Pac Man-t megszégyenítő gyorsasággal eszi a szemetet egy hajó

2019 / 11 / 14 / Perei Dóra
Pac Man-t megszégyenítő gyorsasággal eszi a szemetet egy hajó
Mi történik, ha görögországi búvárkodásod alkalmával több műanyagzacskót látsz, mint halat? Mondjuk világmegváltó terveket szősz az óceánok megmentésére!

Akárcsak Boyan Slat, amikor nyaralása során elhatározta, nem hagyja cserben a folyókat: az Ocean Cleanup projekt huszonöt éves alapítója a Dominikai Köztársaságban is vízre bocsátotta szám szerint negyedik, The Interceptor nevű rendszerét, amely haladás közben kikotorja a vízből a műanyagszemetet a folyókból.

A napenergia meghajtású jármű csak úgy falja a szemetet, mivel naponta ötvenezer kilogramm műanyaghulladékot képes összegyűjteni speciálisan ívelt felfogó berendezésével. Teszi mindezt még jóval azelőtt, hogy a szemét a tengerekbe és óceánokba juthatna. Az alábbi videóban bevetés közben láthatjuk a gépet, melynek teljesítménye ideális körülmények mellett megduplázható.

Slat szerint a legtöbben nem gondolnák, hogy megközelítőleg ezer folyó felelős az óceáni műanyagszennyezés csaknem nyolcvan százalékáért, ezért még a tengerekbe kerülése előtt el kell távolítani a szemetet a folyókból. Erről szól majd a következő öt év. Indonézia, Malajzia és Vietnam már magáénak tudhat egy folyami hulladékgyűjtőt, most pedig a Dominikai Köztársaság is kapott egyet. A járművek előkészítése megközelítőleg hétszázezer dollár, de elterjedésükkel ez a jövőben csökken. Egyikük egyébként már másfél hónapja tökéletesen végzi a dolgát Malajziában, de a végső cél az óceánok maradéktalan kitisztítása.

(Forrás: Index, Fotó: New Atlas)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.