Találtak egy újabb, hatalmas krátert abból az időből, amikor a dinoszauruszok kihaltak

2022 / 08 / 18 / Felkai Ádám
Találtak egy újabb, hatalmas krátert abból az időből, amikor a dinoszauruszok kihaltak
Nem ez az aszteroida okozta a dinoszauruszok kihalását, de mindenesetre érdekes, hogy két ilyen ritka esemény, mint a nagyobb aszteroidabecsapódás az időben ilyen közel legyen egymáshoz. Az sem zárható ki, hogy kapcsolat is van a kettő közt.

Hatvanhat millió évvel ezelőtt egy aszteroida becsapódott a Földbe, és hatalmas, 8 km átmérőjű krátert hagyott maga után – mint azt a CNN írja azonban: ez az aszteroida nem az az égitest volt, amely a dinoszauruszok idején masszív fajkihalást indított el. Az eddig ismeretlen becsapódás után maradt nyomot ugyanis most fedezték fel 400 km-re Nyugat-Afrika partjaitól. Viszont ez az égitest nagyjából akkor csapódott be, mint a másik. Éppen ezért az újonnan felfedezett Nadír-kráter hozzáadhat valamennyit a Föld azon kataklizmájával kapcsolatos ismereteinkhez is.

Talán egy titokzatos égitest miatt, de huszonhétmillió évenként masszív fajkihalás söpör végig a bolygón Sötét anyagot, rejtélyes, aszteroidákat eltérítő barna törpét és a földi vulkanikus tevékenységet, illetve ezek valamilyen érthetetlen együttállását sejtik Föld ciklikus tömeges fajkihalásának a hátterében. A talán most zajló kihalási esemény azonban különbözik az eddigiektől.

Az ilyen kráterek felfedezése mindig nagyon fontos, mert ezek a becsapódások relatíve ritkák a Föld történelmében – nyilatkozott a CNN-nek egy szakértő. Jelenleg kevesebb mint 200 olyan krátert ismerünk, amelyet biztos, hogy egy Földbe csapódó égitest hagyott maga után. A Nadír-kráter másik érdekessége azonban, hogy a víz alatt található – amire pedig tényleg csak pár példát ismerünk. Mint a szakember fogalmazott:

„Egy ekkora víz alatti becsapódási kráter tanulmányozása segítene megértenünk az óceáni becsapódások folyamatát, amelyek a leggyakoribbak ugyan, de a legkevésbé felfedezettek vagy megértettek.”

A kráter 8 kilométer széles, és valószínűleg egy több mint 400 méter széles aszteroida okozta. Habár ez sokkal kisebb égitest volt, mint az a város méretű aszteroida, amely a 160 kilométer széles Chicxulub-krátert hagyta maga után, amely a mai Mexikó partjainál csapódott be, és amely a bolygó nagy részén tömeges kihalásához vezetett, mégis meglehetősen méretes objektum lehetett. Maga a becsapódás pedig legalábbis az Atlanti-óceánon és környékén súlyos következményekkel járhatott: ilyen volt a 6,5-7-es erősségű földrengés, de magát a légrobbanást a bolygón mindenhol hallani lehetett, a kráter körül pedig körülbelül 1 km magas szökőár indulhatott el.

A kráter korára a lokális mikrofosszíliák alapján következtettek – de a pontos életkor kapcsán lehetséges egy egymillió év körüli tévedési tartomány. Hogy ezek alapján az ezt okozó égitestnek lehetett-e valami köze a Chicxulub-krátert maga mögött hagyó aszteroidához, arra a kérdésre a válasz az, hogy lehetséges. Mindenesetre az ekkora, Földbe csapódó aszteroidák elég ritkák – hasonló eseményre csak 700 ezer évenként kerül sor nagyjából. Ha pedig akad kapcsolat a két égitest között, akkor nem kizárt, hogy a Nadír-krátert okozó aszteroida egy nagyobb aszteroida szétesésének az eredménye lehet a Föld közelében – és a különálló töredékek a Föld keringése során szétszóródtak, de az is lehetséges, hogy az égitest egy hosszabb ideig (1 millió éven át) tartó zápor része volt. A dolgok tisztázása érdekében a felfedezés mögött álló Uisdean Nicholson, az edinburghi Heriot-Watt Egyetem adjunktusa szerint fontos lenne megértenünk, hogy mi történt akkoriban a belső Naprendszerben. Ha viszont a két becsapódás közt akad kapcsolat, akkor nem kizárt, hogy fogunk még több krátert is találni. Kérdés az is, hogy pontosan milyen hatása lehetett több, egymást követő becsapódásnak a bolygónkra.

(Kép: Pixabay/MasterTux)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.