Szinte bármilyen jelszót könnyedén el lehet lopni a mesterséges intelligencia segítségével

2023 / 08 / 14 / Bobák Áron
Szinte bármilyen jelszót könnyedén el lehet lopni a mesterséges intelligencia segítségével
Egy friss kutatás bebizonyította, hogy ha a mesterséges intelligenciáról van szó, nagyjából mindegy, milyen bonyolult jelszót használunk.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói által nemrég publikált kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatékonysággal tudja felismerni az MI a számítógép klaviatúráján leütött karaktereket pusztán azok hangja alapján - írja a hírről beszámoló Digital Trends. Ehhez a kutatók a Google által eredetileg képfelismerésre kifejlesztett CoAtNet (Convolution and Attention) rendszert használták, amit egy MacBook Prón tanítottak be 36 gombbal. Ezek mindegyikét 25-ször nyomták le, ezek alapján pedig az MI a későbbiekben már 95%-os pontossággal tudta megmondani, hogy mit gépeltek le a számítógépen.

A kísérletben a program a számítógép mellett elhelyezett telefonon futott, ami alapján az is megállapítható, hogy egy hagyományos okostelefon mikrofonja éppen elég jó minőségű az effajta kémkedéshez. A kísérlet azt is bebizonyította, hogy az MI hatékonysága szempontjából teljesen lényegtelen, hogy milyen hangos az adott billentyűzet, vagyis az ilyesfajta kémkedésnek nem lehet azzal elejét venni, hogy halkabb billentyűzetet választunk. A felhasználókat emellett az sem védi meg, ha a telefon fizikailag nincs a közelükben: a kutatók Zoomon és Skype-on is kipróbálták a program hatékonyságát, az MI pedig ezekben az esetekben is 90% feletti pontossággal volt képes rekonstruálni a gépelt szöveget.

A kutatók szerint ahhoz, hogy valakinek a jelszavait ezzel a módszerrel ellopják, elég lesz, ha egy malware-t telepítenek a készülékére, amit fertőzött vagy magukat más alkalmazásnak álcázó rosszindulatú programokkal egyáltalán nem nehéz kivitelezni - hasonló kártékony szoftverek még a Google Playben is rendszeresen felbukkannak, annak ellenére, hogy az alkalmazásboltba felkerülő appokat szigorúan ellenőrzik.

Arra, hogy hogyan védhetjük meg az adatainkat a rosszindulatú támadásoktól, ebben a cikkünkben adtunk néhány gyakorlati tanácsot:

Hogyan védekezzünk az online veszedelmek ellen 2021-ben? Online adataink védelme komoly adatvédelmi kihívás, és a megvédésükhöz szükséges módszerek szédítő tempójú fejlődése miatt ha csak évente frissítjük az erről szóló tudásunkat, bőven le leszünk maradva. Akárhonnan nézzük, nem vénnek való vidék ez.

(Borítókép: Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.