Itt a megoldás, ha minden film úgy néz ki az új tévéden, mint egy brazil szappanopera

2022 / 01 / 03 / Bobák Áron
Itt a megoldás, ha minden film úgy néz ki az új tévéden, mint egy brazil szappanopera
Karácsony után sokan szembesülnek vele, hogy a vadiúj, méregdrága tévé ugyan valóban kiemelkedő képminőséget nyújt, ugyanakkor a filmek mégis valahogy furán néznek ki rajta. Bár az úgynevezett "szappanopera hatás" egyáltalán nem új jelenség, sokan nem tudják, hogyan is kéne megoldani ezt a problémát.

A szappanopera-hatás alapvetően az újabb tévék egyik visszatérő jellegzetessége, ami bár hibának tűnhet, valójában egy szándékos funkció, amit maguk a gyártók idéznek elő az úgynevezett videó interpoláció alkalmazásával. A tévéknek ez a képessége röviden annyit takar, hogy a meglévő képkockákat a mesterséges intelligencia segítségével megsokszorozza, ezáltal sokkal folyamatosabb mozgást hozva létre. Erre azért van szükség, mert míg az újabb tévék akár 120Hz-es képfrissítésre is képesek, vagyis másodpercenként 120-szor frissítik a kijelzőn látható tartalmat, ezek a tartalmak jellemzően másodpercenként csak 24, 30 vagy bizonyos esetekben 60 képkockából állnak. A magasabb képfrissítésnek megvan az az előnye, hogy a kép kevésbé lesz elmosódott, és 30 vagy 60 fps sebességű mozgóképnél a felskálázás jellemzően nem is okoz semmilyen problémát (sőt, a sportműsorok például határozottan jobban néznek ki a videó interpolációnak köszönhetően), ugyanakkor a hagyományos, 24 képkocka/másodperc sebességgel rögzített filmek, sorozatok az interpoláció miatt úgy néznek ki, mintha azokat egy kézikamerával forgatták volna.

A Samsung legújabb 8K-s tévéje majdnem mindent tud, amit egy tévé tudhat A januárban bemutatott és már itthon is kapható Samsung Neo QLED 8K tévék szinte mindent tudnak, amit egy tévé ma tudhat, és bebizonyítják, hogy a folyadékkristályos technológiának még 2021-ben is van létjogosultsága.

A tévégyártók ennek kiküszöbölésére egy ideje már minden készülékben elérhetővé teszik az úgynevezett "filmmaker" módot, ami pont arra szolgál, hogy egy gombnyomással kikapcsolhassuk a szükségtelen felskálázást, azonban ahogy azt a Samsung NeoQLED 8K tévé tesztjénél is megállapítottuk, a filmmaker mód beállításai nem mindig a legjobbak, előfordulhat például, hogy túl sötét a kép vagy a színbeállítások nem találkoznak az egyéni preferenciáinkkal. Emiatt új tévé vásárlása után érdemes inkább rászánni néhány percet, és a készülék menüjében végigpróbálni a különböző beállítási lehetőségeket. A Samsung új tévéinél például a Judder Reductiont kell lejjebb vennünk 1-3-as értékre ahhoz, hogy megszabaduljunk a szappanopera-hatástól, de a funkció elnevezése gyártónként eltérhet. A Cnet 2018-as cikke szerint az LG-nél "TruMotion", a Samsungnál "Auto Motion Plus", a Sonynál "MotionFlow", míg a TCL tévéinél "Action Smoothing" néven találjuk meg azt a funkciót, amit kikapcsolva megszabadulhatunk a szappanopera-hatástól, de újabb tévéknél elképzelhető, hogy más néven kell keresnünk a funkciót.

Új tévé vásárlásánál egyébként is érdemes azzal kezdeni, hogy végigzongorázzuk a képbeállításokat, hiszen a megtekintett tartalom, a lakás fényviszonyai és a személyes preferenciáink mind-mind szerepet játszanak abban, hogy mik lesznek az ideális értékek a fényerő, a fehéregyensúly, a színhőmérséklet és egyéb beállítások tekintetében. Ha nincs kedvünk elmerülni a tévék sokszor igencsak kusza menüjében, akkor is érdemes legalább a gyárilag megadott képi módokat végignézni, hiszen ezekkel (ideális esetben) egy gombnyomással hozzáigazíthatjuk a beállításokat az aktuális tartalomhoz. Okostévéknél emellett gyakran lehet találkozni egy intelligens móddal is, ami elvileg automatikusan is képes beállítani a képet, de megint csak hozzá kell tenni, hogy a gép által optimálisnak ítélt érték nem feltétlenül egyezik azzal, ami nekünk személy szerint a legjobban megfelel.

A szappanopera-hatással kapcsolatban a jó hír, hogy a gyártók már kísérleteznek azzal, hogy automatizálják a video interpoláció kikapcsolását bizonyos tartalmaknál, az LG újabb tévéi például ma már automatikusan bekapcsolják a filmmaker módot, amennyiben az Amazon Prime Video streamingszolgáltatáson nézünk valamit. Ugyanakkor amíg az ilyen megoldások nem terjednek el szélesebb körben, addig mindenképpen érdemes saját kezűleg gondoskodnunk arról, hogy a funkció ne legyen aktív, hiszen legyen bármennyire is jó a tévénk, a nem megfelelő képbeállítások jelentősen le tudják rontani a filmnézés élményt.

(Borítókép: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Intelligens távirányítók és mikroszkopikus ledek - 2021 legfontosabb tévés trendjei Jön a MicroLED és a  terjed a HDMI 2.1, az OLED viszont némileg háttérbe szorult az LCD-hez képest. Cikkünkben áttekintjük a legfontosabb újdonságokat, amik idén a tévés szektort jellemzik.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.