Házibarkács „antenna-puskát” vethetnek be a szakadárok az ukrán drónok ellen

2022 / 05 / 19 / Felkai Ádám
Házibarkács „antenna-puskát” vethetnek be a szakadárok az ukrán drónok ellen
Legalábbis egy netre kikerült anyag azt állítja, hogy az eszköz segítségével már rengeteg ukrán drónt elkaptak. Lehet ennek bármi valóságalapja?

A videót a War Gonzo csatorna pakolta ki, amely egy orosz YouTube és Telegram csatorna, és kapcsolatba hozható a hivatalos orosz médiával – magyarán az ide kikerült anyagok valóságtartalmát nem árt némi fenntartással kezelni – számol be róla a The Drive. A videón az látható, hogy az oroszok által támogatott szeparatista röviden megmutatja ezt a „fegyvert”, valamint az ukrán drónt is, amit ezzel hatástalanítottak. Mint a The Drive írja, a drón ránézésre egy kínai DJI Mavic 2, vagy hasonló eszköz, amely kereskedelmi forgalomban könnyen beszerezhető.

Ilyen drónokat némi átalakítás után bevetnek az ukránok is, és a drónon lehet ukrán jelzést is látni – de mindez persze borzasztó távol áll a predöntő bizonyítéktól. A drónvadász puska neve Kulibin, ami a híres orosz feltalálóra, Kulibin Ivánra utal, és láthatólag úgy rakták össze különböző (egyébként nem részletezett – ez a kommentár szerint „katonai titok”) alkatrészekből. A puska „lelke” a puskacsőként funkcionáló Yagi-Uda antenna (idősebbek ezt egyszerű tévéantennaként ismerhetik), mely egyébként valóban hatásos lehet a kereskedelmi drónok ellen.

Amennyiben ez a barkácseszköz működik, az úgy lehetséges, hogy az antenna ideális két pont között a középtávú rádiófrekvenciás kommunikációra. Épp ezért több „drónelhárító” puska is alapvetően ezekre az antennákra épül -- a rendszer alapelve pedig, hogy zavarja a drón és az irnyítóegység közötti kommunikációt, ami miatt az eszköz automata landolást hajt végre.

Ha tehát a videóban tényleg egy ilyen drón látható, az épp ezért lehet sértetlen, mert egy „default” landolást követően ért talajt. Vagy sem, mivel a szeparatisták meg sem próbálták az eszközt működés közben is bemutatni, igaz, sokat az sem jelentene, mivel a drónt akár távolról is irányíthatja valaki. Az mindenesetre biztos, hogy a házi készítésű, átalakított drónoknak kiemelt szerep jut a háborúban – erről korábban mi is írtunk:

Az egyik legeredményesebb ukrán tankgyilkos egység programozókból áll A főleg IT-szakemberekből verbuvált drón-egység az inváziós orosz seregek elleni harc egyik legfontosabb eleme, mivel kereskedelmi drónokat alakítanak át háborús célokra, és ezekkel végeznek küldetéseket.

Az elvi lehetőség tehát adott, hogy ezekkel a drónokkal a szeparatisták szintén barkács eszközökkel vegyék fel a harcot – mivel a szeparatisták eléggé küzdenek az eszköz és ellátmányhiánnyal, lehet nincs is egyéb választásuk. A puskából egyébként az elmondások alapján mindössze egyetlen darab létezik.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.