Száz másodperc maradt éjfélig - idén nem állítottak a Végítélet Óráján, de ez nem jelent sok jót

2022 / 01 / 21 / Bobák Zsófia
Száz másodperc maradt éjfélig - idén nem állítottak a Végítélet Óráján, de ez nem jelent sok jót
Az Atomtudósok Közlönyében megfogalmazott jelentés negatív hangnemének oka, hogy a Végítélet Órája, 75 évvel ezelőtti születése óta, az emberiség figyelmeztetésére szolgál a világ sérülékenységéről és potenciális fenyegetéseiről: az Atomtudósok Közlönyének tudományos és biztonsági tanácsa ezeket a veszélyeket értékeli ki minden évben és ez alapján állítja az óra mutatóit. A tavalyi évben sem csökkent a negatívumok száma.

100 másodperc éjfélig

A (szokásosan) komor hangvételű figyelmeztetés, amelyet az Atomtudósok Közlönyében publikáltak a tegnapi nap folyamán, arra hívja fel a világ lakosságának figyelmét, hogy ideje komolyan venni a bolygót és civilizációt érintő, a fejlődést gátló és lehetséges újabb veszélyeket hordozó tényezőket, amelyek rendszeresen, évente listáznak és értékelnek a közlönyt kiadó szervezet tagjai. A világ (inkább szimbolikus, mintsem valódi) pusztulásáig fennmaradó idő, amelyet a Végítélet Órája szimbolizál, ugyanis már évek óta változatlan: az óra mutatói éjfél előtt 100 másodpercet mutatnak, már 2020 januárja óta.

"Ennek a több veszélyt is hordozó környezetnek a figyelembevételével - a néhány pozitív fejlődést ellensúlyozó aggodalomra okot adó és gyorsuló negatív folyamattal - a Tudományos és Biztonsági Tanács tagjai a világot nem találták biztonságosabb helynek, mint a tavalyi év ugyanezen szakaszában, ezért úgy döntöttek, hogy a Végítélet Óráját újra éjfél előtt 100 másodpercre állítják be."

- írják a közlöny idei jelentésében - "Ez a döntés azonban semmiképpen nem jelenti azt, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet stabilizálódott volna. Éppen ellenkezőleg, az óra a civilizációnak véget vető apokalipszishez valaha volt legközelebbi pozícióban marad, mivel a világ egy rendkívül veszélyes pillanatban rekedt meg. 2019-ben ezt az új abnormálisnak hívtuk, és sajnálatos módon ez tovább folytatódik."

Mit szimbolizál az óra?

Az óra történetéről korábbi cikkünkben számoltunk be: a jól ismert szimbólumát a civilizációt fenyegető kockázatoknak az 1940-es években hozták létre az 1945-ben megalakult Chicagói Atomtudósok elnevezésű szervezet tagjai, az egyik atomtudós feleségének, Martyl Langsdorf ötletének alapján, aki úgy gondolta, hogy az óra a bombák kilövése/robbantása előtti visszaszámlálásra való utalással jól illusztrálhatja a tudósok célját, akik az akkori nukleáris kockázatok jelentőségére szerették volna emlékeztetni az országok lakóit. A közlönyt (Bulletin of Atomic Scientists) kiadó kutatóit ugyanis a Manhattan Projekt résztvevői alkották, akik jól ismerték az újfajta fegyverek okozta potenciális veszélyeket.

Az első évben még éjfél előtt hét perccel állt az óra mutatója, az elkövetkező években azonban a nukleáris kockázatok mellé más típusú események is csatlakoztak a fenyegetés szintjét felmérő és kiértékelő listán, például politikai kérdések, a klímaváltozás hatásai, az információs háború, vagy, újabban a járvánnyal kapcsolatos helyzet. A mutatók évről évre közelítenek a képzelt apokalipszishez, bár volt rá példa, hogy pozitív irányba billent a mérleg: 1991-ben, Szovjetunió felbomlása után, éjfél előtt 17 percre állították vissza az órát. Bár a Végítélet Órája, negatív világképe miatt, kapott már kritikákat, időnként akár az mutatók állásáról döntő Board of Sponsors tagjaitól is, de a hagyomány tovább él, mivel a szimbólum és az óraállítás évenkénti szertartása lehetőséget kínál a világ helyzetének felmérésére és az erről való párbeszéd indítására.

Az idei helyzet

Idén tehát 100 másodpercünk maradt éjfélig, ami változatlan szituációt jelent 2020-hoz és 2021-hez képest. Bár 2020-ban még nem a járvány miatt kerültek előbbre az óra mutatói, hanem a klímaváltozás, a kibertérben zajló információs hadviselés, a továbbra is fenyegetést jelentő nukleáris helyzet (főként Iránnal és Észak-Koreával kapcsolatban) és egyéb tényezők miatt, de tavaly és idén már nyilvánvalóan ez is a megfontolást érdemlő faktorok közé került. 2022-ben emellett a negatívumok listáját bővíti:

  • az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával való feszült viszonya
  • a hiperszonikus fegyverek fejlesztése
  • Észak-Korea nukleáris arzénáljának bővítése
  • Ukrajna és Oroszország konfliktusa
  • a klímaváltozás helyzetének javítására tett ígéretek hiányos betartása, az ezzel kapcsolatos konkrét lépések elmaradása
  • a Covid-19 vakcinák egyenlőtlen elosztása az országok között, aminek köszönhetően a fejletlenebb országok lakói továbbra is ki vannak téve az új variánsok által okozott megbetegedéseknek
  • az információs háború fokozódása, amelyet a január 6-ai capitoliumi események is látványos illusztráltak
  • a biológiai fegyverek szaporodása és a genetikai módosítások potenciális veszélye

Azonban a pozitívumok száma is növekedett, ha nem így lenne, az óra mutatói még közelebb kerültek volna éjfélhez, ezek közé tartozik:

  • az Egyesült Államok új elnökének, Joe Bidennek bizonyos intézkedései, például a Párizsi Klímaegyezményhez való újbóli csatlakozás, vagy a kibervédelmi szabályozásai
  • az Új Start Egyezmény az Egyesült Államok és Oroszország között

Ahogy azt Jack Heinemann, a Canterbury Egyetem genetikusa írja a Conversationön megjelent beszámolójában (ahol J. Robert Oppenheimert idézi), annak idején, az atombomba fejlesztésekor a projekten dolgozó tudósok megismerték a bűn fogalmát a munkájukkal kapcsolatban, és a tudósok felelősségét a technológiai fejlődés működtetésében.

"Ha a bomba volt az oka, hogy a fizikusok megismerték a bűnt, akkor lehetséges, hogy a többi egzisztenciális fenyegetés által, amelyek a technológiai és fogyasztási addikcióink eredményei, ismerik meg mások is ezt.

Végső soron az egymással összeköttetésben álló természete ezeknek a fenyegetéseknek az, amire a Végítélet Órája emlékeztet minket."

(Fotó: Bulletin of Atomic Scientists)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.