Száz napig él a víz alatt egy professzor, hogy megtalálja az öregedés ellenszerét

2023 / 03 / 22 / Bobák Zsófia
Száz napig él a víz alatt egy professzor, hogy megtalálja az öregedés ellenszerét
A férfi két, egymáshoz csatlakozó, 4 méter hosszú és 2,5 méter átmérőjű csőben él március eleje óta és összesen három hónapig ott is marad. A megszokottnál magasabb nyomás a kutatások szerint a sejteket nagyobb aktivitásra ösztönzi, ezért akár az egészség megőrzését is segítheti az akció, legalábbis fizikailag.

Joseph Dituri a Dél-Floridai Egyetem professzora korábban az Egyesült Államok Haditengerészeténél szolgált és 28 év alatt nagy tapasztalatot szerzett a szaturációs búvárkodás terén, majd leszerelése után orvosként a traumatikus fejsérüléseket tanulmányozta. Részben a kutatásai folytatása céljából, részben azért, hogy új módszerekkel próbálja az öregedés negatív hatásainak ellenszerét megtalálni, most különleges projektbe kezdett: egy víz alatti kabinban tölt 100 napot, miközben állandó jelleggel monitorozzák az egészségi állapotát.

A száz nap nem csak fizikai, hanem pszichológiai értelemben is megterhelő lesz a kutató számára, mivel rendkívül kis méretű helyre van bezárva: a lakóhelyét két, egymáshoz csatlakozó, 4 méter hosszú és 2,5 méter átmérőjű cső alkotja, amelyekből néha kiszabadulhat ugyan, de csak annyi időre, amíg búvárfelszerelésben tesz egy kört a környező vizekben, a felszínre természetesen nem mehet ki. A kabin felszereléséhez tartoznak olyan berendezések is, amelyek alapszintű kényelmet nyújtanak, például öblítős vécé és kávéfőző is található benne, de egyéb tekintetben Dituri spártai életmódot folytat majd és ideje jelentős részét a tudományos programoknak szenteli.

A víz alatti lakhelyéről rendszeresen közvetít tudósításokat és esetenként vendégeket is fogad, akikkel a tengeri élővilág védelmének és megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A legfontosabb feladatot azonban a testi változások ellenőrzése jelenti: a vizsgálatok során elektrokardiográfiás diagnosztikai eljárással, ultrahanggal és más módokon rendszeresen felméréseket végeznek a fizikai paramétereivel kapcsolatban, vizsgálják a szíve, szövetei, agya és vére állapotát és őssejt-mintákat vesznek tőle tesztelésekhez. Az 55 éves férfi mentális állapotát az izoláció alatt pszichológus és pszichiáter tartja szemmel, akik a hosszú bezártság és egyedüllét hatásait elemzik.

A nehézségek ellenére a professzor arra számít, hogy a kísérlet pozitív eredménnyel végződik. A feltevését korábbi megfigyelésekre alapozza, amelyek szerint a magas nyomású környezet a sejtek aktivitására pozitív befolyással bír, sőt, egy kutatás szerint ilyen körülmények között öt nap alatt akár meg is duplázhatják a számukat. Emiatt lehetséges a mostani program során a hosszú élet titkát is kutatni: a sejtek megnövelt tevékenysége ugyanis az öregkori megbetegedések negatív hatását csökkentheti. Bár a víz alatti kabin csak 7-8 méter mélységben van, de belsejében a tengerszinten mérhető atmoszférikus nyomás másfélszerese uralkodik, ami folyamatosan terheli a kabinban élő férfi szervezetét.

"Az emberi test soha nem volt még víz alatt ilyen sokáig, ezért közelről figyelnek majd."

- mondta Dituri a Dél-Floridai Egyetem közleménye szerint - "A kutatás alatt minden lehetséges módon vizsgálják, hogyan hat az út a testemre, de az elképzelésem szerint az egészségem a növelt nyomás hatására javulni fog."

Az eddigi leghosszabb idő, amit valaki víz alatt töltött 73 nap volt, de ezt a rekordot nem egyedül állították fel: 2014-ben két ember, az akkor 25 éves Jessica Fain kutató és a 63 éves Bruce Cantrell biológiaprofesszor tesztelte hasonló körülmények között a teherbíró képességét. A kísérletre ugyanazon a helyszínen, a Key Largo partjainál található vízi hotelben, a Jules’ Undersea Lodge-ban került sor 9,14 méter mélységben, mint ahol most Dituri tartózkodik, és az oktatók, a mostani esethez hasonlóan, szintén rendszeresen órákat adtak és közvetítettek fogságukból.

Azt ezt megelőző rekord jóval korábban, 1992-ben született 69 napos időtartammal, Fain előtt pedig utoljára 1970-ben végzett hasonló kísérletet női résztvevő: ekkor a Sylvia Earle tengerkutató által vezetett csapat élt 14 napig bezárva egy 15 méter mélységben lévő kabinban a Tektite II projekt keretében. Ez volt az első alkalom, hogy az addig hagyományosan férfiak által kivitelezett tesztet nők hajtották végre.

(Fotó: USF, Jules Underwater Lodge, Wikimedia Commons, Pixabay)

Egy 45 éves férfi a fejébe vette, hogy visszafiatalodik 18 évessé - egy év után már látszik az eredménye Bryan Johnson évente mintegy kétmillió dollárt, azaz hétszázmillió forintot költ rá, hogy legyőzze az idő vasfogát.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.