Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik

2023 / 10 / 03 / Bobák Zsófia
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Mi lenne, ha úgy kiabálhatnánk nyilvános helyen, hogy nem zavarjuk vele másokat vagy ha a tükör mondaná meg, hogy a megfelelő ruhát viseljük-e? Egy japán cég megoldotta ezeket a problémákat.

Manapság számtalan okoskiegészítő, hordható okoseszközök, okosotthon berendezések, VR-, és AR- felszerelések állnak rendelkezésre a legkülönbözőbb igények kielégítésére és problémák megoldására, de időnként olyan kütyük is születnek a tervezők asztalán, amelyek még ezeknek a speciális okoskészülékek egészen széles spektrumában is szokatlannak számítanak. Míg a legtöbb berendezésnek céltudatosan minél multifunkcionálisabb jelleget adnak a tervezők, vagy úgy alakítják ki őket, hogy egy nagyobb rendszer részét alkothassák, addig egyes rendhagyó kiegészítők egy-egy nagyon specifikus probléma megoldására készültek,

időnként olyan problémák kezelésére, amelyekről nem is feltétlenül tudtuk, hogy zavaróak, amíg meg nem érkezett rájuk a megoldás.

A Panasonic leányvállalata, a Shiftall éppen ilyen különleges okoseszközök fejlesztésével foglalkozik.

Mutalk, a hordható csend

Az éjszakai videójátékozást kedvelők szomszédainak stresszmentesítésére és a kávézókban online meetingeket tartó emberek mellett ülők nyugalmának biztosítására a Shiftall egy olyan készülékkel állt elő, amely könnyen és gyorsan elnémítja viselőjét és segít a csend és béke megőrzésében. A Mutalk egy szájra helyezhető, mikrofonnal ellátott berendezés, amely zajszűrő funkciójának köszönhetően enyhíti a hangos beszéd kellemetlen hatásait, hogy a felhasználó kedvére kiabálhasson és ezzel egy időben a környezetében lévők zavartalanul folytathassák mindennapos tevékenységeiket.

A hordható eszközt egy levehető pánttal lehet a fejre erősíteni és a száj elé helyezve jelentősen csökkenti a hangerőt: a cég állítása szerint akár 20-30 dB-lel tudja redukálni a zajszintet és az ígéretek szerint annyira tompítja a kiabálás vagy nagyon hangos beszéd erejét, hogy az sokkal elviselhetőbbnek tűnik a közelben lévők számára. A berendezés formailag VR-szemüveghez hasonló, csak a szemek helyett a szájat fedi, mikrofonnal van felszerelve és egy kivehető és mosható anyaggal van bélelve, ami a higiénikus használatot biztosítja. A Mutalkot Bluetooth kapcsolattal okostelefonra is csatlakoztathatjuk. Működési elvét tekintve az eszköz Helmholtz rezonátorral eliminálja a nemkívánatos frekvenciájú hangokat, magasabb frekvenciák (1600 Hz - 2000 Hz) esetében mínusz 30 decibel a maximális teljesítménye. A berendezés mindössze 183 grammot nyom, így nem olyan kényelmetlen a viselete és egyhuzamban 8 órán át működik, ezután egy óra alatt lehet feltölteni.

A Mutalk egyik legérdekesebb jellemzője, hogy Japánban (a gyártó elmondása szerint) igen kelendő, ezért nemrégen az amerikai piacon is megjelent: júniustól kezdve 74 000 forintért lehetett előrendelni a vásárlóknak.

Project: NeSSA - a tükör, ami helyettünk emlékezik

A Project: NeSSA a Shiftall még fejlesztés alatt álló találmánya, amely egy hétköznapi, de mégis egyedi problémára nyújt megoldást: segítségével elkerülhetjük, hogy ugyanazt a ruhát vegyük fel két egymást követő eseményen és ezzel rossz benyomást keltsünk ismerőseink előtt. Míg az okostükrök többsége multifunkciós célokat szolgál, beleértve a test paramétereinek, a bőr vagy a fogak állapotának felmérését, egészségügyi tanácsadást és hírek, információk megjelenítését a reggeli készülődés közben, addig a NeSSA kizárólag egy feladatra alkalmas és erre már nevében is utalnak: a NeSSA név a NEver Same Shirt Again (Soha Többé Ugyanazt a Pólót) betűinek válogatásából áll össze.

A Project: NeSSA kamerákkal felszerelve készít felvételt az előtte megjelenő személyről és az okostelefonnal összekötve, a naptár, az események és azokon megjelenő emberek listájának elemzésével számítja ki, vajon az aktuális rendezvényen lesznek-e olyan résztvevők, akik egy korábbi eseményen is láthatták már esetleg ugyanazt az öltözéket rajta. Korábbi adatokra támaszkodva akkor is tud valamilyen figyelmeztető jelzést adni, amennyiben nem ismeri a résztvevők listáját pontosan, de a ruhával már sokadik alkalommal találkozott és az esemény jellegének elemzésével magasabbnak ítéli meg a kockázatot.

A WiFi kapcsolattal ellátott tükör 46*4,7*150 centiméter méretű, 15 kilogrammot nyom és LED-világítással is ellátták. A Panasonic, sok más újdonsággal együtt a 2020-as CES-en mutatta be a nagyközönség számára, de az okoseszköz egyelőre inkább csak koncepciónak bizonyult, mivel kereskedelmi forgalomban azóta sem jelentették meg.

RGB-Light, árnyék másképp

Egyike a Shiftall semennyire nem praktikus, viszont a maga nemében szórakoztató fejlesztéseinek az RGB-világítás, ami lehetővé teszi, hogy a fény és sötét unalmas váltakozása helyett még az árnyékok is színessé váljanak. A lámpa a Project: NeSSA-nál is specifikusabb: egyetlen feladata, hogy azokat szolgálja, akik unják az árnyékukat is. A berendezés nem is különösebben okos és nem is igazán high-tech vagy futurisztikus, egyszerűen csak az RGB színmodell három alapszínével, vörös, zöld és kék használatával éri el a színes hatást.

Az alig egy kilogrammos, 303*109,7 mm-es fényforrás LED-világítással működik, Bluetooth kapcsolattal csatlakoztatható és csak felfüggesztett, mennyezeti lámpa formájában létezik, amelyet Misa Kono tervező álmodott meg. A berendezést okostelefonos kapcsolaton át lehet irányítani és pontosan annyit tud, amennyi a céljának beteljesítéséhez szükséges: színes árnyékot vet és ezzel szórakoztatóbbá varázsolja a környezetet. A lámpához tartozó alkalmazást az Apple alkalmazás áruházából lehet letölteni, ezen keresztül lehet szabályozni a fény és árnyék színeit, valamint kedvenc használati módot beállítani.

Az RGB-lightot borsos áron, 370 000 forintért lehet megvásárolni, de Japánban ingyen kiszállítás jár hozzá.

(Fotó: Shiftall)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.