Íme, az öt perc alatt újratölthető, négyszeres kapacitású lítium-akku receptje

2020 / 02 / 23 / Rácz Tamás
Íme, az öt perc alatt újratölthető, négyszeres kapacitású lítium-akku receptje
Végy egy kis szilíciumot, keverd össze keményítővel, adj hozzá vizet és olajat, majd süsd készre!

A lítium-akkumulátorok fejlesztői régóta kísérleteznek azzal, hogyan lehetne a ma elterjedt akkukban anódként használt grafitot kiváltani az elméletben sokkal alkalmasabb szilíciummal. Borzasztóan bosszantó ugyanis, hogy elvileg tízszer nagyobb kapacitást tenne lehetővé egy ilyen váltás és ezt laborban sikerült is már igazolni, csak hát az a tetű szilícium hajlamos csúnya alakváltozásokat szenvedni töltés vagy kisütés közben. Ez pedig a legjobb esetben is azzal jár, hogy a szilícium-anódos akku hamar elhasználódik, rosszabb esetben viszont a tekeredő-csavarodó-puffadó alkatrész megrongálhatja az akkucella struktúráját, ami nem igazán szerencsés, hiszen egy nagy energiát tároló, erősen gyúlékony elektromos berendezésről beszélünk.

A megoldás az lenne, ha sikerülne a szilíciumot valamilyen stabil térbeli formába kényszeríteni és lehetőleg nem csak laborkörülmények között, hanem tömeggyártásra is alkalmas módszerrel. A korábbi kísérletek közül talán a legszellemesebb az volt, amikor dél-koreai kutatók a magas szilícium-oxid tartalmú rizspelyvát savazták, melegítették és oxigénmentesítették, a fennmaradó porózus szilíciumvázat pedig szénnel vonták be, így végül egy egész jól működő megoldáshoz jutottak, ami 200 töltési-merítési ciklust is elviselt torzulások nélkül. De ennek a sikeresnek jelentett kísérletnek már hét éve és azóta még mindig grafitanódosak a lítium-akkuk.

Na de talán majd most, egy másik dél-koreai kutatócsoport ötlete tényleg meghozza az áttörést! Ezúttal a KIST, a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet csapata jelentette be, hogy megvan a tuti. Ők  is a konyhatechnológia felől indultak: a víz-olaj elegyben diszpergált szilíciumot és keményítőt megsütve készítettek olyan szilárd anyagot, mely remekül bevált. Az ebből készült anód kapacitása négyszerese a grafitból készültnek: a nem tragikus, de azért nem is jó 360 mAh/g helyett 1530 mAh/g. Az új anód 500 töltési-merítési ciklust is elviselt deformáció nélkül. A sütőben készült anóddal felszerelt akkut ráadásul öt perc alatt fel lehetett tölteni kapacitásának 80%-ára.

Az új kísérlet igen kecsegtető a kereskedelmi forgalomba kerülő akkumulátorok fejlődésére nézve, hiszen a KIST kutatóinak eljárása elvileg problémamentesen felskálázható ipari szintre is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.