Itt a megoldás, ha minden film úgy néz ki az új tévéden, mint egy brazil szappanopera

2022 / 01 / 03 / Bobák Áron
Itt a megoldás, ha minden film úgy néz ki az új tévéden, mint egy brazil szappanopera
Karácsony után sokan szembesülnek vele, hogy a vadiúj, méregdrága tévé ugyan valóban kiemelkedő képminőséget nyújt, ugyanakkor a filmek mégis valahogy furán néznek ki rajta. Bár az úgynevezett "szappanopera hatás" egyáltalán nem új jelenség, sokan nem tudják, hogyan is kéne megoldani ezt a problémát.

A szappanopera-hatás alapvetően az újabb tévék egyik visszatérő jellegzetessége, ami bár hibának tűnhet, valójában egy szándékos funkció, amit maguk a gyártók idéznek elő az úgynevezett videó interpoláció alkalmazásával. A tévéknek ez a képessége röviden annyit takar, hogy a meglévő képkockákat a mesterséges intelligencia segítségével megsokszorozza, ezáltal sokkal folyamatosabb mozgást hozva létre. Erre azért van szükség, mert míg az újabb tévék akár 120Hz-es képfrissítésre is képesek, vagyis másodpercenként 120-szor frissítik a kijelzőn látható tartalmat, ezek a tartalmak jellemzően másodpercenként csak 24, 30 vagy bizonyos esetekben 60 képkockából állnak. A magasabb képfrissítésnek megvan az az előnye, hogy a kép kevésbé lesz elmosódott, és 30 vagy 60 fps sebességű mozgóképnél a felskálázás jellemzően nem is okoz semmilyen problémát (sőt, a sportműsorok például határozottan jobban néznek ki a videó interpolációnak köszönhetően), ugyanakkor a hagyományos, 24 képkocka/másodperc sebességgel rögzített filmek, sorozatok az interpoláció miatt úgy néznek ki, mintha azokat egy kézikamerával forgatták volna.

A Samsung legújabb 8K-s tévéje majdnem mindent tud, amit egy tévé tudhat A januárban bemutatott és már itthon is kapható Samsung Neo QLED 8K tévék szinte mindent tudnak, amit egy tévé ma tudhat, és bebizonyítják, hogy a folyadékkristályos technológiának még 2021-ben is van létjogosultsága.

A tévégyártók ennek kiküszöbölésére egy ideje már minden készülékben elérhetővé teszik az úgynevezett "filmmaker" módot, ami pont arra szolgál, hogy egy gombnyomással kikapcsolhassuk a szükségtelen felskálázást, azonban ahogy azt a Samsung NeoQLED 8K tévé tesztjénél is megállapítottuk, a filmmaker mód beállításai nem mindig a legjobbak, előfordulhat például, hogy túl sötét a kép vagy a színbeállítások nem találkoznak az egyéni preferenciáinkkal. Emiatt új tévé vásárlása után érdemes inkább rászánni néhány percet, és a készülék menüjében végigpróbálni a különböző beállítási lehetőségeket. A Samsung új tévéinél például a Judder Reductiont kell lejjebb vennünk 1-3-as értékre ahhoz, hogy megszabaduljunk a szappanopera-hatástól, de a funkció elnevezése gyártónként eltérhet. A Cnet 2018-as cikke szerint az LG-nél "TruMotion", a Samsungnál "Auto Motion Plus", a Sonynál "MotionFlow", míg a TCL tévéinél "Action Smoothing" néven találjuk meg azt a funkciót, amit kikapcsolva megszabadulhatunk a szappanopera-hatástól, de újabb tévéknél elképzelhető, hogy más néven kell keresnünk a funkciót.

Új tévé vásárlásánál egyébként is érdemes azzal kezdeni, hogy végigzongorázzuk a képbeállításokat, hiszen a megtekintett tartalom, a lakás fényviszonyai és a személyes preferenciáink mind-mind szerepet játszanak abban, hogy mik lesznek az ideális értékek a fényerő, a fehéregyensúly, a színhőmérséklet és egyéb beállítások tekintetében. Ha nincs kedvünk elmerülni a tévék sokszor igencsak kusza menüjében, akkor is érdemes legalább a gyárilag megadott képi módokat végignézni, hiszen ezekkel (ideális esetben) egy gombnyomással hozzáigazíthatjuk a beállításokat az aktuális tartalomhoz. Okostévéknél emellett gyakran lehet találkozni egy intelligens móddal is, ami elvileg automatikusan is képes beállítani a képet, de megint csak hozzá kell tenni, hogy a gép által optimálisnak ítélt érték nem feltétlenül egyezik azzal, ami nekünk személy szerint a legjobban megfelel.

A szappanopera-hatással kapcsolatban a jó hír, hogy a gyártók már kísérleteznek azzal, hogy automatizálják a video interpoláció kikapcsolását bizonyos tartalmaknál, az LG újabb tévéi például ma már automatikusan bekapcsolják a filmmaker módot, amennyiben az Amazon Prime Video streamingszolgáltatáson nézünk valamit. Ugyanakkor amíg az ilyen megoldások nem terjednek el szélesebb körben, addig mindenképpen érdemes saját kezűleg gondoskodnunk arról, hogy a funkció ne legyen aktív, hiszen legyen bármennyire is jó a tévénk, a nem megfelelő képbeállítások jelentősen le tudják rontani a filmnézés élményt.

(Borítókép: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Intelligens távirányítók és mikroszkopikus ledek - 2021 legfontosabb tévés trendjei Jön a MicroLED és a  terjed a HDMI 2.1, az OLED viszont némileg háttérbe szorult az LCD-hez képest. Cikkünkben áttekintjük a legfontosabb újdonságokat, amik idén a tévés szektort jellemzik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.