Hogyan működhet a szív akár egy napig is a testen kívül? Az orvostudomány már erre is rájött

2020 / 02 / 20 / Perei Dóra
Hogyan működhet a szív akár egy napig is a testen kívül? Az orvostudomány már erre is rájött
Az orvostudomány mostanáig csupán négy órán keresztül tudta életben tartani a kioperált szíveket, ám egy úttörő szívátültető eszközzel ez az idő akár egy teljes napra kitolódhat.

Ha valamire, akkor az életmentő beavatkozásokra különösen igaz, hogy az idő a legdrágább kincs, hiszen minden másodperc magában hordozza a siker vagy a kudarc lehetőségét. A tudomány jelenlegi állása szerint pedig a testből történő kiemelése után (szállítással, miegymással együtt) nagyjából négy óra áll a sebészek rendelkezésére a szervátültetésre. Hamarosan azonban ezrek köszönhetik majd életüket egy amerikai találmánynak, az ULISSES-nek.

Az új technológiának köszönhetően a négyórás időintervallum huszonnégy órára növekedhet, ami számottevően megnövelheti a sikeres transzplantációk számát.

Az eszközt előzetesen öt sertésszíven tesztelték (mivel az állatok szívfelépítése nagyon közel áll az emberéhez), a kísérlet végén pedig a szervek még egy nap után is életképesek maradtak, míg a sejtelhalásra utaló jelek minimálisak voltak.

"Az ULISSES valódi úttörő, ami ezrek életét megmentheti a jövőben." - mondta Dr. Rafael Veraza, a Texas Egyetem munkatársa a termék bemutatására rendezett seattle-i orvosi konferencián.

Az eszköz egy oxigéntartályból és egy hozzátartozó 'kulacsból' áll: hogy működőképesen tartsák a szerveket, a kutatók megpróbálták tökéletesen lemásolni az emberi szervezetet.

Az artériákon keresztül egy tartósító oldatot engedtek át, majd percenként hatvan oxigénimpulzussal rekonstruálták a szívverést, valamint a testben elfoglalt helyéhez hasonló burokban tartották annak érdekében, nehogy összeomoljon saját nyomása alatt.

 

Az MI megjósolja, számíthatunk-e egy éven belül infarktusra

Négyszázezer ember egymillió hétszázezer EKG-lelet. Ennyi eredményt futtattak le egy algoritmuson egy nagyszabású pennsylvaniai orvosi vizsgálatban, hogy kimutassák a szívműködésből eredő lehetséges halálesetek számát a következő egy éven belül. A vizsgálat végén a kockázatelemzést összevetették a tényleges mortalitással;

kiderült, hogy az MI pontosabban előrejelezte az életveszélyt az emberi szívspecialistáknál. Ám hogy miből, azt az utólagos elemzések után sem sikerült megfejteni.

Annyi bizonyos, hogy a Brandon Fornwalt vezetésével dolgozó kutatócsapat az MI algoritmusát kétféle adattal tanította be: az egyszerűbb modellben csak az EKG feszültséget mérő nyers adatokat adták meg, míg az összetettebben a páciensek életkorát és nemét is. Az MI pedig mindezek alapján tett valószínűségi előrejelzéseket arra vonatkozóan, kik halnak meg egy éven belül.

Méghozzá elképesztő pontossággal: a tényleges mortalitással összevetve az MI 0.85-ös valószínűséget ért el. A jelenleg használt előrejelzési modellek ehhez képest csak 0,60 és 0,8 közötti becslésekre képesek.

Ezen kívül az MI pontosan megjósolta az életveszélyt olyan esetekben is, ahol a kardiológusok normálisnak látták az EKG-adatokat. Három kardiológus utólag egymástól függetlenül újra kiértékelte az eredményeket, de ekkor sem láttak veszélyre utaló jeleket, melyeket viszont az MI simán beazonosított.

„Úgy tűnik modellünk olyan dolgokat is észrevesz, amiket az emberek egyelőre nem látnak” – mondta Formwalt. Hozzátette: a mesterséges intelligencia csupa olyasmit taníthat nekünk, amit évtizedek óta rosszul értelmezünk.

(Fotó: TPR.org, The Rivard Report)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.