Találtak egy hétezer éves utat a Földközi-tenger mélyén a szomszédunkban

2023 / 05 / 10 / Felkai Ádám
Találtak egy hétezer éves utat a Földközi-tenger mélyén a szomszédunkban
Horvátországban találták meg műholdképek alapján gondosan egymásra helyezett kőlapokból készült utat mélyen a tenger fenekén.

Az utat a neolitikus Soline lelőhelyen találták, amely a horvátországi Korčula-sziget partjainál fekszik. A kutatók szerint az ősi átjáró egykor egy mesterséges szigeten fekvő településsel kötötte össze a szigetet, de az út jelenleg 4-5 méterrel az Adriai-tenger alatt, a Földközi-tengerben fekszik. Soline maradványait a Korčula körüli vizekről készült műholdfelvételek alapján azonosították először 2021-ben, amikor is felfigyeltek a víz alatti "különös struktúrákra" – számol be róla a Vice.

Kutatás közben a régészek egy ősi település falaira bukkantak, amelyet úgy tűnt, hogy egy keskeny földsáv köt össze a főszigettel. A jelenleg víz alatti helyet vélhetően a neolitikus Hvar kultúra építtette, amely egykor az Adriai-tenger keleti részét foglalta el. Habár a Soline-ból származó szerves leleteket körülbelül 4900 évvel ezelőttre datálták szénalapú kormghatározással, a kutatók szerint az újonnan felfedezett út valószínűleg még ennél is több évezreddel régebbi. A gondosan egymásra rakott kőlapokból készült, körülbelül 4 méter széles utat a tengerfenéken sárrétegek alatt fedezték fel.

A Zadari Egyetem közleménye szerint az ősi út egykor Soline-t Korčulával kötötte össze, és már 7000 évvel ezelőtt is használatban lehetett. A település többi részéhez hasonlóan a az út is azért maradhatott fenn évezredeket követően, mert a horvát tengerpart körényki szigetek megvédik a térséget a nagyobb hullámveréstől.

A neolitikus út felfedezésének bejelentésével együtt a kutatók kitértek a Gradina-öböl körül, Korčula túloldalán, folyamatban lévő feltárásuk részleteire is – itt a régészek a közelmúltban azonosítottak egy második víz alatti települést Soline-hoz hasonló mélységben, amely szinte teljesen megegyezik a két évvel ezelőtt felfedezett lelőhellyel. Az ásatáskor számos kőkorszaki lelet került elő, köztük kovakő pengék, kőbalták és malomkövek töredékei is. A Soline-ban találtakhoz hasonlóan ezek a nemrégiben felfedezett tárgyak is a hvari kultúrához köthetőek.

A víz alatti kutatások mellett a régészek ősi lelőhelyeket is feltárnak a szárazföldön, köztük egy barlangot a közeli Vela Luka városában, amelyet legalább 19 000 éve számos különböző kultúra, köztük a Hvar is használt.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.