Százhúsz játék tűnik el végleg, ha a Sony nyáron bezárja a régebbi konzolok digitális boltjait

2021 / 04 / 03 / Felkai Ádám
Százhúsz játék tűnik el végleg, ha a Sony nyáron bezárja a régebbi konzolok digitális boltjait
A Sony felhasználói számára 2000 játék, amely csak digitálisan elérhető, beszerezhetetlenné fog válni azt követően, hogy a japán vállalat több konzolján is lehúzza a digitális áruházak rolóját.

Természetesen ha már megvettük az adott játékot, továbbra is le tudjuk tölteni azt, de a PSP, a PS Vita, valamint a PS3 konzolokon digitális formában az idei nyarat követően nem tudunk majd új címeket beszerezni. A Sony egyébként két hullámban zárja be a boltokat: július 2-án a PS3 és a PSP konzolokon válik majd elérhetetlenné a digitális áruház, míg PS Vitán augusztus 27-én inthetünk búcsút ennek a vásárlási lehetőségnek. Mindez egyébként már a hivatalos bejelentés előtt is kiszivárgott (erről mi is írtunk), és már akkor felmerült, hogy ezzel több játék is lényegében eltűnik a történelem süllyesztőjében. Kérdés volt azonban, hogy mennyi címről beszélünk pontosan, és a VGC épp ennek járt utána.

Korszakok vége: nyáron meghal a PS3, a PS Vita és a PSP A Sony döntése gazdaságilag érthető, de érvet szolgáltathat a kalózkodásra.

Sajnos azonban a VGC is csak becslésre képes, mivel a webes felületen már elérhetetlenek az említett platformokhoz kapcsolt boltok, így csak közvetlenül a konzolokon tudták a számításokat elvégezni, viszont ezeknek meg kissé nehézkes a felülete. Akárhogy is, a döntés több mint 2000 címet érint, ezek fognak eltűnni a Sony platformjairól, és bár ezek túlnyomó része másutt azért játszható marad, akad 120 cím, amiknek végleg búcsút inthetünk. Érdekesség, hogy az említett nyári dátumok után rengetegeg cím válik Xbox-exkluzívvá, mivel a Microsoft némileg jobban ügyel könyvtárának az állagmegóvására, mint a nagy rivális (megjegyzendő, hogy a visszafelé-kompatibilitásnak hála, akár az új generációs Xbox-gépeken is játszhatunk ezek zömével). Ez azt jelenti, hogy az idei nyarat követően, ha még nem vettük meg, konzolon csak a Microsoft masináján játszhatunk olyan címekkel, mint a Beyond Good & Evil HD, Lara Croft and the Guardian of Light, és a Bionic Commando játékok.

Kicsit ironikus módon a leginkább egy másik japán vállalat, a Sega érintett ebben a döntésben, mivel ők a PS3-Xbox-360 érában több régebbi játékuknak is piacra dobták a felújított változatát, de kizárólag a digitális piactereken, melyek közül tehát ezután csak a Microsoft boltja lesz elérhető. Ráadásul nem is aprócska címekről beszélünk, a Daytona USA, a Fighting Vipers, a Jet Set Radio, a NiGHTS Into Dreams, valamint több Sonic játékot is csak Xboxon tudunk eztán megvásárolni (illetve még pécén). A döntés azonban több kult-klasszikust is kitöröl a PlayStation felhasználók számára, a már említetteken kívül többé nem tudjuk megvásárolni Sony konzolon például az egyik legpikánsabban fűszerzetett Far Cry játékot, a "csak kiegészítő" mivolta ellenére is rendkívül élvezetes Far Cry 3: Blood Dragont, valamint a régebbi Resident Evilek egyik legkiemelkedőbbikét, a Code: Veronica-t sem.

Még fájóbb, hogy ha csak meg nem vásároltuk eddig, 120 cím válik mindörökre füstté (illetve ha a konzolunk is kimúlik, akkor teljesen elérhetetlenné): ezek közé tartozik az Infamous kellemes, vámpíros kiegészítője, a Festival of Blood, a logikai finomfalat, az Echochrome II, a hangulatos Rain, és az egyedi (túlélőjáték, melyben az emberek kihalása után alakítunk állatokat az eldzsungelesedő Tokióban) Tokyo Jungle. Tényleg elmondhatatlan, hogy micsoda veszteség ez mindenkinek, akit érdekel a videójáték, mint művészeti formának a történelme, vagy csak simán szeret böngészgetni a régebbi, de máig élvezetes címek között.

Játsszunk felhőben felhőtlenül? A cloud gaming lehetőségei Magyarországon Magyarországon már több cloud gaminget kínáló szolgáltató közül is választhatunk. Hol tudjuk a Cyberpunk 2077-et nyomni megfelelő gép hiányában? Mutatjuk.

Több játék számára menekülőút lehet a PS Now streaming-szolgáltatás, de ez egyrészt sok helyen nem elérhető (hivatalosan nálunk sem az), másrészt akadnak problémák a szolgáltatás minőségével, és egyáltalán nem biztos, hogy a Sony ezt a végtelenségig fogja üzemeltetni, amire intő példa éppen a most szóban forgó bezáráshullám lehet.

További cikkek a Rakétán:

Új, továbbfejlesztett VR-sisak érkezik a PlayStation 5 mellé, mely orvosolja az előd egyik legnagyobb problémáját A Sony bejelentése nyomán új VR-sisak várható az új generációs konzol mellé: szebb, jobb és okosabb, és híján van az előd egyik legidegesítőbb problémájának.

Kiderült, mi okozza a PlayStation széles körben tapasztalt hibáját, és az is, hogy miért fog ez egyre többeket érinteni A PS5 kontrollere maga a videójátékos perifériák jövője – legalábbis elvileg: kiderült ugyanis, hogy ezek az eszközök nagy valószínűséggel és könnyen hibásodnak meg.

A Microsoft gyengébb konzolja lesz az új generáció szűk keresztmetszete? Utalnak már rá jelek, hogy a Series S alacsonyabb számítási kapacitása miatt a fejlesztők kénytelenek kétszer is meggondolni, milyen technológiát használjanak a játékaikban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.