Találtak egy hétezer éves utat a Földközi-tenger mélyén a szomszédunkban

2023 / 05 / 10 / Felkai Ádám
Találtak egy hétezer éves utat a Földközi-tenger mélyén a szomszédunkban
Horvátországban találták meg műholdképek alapján gondosan egymásra helyezett kőlapokból készült utat mélyen a tenger fenekén.

Az utat a neolitikus Soline lelőhelyen találták, amely a horvátországi Korčula-sziget partjainál fekszik. A kutatók szerint az ősi átjáró egykor egy mesterséges szigeten fekvő településsel kötötte össze a szigetet, de az út jelenleg 4-5 méterrel az Adriai-tenger alatt, a Földközi-tengerben fekszik. Soline maradványait a Korčula körüli vizekről készült műholdfelvételek alapján azonosították először 2021-ben, amikor is felfigyeltek a víz alatti "különös struktúrákra" – számol be róla a Vice.

Kutatás közben a régészek egy ősi település falaira bukkantak, amelyet úgy tűnt, hogy egy keskeny földsáv köt össze a főszigettel. A jelenleg víz alatti helyet vélhetően a neolitikus Hvar kultúra építtette, amely egykor az Adriai-tenger keleti részét foglalta el. Habár a Soline-ból származó szerves leleteket körülbelül 4900 évvel ezelőttre datálták szénalapú kormghatározással, a kutatók szerint az újonnan felfedezett út valószínűleg még ennél is több évezreddel régebbi. A gondosan egymásra rakott kőlapokból készült, körülbelül 4 méter széles utat a tengerfenéken sárrétegek alatt fedezték fel.

A Zadari Egyetem közleménye szerint az ősi út egykor Soline-t Korčulával kötötte össze, és már 7000 évvel ezelőtt is használatban lehetett. A település többi részéhez hasonlóan a az út is azért maradhatott fenn évezredeket követően, mert a horvát tengerpart körényki szigetek megvédik a térséget a nagyobb hullámveréstől.

A neolitikus út felfedezésének bejelentésével együtt a kutatók kitértek a Gradina-öböl körül, Korčula túloldalán, folyamatban lévő feltárásuk részleteire is – itt a régészek a közelmúltban azonosítottak egy második víz alatti települést Soline-hoz hasonló mélységben, amely szinte teljesen megegyezik a két évvel ezelőtt felfedezett lelőhellyel. Az ásatáskor számos kőkorszaki lelet került elő, köztük kovakő pengék, kőbalták és malomkövek töredékei is. A Soline-ban találtakhoz hasonlóan ezek a nemrégiben felfedezett tárgyak is a hvari kultúrához köthetőek.

A víz alatti kutatások mellett a régészek ősi lelőhelyeket is feltárnak a szárazföldön, köztük egy barlangot a közeli Vela Luka városában, amelyet legalább 19 000 éve számos különböző kultúra, köztük a Hvar is használt.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.