Szinte hangtalanul figyelik az ellenséget az Ukrajnában alkalmazott német drónok

2022 / 08 / 12 / Bobák Zsófia
Szinte hangtalanul figyelik az ellenséget az Ukrajnában alkalmazott német drónok
A Quantum Systems Vector felderítő egységei a hadszíntéren is könnyen ellátják a megfigyelési feladataikat.

A német Quantum Systems cég kisméretű, miniatűr repülőgéphez hasonló drónjai, a Vector és Scorpion a "szájukban" tartott kamerák és érzékelők segítségével végzik felderítési, adatgyűjtési munkájukat és a kezelést megkönnyítendő teljesen automata üzemmódban is képesek repülni. A drónok legnagyobb előnye, ami katonai alkalmazásokra is ideálissá teszi őket, a rendkívül halk működésük és egyszerű beüzemelésük, a Quantum Systems szerint az irányításhoz való betanítás csak négy napot vesz igénybe a kezelők számára.

A jármű egy bőrönd nagyságú tárolóban érkezik a megrendelőhöz és a kicsomagolása néhány perc alatt megtörténik, vagyis az eszköz rendkívül gyorsan bevetésre alkalmas állapotba hozható. A berendezés, amit a gép elejére lehet szerelni, a NextVison által gyártott Raptor érzékelő: ez tartalmaz normál és infravörös kamerákat is, előbbi 1280x720 felbontású, negyvenszeres optikai és kétszeres digitális zoommal ellátott eszköz, 60°-os WFOV (széles látószögű) - 1.5°-os NFOV (szűk látószögű) - 0.75°DFOV látószöggel, az infravörös eszközök pedig LWIR/ NIR tartományban mérnek, vagyis hosszú hullámhosszú infravörös és közeli infravörös megfigyelésre is képesek. A másik típusú szenzor, a HD40-LV valamivel kisebb teljesítményű, alacsonyabb felbontású kamerákat tartalmaz, viszont 360 fokban pásztázza a területet.

A Vector és az ezekből kialakítható Scorpion drónokat az orosz-ukrán háborúban is bevetik: az eszközöket áprilisban rendelték meg az ukrán Védelmi Erők számára, és az első szállítmány június végén érkezett meg az országba. A Quantum Systems a rendelés nagyobb részét az elkövetkező időkben szállítja le, de az első drónokat már bevetették Zaporizzsja városának környékén.

(Fotó: Quantum Systems)

Házibarkács „antenna-puskát” vethetnek be a szakadárok az ukrán drónok ellen Legalábbis egy netre kikerült anyag azt állítja, hogy az eszköz segítségével már rengeteg ukrán drónt elkaptak. Lehet ennek bármi valóságalapja?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.