Szintet lépett a Google: már szavakat és képeket is kombinálhatunk kereséskor

2022 / 04 / 09 / Pőcze Balázs
Szintet lépett a Google: már szavakat és képeket is kombinálhatunk kereséskor
Új megoldással bővül a Google keresője: a multisearch-csel akkor is megtalálhatunk weboldalakat, ha nem találjuk hozzá a pontos szavakat.

A legtöbb esetben, ha kíváncsiak vagyunk valamire az interneten, kiválóan le tudjuk írni szavakkal. "MÁV menetrend", "Meddig főzzem a tésztát?", "József Attila édesanyja neve". Azonban vannak helyzetek, amikor híján vagyunk a szavaknak, mégis nagy szükségünk volna egy weboldal segítségére. Ki emlékszik már a konyhabútora nyakatekert svéd nevére, miközben használt alkatrészeket keres hozzá? Ha meglátunk egy ismeretlen növényt, honnan fogjuk kideríteni, hogy mérgező-e? Ki tudja szavakkal leírni azt a különleges zakót, amiről jó lenne tudni, hogy melyik rocksztár hordta rendszeresen? Lehetetlennek persze egyik feladvány sem lehetetlen, de vagy kiváló szókincsre van hozzá szükség, vagy először a Google Lens-re, ami elárulja, hogy mit látunk pontosan, aztán egy újabb keresésre, hogy kiderüljön, amire kíváncsiak vagyunk.

A multisearch ezt oldja meg egyetlen lépésben

Igaz, egyelőre csak béta üzemmódban, és az Egyesült Államokban. Belinda Zeng termékmenedzser a Google blogján azt írja, hogy ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy ruha kapható-e más színben, csak lőjünk róla egy fotót, és írjuk mellé, hogy "zöld". Ha készítünk egy fotót a fűszernövényről, amiről már azt sem tudjuk, hogy micsoda, de az biztos, hogy nincs jól, és mellé írjuk, hogy "ápolás", máris tudni fogjuk, mi a teendő. Illetve Zeng, ha szép körmöket lát, csak készít egy képet, és bepötyögi, hogy "útmutató".

Blogbejegyzése szerint mesterséges intelligencia segíti a keresőt abban, hogy "természetesebb és intuitívabb" módon adhassuk át, amire kíváncsiak vagyunk. Ehhez a jövőben a MUM (multitask unified model) nevű rendszerüket is igénybe vehetik. Ez a fejlesztők szerint annyira alaposan megérti az információt, amit feldolgoz, hogy azt is megkérdezhetjük a Google-től, hogy ha egy újabb hegyet szeretnénk megmászni, hogy a korábbi túránkhoz képest milyen különbségekre számítsunk. Vagyis ahelyett, hogy túraútvonalakról szóló weboldalakat sorolna fel, végigelemzi a hegy magasságát, emelkedését, de akár az infrastruktúrát is, és ez alapján javasol olvasnivalókat. A jövőben talán az is előfordulhat, hogy kinézünk egy ruhát, rákeresünk, hogy milyen színekben kapható még, de a Google szól, hogy ne fáradjunk, nem a mi fazonunk.

(Borítókép: Agence Olloweb/Unsplash)

Néhány gombnyomással törölhetjük a legutóbbi Google-kereséseinket, már Androidon is IPhone-okon tavaly nyár óta elérhető a magánszféra-védelmi megoldás.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.