Száznegyvenegy éve kezdték építeni Antoni Gaudí mesterművét és a jövő temploma hamarosan elkészül

2023 / 10 / 16 / Bobák Zsófia
Száznegyvenegy éve kezdték építeni Antoni Gaudí mesterművét és a jövő temploma hamarosan elkészül
Az Antoni Gaudí nevével örökre összekapcsolódó La Sagrada Família másfél évszázados, grandiózus építészeti projektje újabb mérföldkőhöz érkezett és a tervek szerint három éven belül elkészül.

A Sagrada Família (Szent Család-templom) a spanyolországi Barcelonában található, ahol az építésének kezdete óta eltelt 141 évben a város látképének szerves részévé vált, mint ahogy azok a munkagépek és állványzatok is, amelyek a konstrukció miatt folyamatosan helyszínen találhatóak. Az épület, amelyet eredetileg Francisco de Paula del Villar y Lozano tervezett meg, neogótikus stílusú bazilikának készült, majd miután az építész vitába keveredett az építéséért felelős vezető tanácsadójaként szolgáló Joan Martorellel, Villar y Lozano kiszállt a projektből és utódjának Antoni Gaudít kérték fel. Gaudí a templom terveit részben megváltoztatta és a monumentális alkotást a jövő templomának szánta, aminek készítését ennek megfelelően nem is siette el, bár azt valószínűleg senki sem tudta volna megjósolni, hogy az épület konstrukciója végül közel másfél évszázadon átívelő folyamattá növi ki magát. Igaz ugyan, hogy a hasonló méretű katedrálisok hagyományosan sok-sok évtizeden vagy évszázadon át épülnek.

A Sagrada Família építését több tényező is hátráltatta az évek folyamán: részben a rendkívül részletgazdag és bonyolult struktúra létrehozásának nehézsége, részben finanszírozási problémák, részben történelmi események, például a spanyol polgárháború, aminek során a templom megrongálódott és Gaudí terveiből sok odaveszett (Gaudí 1926-ban meghalt, de a templom befejezéséhez szükséges leírások fennmaradtak utána a háborúig, illetve néhány utána is). Emellett a közelmúltban a járvány kitörése miatt fél évre újra leálltak a munkák.

Az épület 18 tornya közül 12 az apostolokat, míg a központi hat torony a négy evangélistát (Máté, Márk, Lukács és János), valamint Szűz Máriát és Jézust szimbolizálja. A központi egységek építése 2016-ban kezdődött meg. Ezek a tornyok a legmagasabbak: az evangélisták tornyai 135 méterre magasodnak, Szűz Mária tornya 138 méteres és az utolsóként elkészülő Jézus torony 172,5 méteres lesz. Mindegyik kap egy-egy szobrot vagy kiegészítőt is a tetejére, ami tovább növeli méretüket. A Mária toronyra 2021-ben helyezték fel a tizenkét ágú csillagot, Márkot egy oroszlánszoborral, Lukácsot egy bivallyal reprezentálják - ez utóbbiak tavaly kerültek a helyükre.

Idén a Sagrada Família építése újabb mérföldkőhöz érkezett két okból is: egyrészt szeptemberben a további két evangélista tornya is elkészült, Jánoséra egy sast, Mátééra egy emberi alakot helyeztek fel, valamint a tetramorf lényekhez tartozó szárnyakat is beemelték, másrészt befejeződött egy korábbi egység restaurációja is, Mátyás és Júdás Taddeus apostolok tornyainak javítása. Ezek a harangtornyok már majdnem egy évszázada, 1930-ban készültek el és az évek alatt nyomot hagyott rajtuk az idő múlása, de mégis meglepően jó állapotban maradtak fenn a szakértői vizsgálatok szerint. A helyreállítás alatt rendkívül aprólékos munkával kezelték a tornyok díszítését és az eredeti muránói üvegből készült elemeket, amelyek anyaga a Velence melletti Murano szigetéről származik. Az üvegmozaikokat alaposan rögzítették, hogy ellenálljon a további évtizedek időjárási viszonyainak.

Gaudí mesterműve azonban még nincs teljesen készen, az utolsó tornyot a tervek szerint 2026-ban fogják befejezni, ezzel lezárulhatnak majd a 144 éves munkálatok. A legmagasabb torony, a 172,5 méter magas Jézus torony tetejét egy 17 méteres kereszttel fogják megkoronázni. Hogy körülbelül hogyan néz majd ki a Sagrada Família kész verziója, abba a templom hivatalos oldalának videójában látható vizualizáció segítségével kaphatunk előzetes betekintést, illetve valamivel élethűbb formában a BM1 videójában (Francisco Tabanera munkája alapján) is megtekinthetjük.

A Szent Család-templom építése Barcelona lakosai számára egy véget nem érő projektnek tűnhetett az elmúlt évtizedekben, de meg sem közelíti a történelem leghosszabb konstrukciós munkáinak hosszát: a Pisai Ferde Torony közel 200 év alatt készült el, a Yorki Katedrálist körülbelül 252 év alatt fejezték be, és (bár ez lényegesen nagyobb munkának számít) a kínai nagy falat több mint 2000 évig építették.

(Fotó: Europa Press News/Getty Images)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.