Megépítették a második hidat, ami szélturbinák lapátjából készült

2022 / 02 / 17 / Bobák Zsófia
Megépítették a második hidat, ami szélturbinák lapátjából készült
A lapátok átlagos élettartamát 20-25 évre becsülik a szakértők, az ezután leszerelt eszközök újrahasznosítása viszont nehéz feladat az üvegszálas alapanyaguk miatt. A lapátok akár száz évig is tovább folytathatják az életüket híd formájában.

Írország Cork megyéjében, a Middleton és Youghal városok közötti sétányt új gyalogoshíd köti össze, aminek alapanyagául szokatlan összetevő szolgált: leselejtezett és feldarabolt szélturbina lapátok. Ehhez hasonló híd egyelőre csak egy található a világon, Lengyelország Szprotawa települése mellett, ahol az Anmet cég a híd mellett különleges formájú padok, pihenőszékek és kerti bútorok formájában adott második életet a nehezen újrahasznosítható eszközöknek.

A szélturbinák legfőbb alkatrészei olyan anyagokból épülnek fel, amelyek újbóli felhasználása nem okoz problémát, a betonalap, az acél és alumínium egységek más termékekben és más helyszíneken kerülhetnek felhasználásra, azonban a lapátok üvegszálas anyaga már komolyabb problémát jelent a feldolgozás szempontjából. Bár az Engie energiaipari vállalat elmondása szerint ez az alapanyag is átalakítható különböző termékekké, például lehet belőlük tűzcsapokhoz való kiegészítőket készíteni, de a lapátok strapabíró, ellenálló kialakítása miatt a feldolgozásuk általában bonyolult feladatot jelent. Mivel az alapvető alkotóelemekre való lebontás nem egyszerű, ezért a cégek inkább kreatívabb megoldásokat alkalmaznak a környezetbarátabb kezelésükre és nagyobb struktúrákat alkotnak a lapátokból, amelyek egyébként egyre halmozódnának a telephelyeken.

A második, szélturbina lapátokból álló gyalogoshíd ötlete is erre a technikára épült: az eszközöket feldolgozás helyett tartópillérként használták fel a hídszerkezetben. A lapátok a belfasti Everun Ltd. kidobásra ítélt készleteiből érkeztek az építési munkát végző Re-Wind Network üzemébe, ahol a Munster Műszaki Egyetemen való tesztelés és a számítógépes modellezés után az eszközök készen álltak arra, hogy gerendákká alakuljanak. A Nordex N29 (LM 13.4) típusú lapátok nagyjából öt méterre érnek a híd hosszában, a lapátok végei pedig a földbe ágyazva javítják a stabilitást. A híd elemeit előzetesen tesztelték a lehetséges környezeti hatások és az áthaladó forgalom miatti terhelés következményei figyelembevételével is és a számítások azt mutatták, hogy a szerkezet nem csak megfelelő alapot jelent a híd számára, hanem jelentősen csökkenti a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét is, amivel egy új alapanyagokból létrehozott struktúra építése járna.

Emellett, a lengyelországi híd készítői szerint, ez a fajta felhasználási mód akár plusz száz évet is adhat a lapátoknak, amelyek a hidak részeiként tovább bírják a terhelést, mint amíg eredeti rendeltetési céljukra használták őket.

Az ír kormány által támogatott, 2019-ben indult BladeBridge projekt terveinek végső megvalósulására tavaszig kell még várni, ekkor adják át az új hidat a lakosoknak, majd idén nyáron megépülhet a Re-Wind Network következő szélturbina lapát alkotmánya is: Kansasben tervezik szolgálatába állítani azt a villanyoszlopot, a BladePole-t, amit szintén darabokra vágott szélturbina lapátokból hoznak majd létre.

(Fotó: Re-Wind)

Minden irányból képes hasznosítani a szél erejét egy forradalmian új felépítésű szélturbina Az újféle turbinával akár a városi épületek közt szabálytalanul áramló, turbulens levegőt is munkára lehetne fogni, ezáltal pedig olyan helyeken is megjelenhetne felhasználható erőforrásként a szélenergia, ahol eddig még sosem számoltak vele.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.