Fejlesztik a szert, ami ellenállóvá teszi az embereket a hideggel szemben

2023 / 01 / 27 / Bobák Zsófia
Fejlesztik a szert, ami ellenállóvá teszi az embereket a hideggel szemben
A Rice Egyetem kutatási programját a DARPA, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege pénzeli. A módszer a barna zsírszövet aktiválásán alapul.

Az úgynevezett BAT (brown adipose tissue, barna zsírszövet) az emberi testben található zsírszöveteknek az a kevésbé látványos, de annál hasznosabb típusa, aminek főként a hidegben vesszük hasznát: a hőtermelésre szolgáló folyamatok egyik változatát segítik elő, mivel a sejtjeikben jóval több és méretesebb mitokondrium rejlik, mint a fehér zsírszövet sejtjeiben. A mitokondrium az energiatermelésben szerepet játszó sejtszervecske, aminek nagy számú jelenléte miatt a BAT sejtek aktiválása után a barna zsírszövet emelni tudja a test hőmérsékletét, így képes felmelegíteni a szervezetet - az izmok összehúzódásával járó reszketés csak akkor jelentkezik, ha ez a módszer nem bizonyul elegendőnek a hideg ellen.

A barna zsírszövet a csecsemők és bizonyos állatfajok utódjainak a testében is bőségesen megtalálható, ezért az éppen világra jött egyedeket védi a hirtelen hőmérsékletváltozással szemben, ami születés közben/után éri őket. A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a BAT-nek csak az újszülöttek esetében van fontos funkciója, a felnőttek testéből eltűnik, de most már egyértelmű, hogy a barna zsír a test szerkezetének alapvető része, ami felnőtteknél főként a nyaki és vállban található nagyobb erek környékén helyezkedik el.

Míg a fehér zsírszövet, vagyis az a zsír, aminek megjelenését a kövérség jelének tartjuk, az energia tárolását szolgálja, addig a barna zsírszövet az energia felszabadítását teszi lehetővé és leggyakoribb aktiváló tényezője az alacsony hőmérséklet. Ahogy azt korábbi vizsgálatok során felfedezték, az aktivációt a UCP1 (uncoupling protein 1) fehérje indítja be, ami a mitokondriumok belső membránján foglal helyet és protonokat szállít át a membránon. A fehér zsírszövetek kevesebb UCP1-et tartalmaznak, bár volt már rá példa, hogy a kutatók megpróbálták a fehér zsírt barna zsírrá alakítani az egészségügyi előnyök érdekében.

A barna zsírszövet ugyanis a hideggel szembeni védelem mellett a testsúly szabályozásában is szerepet játszhat, a több és aktívabb BAT a fehér zsírnál nagyobb mennyiségű energiát használ el és kevesebb felesleget tárol a szervezetben. A barna zsír hatásait és főként a hidegben való működését számos kísérletben tanulmányozták és a rágcsálókkal végzett megfigyelések során egyértelműen kiderült, hogy a huzamosabb ideig alacsony hőmérsékleten (10 Celsius-fok körül) tartott állatokban jóval több BAT halmozódott fel és aktiválódott, mint a szobahőmérsékleten élő példányoknál. Innen már csak egy-két lépést jelent egy olyan módszer megalkotása, amivel a barna zsírszövet a természetes folyamatok felerősítése által a hideggel szembeni extrém ellenállóképesség megszerzését hozza elérhető közelségbe.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA éppen egy ilyen szer kifejlesztését tűzte ki célul és az amerikai Rice Egyetem biomérnökével, Jerzy Szablowskival és Miao-Hsueh Chen táplálkozáskutatóval együttműködésben azon dolgozik, hogy egy "hideg elleni hatóanyagot" hozzanak létre. A Rice közleménye szerint a technológia elsősorban két alkalmazási területen lenne igazán hasznos: a hipotermiás emberek kezelésében, ha gyors megoldásra van szükség az állapotuk javítására és a sarkvidéki kutatóexpedíciók költségeinek csökkentésében, de mivel a program a DARPA támogatásával valósul meg, ezért nem kizárt, hogy katonai célokra is felhasználnák az eredményeket.

A hatóanyag alkalmazásának lényege az lenne, hogy lerövidítse a szervezet hideghez való alkalmazkodási fázisának idejét, hosszú hetekről mindössze néhány órára, így az emberek extrém alacsony hőmérsékleten is jól tudnának funkcionálni és teljesíteni pusztán attól, hogy bevették a tablettát vagy más módon hozzájutottak a szerhez.

Ezzel a megoldással elkerülhető lenne a hőtermelő folyamatok második szakaszának, a reszketésnek az aktiválása,

mivel anélkül is fel tudna melegedni a test akár nagyon nagy hidegben is.

Azt azonban, hogy mikorra lehet számítani a hatóanyag megjelenésére, vagy hogy egyáltalán lehetséges-e egy ilyen szert előállítani, még a kutatók sem tudják, egyelőre csak a munka elején járnak és most tervezik meg azt a metódust, amivel próbálják kiszűrni a rengeteg jelölt közül a leghatékonyabb BAT-aktiváló vegyületeket. A módszer, Szablowski elmondása szerint, leegyszerűsítheti a kutatást, mivel nem igényli a fiziológiai folyamatok teljes és pontos feltérképezését.

A Rice Egyetem már korábban is kötött szerződést a DARPA-val speciális projektekkel kapcsolatban, 2021-ben például egy, az emberi agyak között vezeték nélküli eszközökkel információt közvetítő berendezés létrehozásán dolgoztak a MOANA projekt keretében. 2022 júliusára sikerült részleges eredményt elérni: gyümölcslegyek agyát távolról befolyásolva bizonyos mozgásokra vették rá az állatokat.

(Fotó: Nayak et al, doi: 10.1016/j.celrep.2019.12.043, Pixabay/Todd Bublitz, Getty Images/Sylwia Duda)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.