Szinte hangtalanul figyelik az ellenséget az Ukrajnában alkalmazott német drónok

2022 / 08 / 12 / Bobák Zsófia
Szinte hangtalanul figyelik az ellenséget az Ukrajnában alkalmazott német drónok
A Quantum Systems Vector felderítő egységei a hadszíntéren is könnyen ellátják a megfigyelési feladataikat.

A német Quantum Systems cég kisméretű, miniatűr repülőgéphez hasonló drónjai, a Vector és Scorpion a "szájukban" tartott kamerák és érzékelők segítségével végzik felderítési, adatgyűjtési munkájukat és a kezelést megkönnyítendő teljesen automata üzemmódban is képesek repülni. A drónok legnagyobb előnye, ami katonai alkalmazásokra is ideálissá teszi őket, a rendkívül halk működésük és egyszerű beüzemelésük, a Quantum Systems szerint az irányításhoz való betanítás csak négy napot vesz igénybe a kezelők számára.

A jármű egy bőrönd nagyságú tárolóban érkezik a megrendelőhöz és a kicsomagolása néhány perc alatt megtörténik, vagyis az eszköz rendkívül gyorsan bevetésre alkalmas állapotba hozható. A berendezés, amit a gép elejére lehet szerelni, a NextVison által gyártott Raptor érzékelő: ez tartalmaz normál és infravörös kamerákat is, előbbi 1280x720 felbontású, negyvenszeres optikai és kétszeres digitális zoommal ellátott eszköz, 60°-os WFOV (széles látószögű) - 1.5°-os NFOV (szűk látószögű) - 0.75°DFOV látószöggel, az infravörös eszközök pedig LWIR/ NIR tartományban mérnek, vagyis hosszú hullámhosszú infravörös és közeli infravörös megfigyelésre is képesek. A másik típusú szenzor, a HD40-LV valamivel kisebb teljesítményű, alacsonyabb felbontású kamerákat tartalmaz, viszont 360 fokban pásztázza a területet.

A Vector és az ezekből kialakítható Scorpion drónokat az orosz-ukrán háborúban is bevetik: az eszközöket áprilisban rendelték meg az ukrán Védelmi Erők számára, és az első szállítmány június végén érkezett meg az országba. A Quantum Systems a rendelés nagyobb részét az elkövetkező időkben szállítja le, de az első drónokat már bevetették Zaporizzsja városának környékén.

(Fotó: Quantum Systems)

Házibarkács „antenna-puskát” vethetnek be a szakadárok az ukrán drónok ellen Legalábbis egy netre kikerült anyag azt állítja, hogy az eszköz segítségével már rengeteg ukrán drónt elkaptak. Lehet ennek bármi valóságalapja?


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.