Szinte hangtalanul figyelik az ellenséget az Ukrajnában alkalmazott német drónok

2022 / 08 / 12 / Bobák Zsófia
Szinte hangtalanul figyelik az ellenséget az Ukrajnában alkalmazott német drónok
A Quantum Systems Vector felderítő egységei a hadszíntéren is könnyen ellátják a megfigyelési feladataikat.

A német Quantum Systems cég kisméretű, miniatűr repülőgéphez hasonló drónjai, a Vector és Scorpion a "szájukban" tartott kamerák és érzékelők segítségével végzik felderítési, adatgyűjtési munkájukat és a kezelést megkönnyítendő teljesen automata üzemmódban is képesek repülni. A drónok legnagyobb előnye, ami katonai alkalmazásokra is ideálissá teszi őket, a rendkívül halk működésük és egyszerű beüzemelésük, a Quantum Systems szerint az irányításhoz való betanítás csak négy napot vesz igénybe a kezelők számára.

A jármű egy bőrönd nagyságú tárolóban érkezik a megrendelőhöz és a kicsomagolása néhány perc alatt megtörténik, vagyis az eszköz rendkívül gyorsan bevetésre alkalmas állapotba hozható. A berendezés, amit a gép elejére lehet szerelni, a NextVison által gyártott Raptor érzékelő: ez tartalmaz normál és infravörös kamerákat is, előbbi 1280x720 felbontású, negyvenszeres optikai és kétszeres digitális zoommal ellátott eszköz, 60°-os WFOV (széles látószögű) - 1.5°-os NFOV (szűk látószögű) - 0.75°DFOV látószöggel, az infravörös eszközök pedig LWIR/ NIR tartományban mérnek, vagyis hosszú hullámhosszú infravörös és közeli infravörös megfigyelésre is képesek. A másik típusú szenzor, a HD40-LV valamivel kisebb teljesítményű, alacsonyabb felbontású kamerákat tartalmaz, viszont 360 fokban pásztázza a területet.

A Vector és az ezekből kialakítható Scorpion drónokat az orosz-ukrán háborúban is bevetik: az eszközöket áprilisban rendelték meg az ukrán Védelmi Erők számára, és az első szállítmány június végén érkezett meg az országba. A Quantum Systems a rendelés nagyobb részét az elkövetkező időkben szállítja le, de az első drónokat már bevetették Zaporizzsja városának környékén.

(Fotó: Quantum Systems)

Házibarkács „antenna-puskát” vethetnek be a szakadárok az ukrán drónok ellen Legalábbis egy netre kikerült anyag azt állítja, hogy az eszköz segítségével már rengeteg ukrán drónt elkaptak. Lehet ennek bármi valóságalapja?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.