betegség miatti átmeneti elvesztésének kezelése során.

(Fotó: Stockholm University, SCI LAB)

A Meta bemutatta az első VR-szemüveget, amelyet már kifejezetten a metaverzumhoz fejlesztettek A Meta a legújabb szemüvegével rendesen beárazta a metaverzumot: a Quest Próért csaknem 650 ezer forintot kérnek, cserébe a szemüveggel már nem csak a virtuális valóságban mászkálhatunk három dimenzióban, de kiterjesztett valóság funkciókkal is rendelkezik és a szemmozgásunkat is képes érzékelni.


Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi
Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi
A Unitree H1 robotja a cég állítása szerint sebességrekordot döntött: futás közben egy emberrel is felveszi a versenyt.
Egy mozdulat kikapcsolni, hogy látszódjon, kiknek a profilját néztük meg a LinkedInen
Egy mozdulat kikapcsolni, hogy látszódjon, kiknek a profilját néztük meg a LinkedInen
Persze ha ezt a beállítást választjuk, akkor cserébe nem fogjuk tudni, hogy ki látogatta meg a mi oldalunkat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.