Talán Antonius és Kleopátra sírja is a most felfedezett, egyiptomi alagút közelében lehet

2022 / 11 / 13 / Felkai Ádám
Talán Antonius és Kleopátra sírja is a most felfedezett, egyiptomi alagút közelében lehet
Nagy a valószínűsége, hogy a híres pár közös, titkos sírja azon a területen található, ahol most felfedeztek egy mérnöki csodának tartott, több mint egy kilométer hosszú alagutat.

A San Domingo Egyetem által szervezett közös dominikai-egyiptomi régészeti missziónak Dr. Kathleen Martins vezetésével sikerült felfedeznie egy sziklába vájt alagutat a földfelszín alatti körülbelül 13 méteres mélységben egy régészeti feltárás során a Taposiris Magna templom területén, Alexandriától nyugatra – számol be róla az Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium sajtóközleménye. Az alagút körülbelül 1305 m hosszú és körülbelül 2 m magas. A templom közelében két alabástromból készült fejet találtak, amelyek közül az egyik egy, a Ptolemaioszi korból származó személyt ábrázol.

Dr. Kathleen Martins szerint az alagút nagyon hasonlít a görög Megarai Eupalinosz munkájára – ez az 1036 méter hosszúságú alagút volt a világon a második olyan alagút, amit a hegy két végéről, egyszerre indítottak, hogy a két vágat a hegy mélyében találkozzon: a két vágat végül mindössze hatvan centi eltéréssel ért össze. A most felfedezett alagút viszont még ennél is hosszabb tehát olyan 300 méterrel, és Dr. Martins szerint egyértelműen az ókor egyik mérnöki csodájáról van szó.

A Taposiris Magna templom alapjainak egy része víz alá merült, melynek feltárásán tehát jelenleg is dolgozik a misszió. A tudományos források szerint legalább 23 földrengés rázta meg az egyiptomi partokat Kr. e. 320 és 1303 között, ami a Taposiris Magna templom egy részének összeomlásához és a hullámok alá süllyedéséhez vezetett – ekkoriban omolhatott be ez az alagút is.

Mint azt a hír kapcsán az IFLScience is írja: 2009 óta akadnak erős feltételezések, hogy Taposiris Magna őrzi Marcus Antonius római politikus, hadvezér és felesége, VII. Kleopátra, a Ptolemaioszi Királyság utolsó uralkodójának sírját. Kleopátra Kr. e. 51 és Kr. e. 30 között uralkodott Egyiptomban. Kapcsolatukat William Shakespeare tragédiája tette híressé, és Plutarkhosz görög-római történész szerint a halálra ítélt párt együtt temették el egy titkos sírboltba.

A mostani feltárási terület egy korábbi város, amelynek középpontjában az Ozirisz egyiptomi istenséghez emelt templom állt. A templomban 2009-ben több olyan tárgyat is találtak, melyek arra utaltak, hogy a pár sírja a közelben lehet. Ilyen tárgyak például a Kleopátra nevét viselő érmék és egy részletekben fennmaradt maszk, amely a feltételezések szerint Marcus Antoniust ábrázolhatta. Dr. Martins azóta megerősítette, hogy szerinte Antonius és Kleopátra ugyanabban a sírban vannak eltemetve, és ez a sír talán a Taposiris Magna templom közelében található.

Az természetesen erősen kérdéses, hogy az alagút és a titkos sír közt akad-e összefüggés, de mint látható, az alagút önmagában is építészeti mérföldkő. És ha ezt sikerült megtalálni, ki tudja, egy nap talán ráakadnak a környékén az ókor egyik leghíresebb szerelmespárjának a sírjára is.

(Kép: Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.