Szimmetronok – avagy ezért húzódnak láthatatlan falak a világűrben

2022 / 05 / 13 / Felkai Ádám
Szimmetronok –  avagy ezért húzódnak láthatatlan falak a világűrben
A Tejútrendszer és több közeli galaxis körül keringő kisebb szatellit-galaxisok mozgása nem felel meg az eddigi ΛCDM-modellnek – a kutatók szerint emiatt volt szükség egy ötödik erő bevezetésére.

Időnként a kisebb galaxisok a nagyobb galaxisok vonzásába kerülnek, és ekkor ezek a „szatellitek” mindenféle szabálytalan pályára állnak a nagyobb galaxis körül – pontosabban ennek kellene történnie. Ehelyett azonban ezek a szatellit-galaxisok amolyan lapos korongok mentén rendeződnek el, nagyjából úgy, mint a Szaturnuszt körülvevő gyűrűk. Ám hogy ennek mi az oka, arra eddig senki sem tudott megfelelő választ adni. Ezt a jelenséget magyarázza azonban egy, a tudományos elbíráláson még át nem esett tanulmány, amelyről a Vice számolt be, és amely „új fizikát” vezet be.

Az eddigi modell, a Lambda-CDM modell (Lambda cold dark matter/ΛCDM) szerint az univerzumban három fő összetevő akad – először is egy kozmológiai állandó, amelyet a sötét energiához társított Lambda jelöl, a feltételezett hideg sötét anyag, végül pedig a hétköznapi anyag. Nemrég írtunk arról a felvetésről is, hogy a sötét energia talán mégsem kozmológiai állandó, hanem változhat, így az univerzum tágulása is lelassulhat, sőt idővel a visszájára is fordulhat.

Tényleg haldoklik az Univerzum? Egy új tanulmány szerint rettentően hamar, jóval hamarabb, mint hogy a Nap kihunyna, megtorpanhat az Univerzum tágulása, amit a zsugorodás követ majd. Ez lesz az általunk ismert Mindenség vége? Akárhogy is, van rá esély, hogy nem ez az Univerzum az első, amivel ez történik.

A lényeg tehát, hogy a ΛCDM-modell több mindent is képes magyarázni, azonban messze nem tökéletes, és a fehér foltok közt ott található a szatellitgalaxisok rendezett pályáinak a problémája. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy ilyen szinkronizált pályákat eddig a saját galaxisunk, tehát a Tejútrendszer és pár egyéb közeli galaxisnál – Andromeda és Centaurus A – figyeltek meg. Egyes kutatók szerint épp ezért talán nem is beszélhetünk ebből a szempontból egyetemleges trendről, hanem ez inkább a Helyi Csoportot (tehát Tejútrendszer és a környező galaxisok) jellemző sajátosság. Mások szerint viszont a kozmikus háló lehet ennek a különös problémának, tehát a „satellite disk problem”-nek a magyarázata.

A mostani teória azonban bevezet egy új, ötödik erőt is, ez a szimmetron elnevezésű feltételezett részecske, amely ezekre a különös pályákra irányítja a szatellit-galaxisokat. A szimmetron-elmélet előnye, hogy nem kavar bele az eddigi modellbe, inkább csak kiterjeszti azt, már csak azért is, mert a ΛCDM-modell meg sem próbálja magyarázni a sötét energia és a sötét anyag természetét vagy működését. Az elképzelés szerint ugyanis a szimmetronok egyfajta speciális erőt hoznak létre, amely láthatatlan tartományfalak mentén (domain walls) osztja fel a világűrt. A szimmetron, mint részecske azonban része a sötét energiának/sötét anyagnak, és a kutatók szerint egyértelmű, hogy épp a sötét energia és sötét anyag miatt új részecskék bevezetésére van szükség az eddigi modellbe.

A szimmetronok a következő módon működnek eszerint: ahogy az univerzum tágul, és ennek megfelelően csökken a sűrűsége, ezek a részecskék átjutnak egy olyan küszöbsűrűségen, amely arra készteti őket, hogy a legalacsonyabb energiájú nulla állapotukat véletlenszerű pozitív vagy negatív értékre váltsák. Mivel az univerzum nem homogén, így lesznek különböző alacsony sűrűségű régiók, amelyek nem kapcsolódnak egymáshoz, így ez a „szimmetriatörés” valójában nem mindenhol történik meg egyszerre. A folyamat inkább úgy fest, hogy az univerzum bizonyos helyein a szimmetronok elérik ezt a küszöbsűrűséget, és a részecske tehát véletlenszerűen kimozdul a null állapotból abban a régióban, majd egy másik régióban, az előbbitől teljesen függetlenül ismét megtörténik a szimmetriatörés. Annak az esélye, hogy kér régió egymástól eltérő értéket vesz 50/50.

Végül ezekből az értékekből egész tartományok jönnek létre – egyes helyeken a szimmetronok pozitív, máshol negatív állapotot vettek fel. Ezek a tartományok azután egymással is mintegy összeérnek, de a különböző értékek (pozitív vagy negatív tartomány) elválnak egymástól láthatatlan, úgynevezett „tartományfalak” mentén.

Eddig szimulációkkal azt sikerült bizonyítani, hogy a tartományfalak mentén zajló kölcsönhatások a szatellit-galaxisokat a sztenderd ΛCDM-modellhez képest valóban váratlan síkokra irányíthatják. Azonban a hipotézis bizonyításához ennél is többre lesz szükség: egy olyan teljes kozmológiai szimulációra, amely az univerzum legkorábbi állapotától jut el a Helyi Csoport kialakulásig a szimmetronokkal is kalkulálva. Ez lesz tehát a kutatók következő lépése.

(Kép: flickr/NASA Goddard Space Flight Center)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.