Pac Man-t megszégyenítő gyorsasággal eszi a szemetet egy hajó

2019 / 11 / 14 / Perei Dóra
Pac Man-t megszégyenítő gyorsasággal eszi a szemetet egy hajó
Mi történik, ha görögországi búvárkodásod alkalmával több műanyagzacskót látsz, mint halat? Mondjuk világmegváltó terveket szősz az óceánok megmentésére!

Akárcsak Boyan Slat, amikor nyaralása során elhatározta, nem hagyja cserben a folyókat: az Ocean Cleanup projekt huszonöt éves alapítója a Dominikai Köztársaságban is vízre bocsátotta szám szerint negyedik, The Interceptor nevű rendszerét, amely haladás közben kikotorja a vízből a műanyagszemetet a folyókból.

A napenergia meghajtású jármű csak úgy falja a szemetet, mivel naponta ötvenezer kilogramm műanyaghulladékot képes összegyűjteni speciálisan ívelt felfogó berendezésével. Teszi mindezt még jóval azelőtt, hogy a szemét a tengerekbe és óceánokba juthatna. Az alábbi videóban bevetés közben láthatjuk a gépet, melynek teljesítménye ideális körülmények mellett megduplázható.

Slat szerint a legtöbben nem gondolnák, hogy megközelítőleg ezer folyó felelős az óceáni műanyagszennyezés csaknem nyolcvan százalékáért, ezért még a tengerekbe kerülése előtt el kell távolítani a szemetet a folyókból. Erről szól majd a következő öt év. Indonézia, Malajzia és Vietnam már magáénak tudhat egy folyami hulladékgyűjtőt, most pedig a Dominikai Köztársaság is kapott egyet. A járművek előkészítése megközelítőleg hétszázezer dollár, de elterjedésükkel ez a jövőben csökken. Egyikük egyébként már másfél hónapja tökéletesen végzi a dolgát Malajziában, de a végső cél az óceánok maradéktalan kitisztítása.

(Forrás: Index, Fotó: New Atlas)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.