Szmogmentes biciklivel, szmogevő plakáttal és szmogporszívókkal küzdenek a légszennyezés ellen

2024 / 02 / 21 / Bobák Zsófia
Szmogmentes biciklivel, szmogevő plakáttal és szmogporszívókkal küzdenek a légszennyezés ellen
Egy holland építésziroda által szmogporszívóknak hívott tornyok ionizáló technológiával szabadítják meg a levegőt a PM2.5 és PM10 részecskéktől és hasonló technológiával működik a szmogmentes biciklijük is.

A holland Studio Roosegaarde közel egy éve indította útjára a Smog Free Project elnevezésű kampányát, aminek keretében a légszennyezést igyekeznek csökkenteni urbánus környezetben és olyan tiszta levegőjű "buborékokat" teremtenek, ahol az emberek egy kis időre fellélegezhetnek a szmoggal borított nagyvárosokban. A projekt központi eleme a szmogtorony (Smog Free Tower), amit a stúdió a világ első szmogporszívójának nevez és ami a filteres szmogtornyoktól eltérő módszerrel működik. A hét méter magas torony a cég által szabadalmaztatott pozitív ionizácós technológiával tisztítja a levegőt: a folyamat során a toronyban található elektródák elektromos áram hatására ionokat bocsátanak ki, amelyek pozitív töltésűvé teszik a levegőben található, szmogot alkotó szennyezőanyagokat. Ezután a negatív töltésű elektródák magukhoz vonzzák a pozitív töltésű részecskéket, és csak a tiszta levegő marad hátra, ami torony néhány tíz méteres körzetében érezteti a hatását. Mivel az épületek viszonylag kis méretűek, ezért valóban csak arra elegendőek, hogy friss levegőjű "buborékokat" teremtsenek a városokban, nagyobb körzetek megtisztítását nem tudják elvégezni, de a stúdió célja, hogy minél többet helyezzen üzembe közülük. Szmogtornyok, azaz szmogmentes tornyok már készültek Rotterdamban és Pekingben is, a legújabbat pedig Abu-Dzabiban adták át idén.

A tornyok a PM2.5 és PM10 részecskéket is szűrik és kevés energiafelhasználással 30 000 köbméternyi levegőt képesek megtisztítani egy óra alatt. Az energiát megújuló forrásokból fedezik, a kinyert szennyezőanyagokat pedig felhasználják a szmoggyűrű készítéséhez, amit meg is lehetett vásárolni egy kickstarteres kampány alatt. Jelenleg a gyűrűk közül néhányat múzeumok őriznek az Egyesült Államokban, Kanadában, Hollandiában és Svájcban.

A Smog Free Project a tornyokon kívül más, rendhagyó formákban is segíti a légszennyezés mérséklését: ezek a megoldások nem járnak ugyan jelentősebb hatással a környezetre, de figyelemfelkeltő jellegükkel promotálják a szmogmentes környezet kialakításának fontosságát. A szmogmentes bicikli egy felszerelhető filterrel szűri a levegőt kerékpározás közben, hogy a biciklin ülő tiszta levegőt kapjon, a szmogevő plakát pedig egy speciális bevonattal gyűjti be a szmogot alkotó részecskéket és fotokatalízissel szabadul meg tőlük. A kerékpár prototípusát 2018-ban mutatták be és az első plakátot Mexikóban állították fel, ahol öt éven át tud üzemelni.

(Fotó: Studio Roosegaarde)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.