Százezrekért adják-veszik a meghívókat a Twitter utódjának szánt Bluesky-ra

2023 / 05 / 05 / Pőcze Balázs
Százezrekért adják-veszik a meghívókat a Twitter utódjának szánt Bluesky-ra
Eleinte a Twitternél gondozták, mára azonban független szolgáltatásként működik a Bluesky, ami azt ígéri, hogy a közösségi platformok új, decentralizált korát hozza el. Sokan még pénzt is adnak érte, hogy az első felhasználói között legyenek.

A Twitter fejlődése, helyenként visszafejlődése ugyan példátlanul kaotikus, mióta Elon Musk megvásárolta a céget, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a platform korábban is híres volt a termékfejlesztési problémáiról. A legismertebb ezek közül a bejegyzések utólagos szerkesztésének szinte megmagyarázhatatlan hiánya, de az is jellemző a vállalatra, hogy ugyan már 2019-ben bejelentették, hogy dolgoznak egy decentralizált közösségi oldalon, ám évekig nem történt semmi látványos a Bluesky kódnevű projekt körül.

A centralizáció ebben az esetben azt takarja, hogy a Twitteren, a Facebookon vagy mondjuk a TikTokon egy cég munkatársai és rendelkezései szabják meg, hogy milyen bejegyzések kerülnek a hírfolyamunkba, vagy milyen tartalmakat tilos megosztanunk ott. Egy decentralizált közösségi hálózat ezzel szemben hátrább lép kettőt: kitalálja és biztosítja a technikai és moderációs alapokat, de a kisebb közösségekre, illetve az egyes felhasználókra bízza, hogy eldöntsék, hogy számukra egy-egy poszt kiemelést érdemel-e, vagy épp megtűrhető-e az oldalon. Vagyis míg a Twitteren most például tilos pornográfiát vagy emberek valós idejű helyzetét megosztani, egy decentralizált világban elképzelhető, hogy a filmrajongók által létrehozott és üzemeltetett Twitter- vagy Bluesky-szerveren mindkettőt engedélyezik a felhasználók. Ugyanígy ők döntenék el, hogy az algoritmusuk emelje ki a filmekkel kapcsolatos bejegyzéseket, de sorolja hátrébb a politikával foglalkozókat.

Egyelőre egyetlen, valóban decentralizált és jövedelmező közösségi szolgáltatás sem létezik, ahogyan az üzleti modell is bizonytalan,

hiszen az üzemeltető vállalatok és a bevételt biztosító hirdetők is szeretik, ha náluk van a teljes irányítás a tartalmak fölött. Sokáig a Mastodon nevű platform tűnt a Twitter utódjának, ám a bonyolultsága mintha visszatartaná attól, hogy igazán népszerű legyen. A Jack Dorsey Twitter-alapító által vezetett Bluesky még lényegesen kisebb, mint a milliók által kipróbált Mastodon, a TechCrunch szerint nagyjából ötvenezren használhatják, viszont százezrek töltik le az alkalmazásboltokból. Majd amikor tudatosul bennük, hogy egyelőre meghívó kell a belépéshez, ám a meglévő felhasználók csak kéthetente tudják bejuttatni egy-egy barátjukat, a lap szerint akár négyszáz dollárt, azaz több mint százharmincezer forintot is kifizetnek, hogy regisztrálhassanak. Az Ebay-en olyanok is akadnak, akik ezer, sőt, hétezer dollárt remélnek, valószínűleg hiába, a meghívóikért. És mivel a Bluesky egyelőre nem sokkal több egy lebutított Twitternél, ráadásul a Mastodon által is használt ActivityPub helyett teljesen új technológiai alapokon működik, valószínűleg okosabb másra költeni a rosszabb napokra tartalékot százdollárosainkat.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.