Házibarkács „antenna-puskát” vethetnek be a szakadárok az ukrán drónok ellen

2022 / 05 / 19 / Felkai Ádám
Házibarkács „antenna-puskát” vethetnek be a szakadárok az ukrán drónok ellen
Legalábbis egy netre kikerült anyag azt állítja, hogy az eszköz segítségével már rengeteg ukrán drónt elkaptak. Lehet ennek bármi valóságalapja?

A videót a War Gonzo csatorna pakolta ki, amely egy orosz YouTube és Telegram csatorna, és kapcsolatba hozható a hivatalos orosz médiával – magyarán az ide kikerült anyagok valóságtartalmát nem árt némi fenntartással kezelni – számol be róla a The Drive. A videón az látható, hogy az oroszok által támogatott szeparatista röviden megmutatja ezt a „fegyvert”, valamint az ukrán drónt is, amit ezzel hatástalanítottak. Mint a The Drive írja, a drón ránézésre egy kínai DJI Mavic 2, vagy hasonló eszköz, amely kereskedelmi forgalomban könnyen beszerezhető.

Ilyen drónokat némi átalakítás után bevetnek az ukránok is, és a drónon lehet ukrán jelzést is látni – de mindez persze borzasztó távol áll a predöntő bizonyítéktól. A drónvadász puska neve Kulibin, ami a híres orosz feltalálóra, Kulibin Ivánra utal, és láthatólag úgy rakták össze különböző (egyébként nem részletezett – ez a kommentár szerint „katonai titok”) alkatrészekből. A puska „lelke” a puskacsőként funkcionáló Yagi-Uda antenna (idősebbek ezt egyszerű tévéantennaként ismerhetik), mely egyébként valóban hatásos lehet a kereskedelmi drónok ellen.

Amennyiben ez a barkácseszköz működik, az úgy lehetséges, hogy az antenna ideális két pont között a középtávú rádiófrekvenciás kommunikációra. Épp ezért több „drónelhárító” puska is alapvetően ezekre az antennákra épül -- a rendszer alapelve pedig, hogy zavarja a drón és az irnyítóegység közötti kommunikációt, ami miatt az eszköz automata landolást hajt végre.

Ha tehát a videóban tényleg egy ilyen drón látható, az épp ezért lehet sértetlen, mert egy „default” landolást követően ért talajt. Vagy sem, mivel a szeparatisták meg sem próbálták az eszközt működés közben is bemutatni, igaz, sokat az sem jelentene, mivel a drónt akár távolról is irányíthatja valaki. Az mindenesetre biztos, hogy a házi készítésű, átalakított drónoknak kiemelt szerep jut a háborúban – erről korábban mi is írtunk:

Az egyik legeredményesebb ukrán tankgyilkos egység programozókból áll A főleg IT-szakemberekből verbuvált drón-egység az inváziós orosz seregek elleni harc egyik legfontosabb eleme, mivel kereskedelmi drónokat alakítanak át háborús célokra, és ezekkel végeznek küldetéseket.

Az elvi lehetőség tehát adott, hogy ezekkel a drónokkal a szeparatisták szintén barkács eszközökkel vegyék fel a harcot – mivel a szeparatisták eléggé küzdenek az eszköz és ellátmányhiánnyal, lehet nincs is egyéb választásuk. A puskából egyébként az elmondások alapján mindössze egyetlen darab létezik.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.