Százával pusztulnak az elefántok Botswanában, és senki sem tudja, miért

2020 / 07 / 02 / Felkai Ádám
Százával pusztulnak az elefántok Botswanában, és senki sem tudja, miért
Rejtélyes módon hullanak el az elefántok Botswanában, ahol a csökkenő afrikai elefántpopuláció harmada él.

Május első napjai óta több, mint 350 elefánttetemet számoltak össze az Okavango-delta területén. Az állatokból mintát vettek, de a vizsgálatok eredményére még heteket kell várni.

A BBC-nek nyilatkozó szakértő, dr. Niall McCann elmondta, hogy a helyi természetvédők először május elején figyelmeztették a botswanai kormányt a jelenségre. Minderre azután került sor, hogy a természetvédők repülőről egy három órás út alatt 169 elhullott elefántot számoltak össze a delta területén. Azóta pedig már 350 fölé nőtt az elpusztult állatok száma.

Az ilyen mértékű halálozás pedig példátlanul sok, legfeljebb komolyabb szárazság okozhat ilyet, de erről most nincs szó.

A figyelmeztetést követően, még májusban a botswanai hatóságok kizárták a legevidensebbnek tűnő okot, az orvvadászatot. Az orvvadászok ugyanis az elefántot az agyara miatt pusztítják el, ám most az agyarak nem hiányoztak. A másik jel, ami szerint nem orvvadászatról lehet szó, az az, hogy kizárólag az elefántok pusztulnak a környéken ilyen mértékben. Amennyiben ugyanis az állatok halálát az orvvadászok által kitett cián okozta volna, úgy más fajok is jelentősebb számban hulltak volna el.

Tavaly az országban egyébként legalább 100 elefánt hullott el lépfene miatt, ám ezt most a szakértő kizárta.

Ugyanakkor mérgezés, de akár betegség is szóba jöhet. Az állatok a haláluk pillanatában arccal előre omlanak a talajra, és figyeltek már meg olyan elefántot, amely körbe-körbe járkált folyamatosan – mindez arra utal, hogy valami megtámadhatta a központi idegrendszerüket.

Amennyiben viszont a jelenség mögött valami ismeretlen betegség áll, úgy nem zárható ki, hogy az a Sars-COV-2 vírushoz hasonlóan akár az emberi populációra is átterjedhet. Különösen nagy a járványveszély akkor, ha a feltételezett kórokozó a talajból vagy a vízből került az állatok szervezetébe, hiszen így az emberekhez is könnyebben utat találhat. Ahogy dr. McCann fogalmaz:

„Igen, ez egy természetvédelmi katasztrófa, ami potenciálisan akár népegészségügyi krízissé is válhat.”

(Kép: Flickr/kent may/Caroline Hartley)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.