Annyi mintát gyűjtött be az Osiris-Rex, hogy az problémát is okozhat

2020 / 10 / 24 / Felkai Ádám
Annyi mintát gyűjtött be az Osiris-Rex, hogy az problémát is okozhat
Az Osiris-Rex megközelítette a Bennu kisbolygót, és a begyűjtött kőzetmintákkal jövőre indul vissza a Föld felé. A küldetés teljes siker. Sőt talán túl sikeres is volt, mert lehet, túl sok mintát gyűjtöttek be, és ezért a szonda elveszti majd ezek számottevő részét.

Az Osiris-Rex űrszonda történelmi küldetéséről, és annak teljesítéséről már mi is írtunk. A tervek szerint a 2016-ban fellőtt szonda a Bennu kisbolygóról begyűjtött mintákkal jövő márciusban indul vissza a Földre, és várhatóan 2023-ban érkezik majd meg. Nem kizárt azonban, hogy az Osiris-Rex kevesebbet fogott végül, mint amennyit markolt.

A Földre visszasugárzott képek tanúsága alapján ugyanis a szonda egyik tárolójának az ajtaját egy kőzetminta szabályosan kiékelte, így az nem tudott bezáródni, ezért a begyűjtött minták egy része elkezdett kiömleni – írja a BBC. A küldetés vezetője, Dante Lauretta úgy fogalmazott, hogy a minták egy jelentős része kiömölhet a tárolóból. A számítások szerint egyébként az Osiris-Rex 400 gramm kőzetmintát gyűjtött be a kisbolygóról.

A küldetésvezető szerint pedig a szonda ennél jobban nem is teljesíthetett volna, sőt inkább attól fél, nehogy a saját sikerük legyen a vesztük is egyben. A tároló most bekerül majd a szonda belsejébe, és akkor már nem lehet megmondani, hogy mennyi kőzetet sikerült begyűjteni. A kutatók szerint a vártnál gyorsabban kell visszahelyezni a tárolókat a szondába a probléma miatt, de ez annyira nem nagy gond. Sőt inkább annak örülnek, hogy ilyen nagy mennyiségben állnak a rendelkezésükre majd a minták, ha az Osiris-Rex visszatér. A most begyűjtött kőzetek az elkövetkező évtizedek tudományos munkáira is hatással lehetnek. A remények szerint a Bennu kisbolygóról begyűjtött minták segítségével megtudhatunk néhány dolgot a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásáról. A hasonló égitesteken ugyanis a Naprendszer keletkezésének a korából találhatóak törmelékek.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.