Szinte tökéletesen leköveti az ember kézmozdulatait a brit cég távvezérelhető robotkeze

2022 / 07 / 16 / Palotai Nándor
Szinte tökéletesen leköveti az ember kézmozdulatait a brit cég távvezérelhető robotkeze
A Shadow Robot Company most egy szenzorokkal ellátott irányítókesztyűt is fejlesztett a robotkéz mellé, mely mindössze pár milliszekundumos késéssel követi a használó minden mozdulatát.

A Shadow Robot története egy kis pincében kezdődött, ahol a – műszaki végzettséggel nem rendelkező – későbbi alapító elkezdett kísérletezni, és hobbiműszerészek is összejöttek alkalomadtán a helyszínen. Ezek az összejövetelek vezettek később oda, hogy céget is alapítsanak a kísérletezők, mely mára már – állításuk szerint – Anglia legidősebb robotikai vállalkozása, és olyan vállalatoknak dolgoztak beszállítóként, mint a Siemens, a Hitachi, vagy Qualcomm, de működtek már együtt az MIT-vel és a NASA-val is.

A Shadow Robot 2019-ben mutatta saját, távvezérelhető robotikus rendszerét, mely az emberi kéz felépítésével rendelkezik, továbbá az érintés érzetének közvetítésére is alkalmas. A robotkézben összesen 120 szenzor és 20 darab apró elektromotor található. Ezek a szenzorok adják tovább a nyomás, az erő, a hőmérséklet és a vibráció érzetét a robot irányítójának. A robotkéz vezérlésére kifejlesztett kesztyű pár napja bemutatott, a fenti videón is látható legfrissebb, könnyített példánya 6 db elektromágneses szenzort tartalmaz, és mindössze 4 milliszekundumos késéssel továbbítja a jeleket a robotkéz felé. A távvezérelt robotkéz körülbelül 0,5mm pontossággal követi le a felhasználó mozdulatait, illetve 0,15 fokos pontossággal állnak irányba a forgó alkatrészei. A teljes rendszer körülbelül 50 milliszekundumos késéssel működik.

A Shadow Robot szerint találmányuknak nagy hasznát fogják venni olyan iparágakban, ahol szükség van az ember motorikus képességeire, azonban maguk a körülmények túlságosan veszélyessé teszik az emberi jelenlétet. A cég kutatói szerint a nukleáris ipar, a gyógyszeripar, illetve az űrkutatás leszek majd azok a főbb területek, ahol a távvezérelhető robotkéz érdemi segítséget fog jelenteni.

(Fotó: Shadow Robot Company) 

Gépi tanulással olvas a gondolatokban a robotkéz és ki is egészíti a hiányzó információkat Beépített chip és gépi tanulás segítségével érzékeli és értelmezi a gondolatokat a robotkéz, de a jövőben a chip akár más eszközök, autók vagy telefonok gondolati úton való irányítására is alkalmas lehet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.