Szeptember elsejétől szülői beleegyezés kell ahhoz, hogy a kiskorúak regisztrálhassanak a közösségi oldalakon Texasban

2023 / 06 / 21 / Pőcze Balázs
Szeptember elsejétől szülői beleegyezés kell ahhoz, hogy a kiskorúak regisztrálhassanak a közösségi oldalakon Texasban
A harmincmilliós Texas a harmadik állam, amely felnőttek engedélyéhez köti, hogy a tizennyolc éven aluliak használhassák a közösségi oldalakat. Nem lesz könnyű dolga a platformoknak, hogy megfeleljenek a szigorú szabályoknak.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint Greg Abbott kormányzó a napokban áldását adta a jogszabályra, így az szeptembertől életbe fog lépni. Onnantól kezdve a a szolgáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy meggyőződjenek a felhasználóik életkoráról, illetve, hogy a kiskorúak szülei engedélyt adtak a gyereküknek ahhoz, hogy használják az adott weboldalt, alkalmazást. A platformoknak távol kell tartaniuk a kiskorúakat az öngyilkosságot, étkezési zavarokat, kábítószereket, és egy sor más veszélyes témát "népszerűsítő és felmagasztaló" tartalmaktól, emellett új szülői felügyeleti eszközöket is várnak azoktól a politikusok. Ha ez nem történik meg, akkor az állam főügyésze és a szülők is tehetnek jogi lépéseket. Mindettől a törvényhozók azt várják, hogy megóvják a fiatalokat a káros, félrevezető tartalmaktól, illetve az őket kihasználó kereskedelmi gyakorlatoktól.

Az Egyesült Államokban, ahogyan a világ többi részén is, egyre gyakrabban emlegetik a közösségi platformokat a gyerekekre leselkedő veszélyforrásként, pártállástól függetlenül. A TikTok vezérigazgatójának amerikai meghallgatásán az illető bizottság egyenesen a törvényhozás "legkétpártibb" bizottságának nevezte magát; még Biden elnök programjában is kiemelt helyen szerepel az online gyerekvédelem. Ugyanakkor egyes jogvédők szerint a texasi jogszabály szembemegy a szólásszabadsággal és olyan hatalmat ad a kormány kezébe, amelynek a szülőknél lenne a helye. Ráadásul a szülői felügyelettel a rögzített adatok mennyisége is nő, ami a szakértők szerint további veszélyeket rejt. A bántalmazó családban élő gyerekek pedig nehezebben juthatnak így segítséghez, teszik hozzá.

 

 

Minden a gyakorlatban dől el

A jogi aggályok mellett a technológiai nehézségek sem elhanyagolhatóak: amit elbír egy törvény szövege, azt gyakran nehéz átültetni a gyakorlatba. A gyerekeknek fel kell tölteniük az okmányaikat regisztrációkor? Ki ellenőrzi azokat? Mi történik az adatokkal? Hogyan zajlik majd a káros tartalmak szűrése, amellyel már most sokat küzdenek a szolgáltatók? Mindez hasonló ahhoz, hogy az Európai Unió kikötötte, hogy nyár végére minden fotó és videó mellett ott kell, hogy virítson, hogy mesterséges intelligencia készítette-e. Azt, hogy ez hogyan történjen, már a platformoknak kell kitalálniuk.

(Fotó: Creative Christians)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google termékmenedzsere, Ludovic Peran a Magyar Zene Házában tartott Brain Bar előadásában beszélt a vállalat módszereiről, amelyek egy emberközpontúbb és megbízhatóbb MI létrejöttéhez vezethetnek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.